Érdekes ingyenes internetes szoftverek I.
2004/07/10 21:21
2162 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Új cikksorozatot indítunk, amelyben minden alkalommal hasznos, és ingyenesen használható programokra kívánjuk felhívni a figyelmet. Az itt bemutatott programok fontos tulajdonsága, hogy a honosítóműhely (www.honositomuhely.hu) révén magyarul is tudnak. Vágjunk bele, nézzük, mit találtunk ez alkalommal!
  • Skype http://www.skype.com/. A Skype a P2P-technológián alapuló internetes telefon. Első használatakor regisztrálnunk kell magunkat, ekkor adhatjuk meg személyes adatainkat. Partnereink, barátaink listára vétele után akár öt fő részvételével konferenciahívásokat bonyolíthatunk. Kilétünk védelmében a megfelelő beállítások után csak azok láthatnak minket, akik számára ezt engedélyeztük. A nem kívánatos személyek hívását blokkolhatjuk. A program naplózza az általunk kezdeményezett hívásokat. Családi gépen többen is használhatják, mert lehetőség van a felhasználóváltásra. Használatához mikrofonos fejhallgató ajánlott, de szöveges üzenetet is küldhetünk. Elérhetőségünket ötféle online állapot közül választhatjuk ki.
  • Download Express http://www.metaproducts.com/ A kis kiegészítő speciálisan az Internet Explorerhez készült, annak letöltési funkcióját fejlesztették tovább. Amikor az Internet Explorerben egy letölteni kívánt fájl címére kattintunk, a szokásos ablak helyett a Download Express párbeszédablaka jelenik meg, de ha nem így volna, elérhetjük az IE jobb gombos helyi menüjéből is. Négy fokozatban állíthatunk a letöltés sebességén, hogy többi ténykedésünk zavartalan legyen. A fájlt több kisebb részre felosztva tölti azt le, az egyes szálak teljesítményét grafikusan ábrázolja, a teljes letöltés állapotáról pedig folyamatkijelző tájékoztat. Amennyiben félbemaradt letöltéseknél a kiszolgáló támogatja a folytatást, ott kezdhetjük ismét a munkát, ahol abbamaradt. Használhatjuk FTP vagy HTTP proxy mögül. A letöltés végeztével hangjelzéssel vagy üzenettel értesít a befejezésről, s ablaka bezáródik. Ha a letöltött fájlt vírusvizsgálatnak kívánjuk alávetni, s ha megadtuk az útvonalát a megfelelő paraméterekkel, ez következik.
  • Filezilla http://sourceforge.net/projects/filezilla/ A FileZilla tulajdonságokban gazdag, ám mégis gyors és megbízható FTP-kliens. Amennyiben a kiszolgáló támogatja a folytatást, kezeli a félbemaradt le-/feltöltéseket. A megkezdett feladatokat várólistára veszi, a kapcsolat ébrentartásával biztosítja a zavartalan munkát. Meg tudja állapítani az időtúllépést is. Kedvenc helyeinket mappákba rendszerezhetjük, a távoli állomásokat proxy vagy tűzfal mögül is elérhetjük. Támogatja az SSL biztonságos csatlakozásokat, a GSS hitelesítést és titkosítást. A program beállításait exportálhatjuk, ami leegyszerűsíti egy másik gépen a konfigurálását. A várólistára vett elemek egyetlen fájlba exportálhatók, és legközelebb importálhatók.
  • HDD Thermometer http://www.rsdsoft.com/ A rendszerrel együtt indítható HDD Thermometer az értesítési területen elhelyezkedve figyeli a merevlemez hőmérsékletét, amennyiben az adattárolónk S.M.A.R.T. technológiával felszerelt. A hőmérséklet ellenőrzésének időközét és az ikon színét mi állíthatjuk be. Naplóban rögzíti a változásokat, a magas vagy kritikus hőfokról többféleképpen értesít: üzenetet jelenít meg, lejátszik egy hangfájlt, indít egy külső alkalmazást.
  • Motherboard Monitor http://mbm.livewiredev.com/ Az alaplap chipkészlete meghatározza egy hardver konfiguráció milyenségét, ezért érdemes rá nagyobb figyelmet fordítani. Az MBM egy olyan eszköz, ami információkat tud megjeleníteni az alaplap szenzor chipjéről. A program tehát chipkészletek és szenzor chip kombinációk széles skáláját támogatja. Ezek az információk könnyen elérhetők, mert indítás után ikonja elfoglalja a helyét a tálcán, az óra környékén, ahol arra kattintva az előbukkanó menüből érhetjük el a beállításokat. Együtt tud működni a CPUIdle programmal, és riasztáskor tudja indítani a ShutDown NOW! segédprogramot. Fő feladata, hogy figyelemmel kísérje a szenzorok hőmérsékletét és feszültségét, s ha kell, akár hanggal is értesítsen a drasztikus változásokról. Naplót tud vezetni a tevékenységéről, amit elmenthetünk TXT, HTML vagy CSV formátumban.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten