Érdekes ingyenes szoftverek II.
2004/07/11 17:31
2068 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Aktuális cikkünkben kémprogramok eltávolítását, CD emulátort, képlopót és egy kiváló képszerkesztőt mutatunk be.

Daemon Tools

CD/DVD és védelem emulátor
http://www.daemon-tools.cc/

A DAEMON Tools egy speciális segédeszköz a többszörös védelem emulálásához. Az általános Safedisc emulátor továbbfejlesztése, integrálva annak funkcióit. Többek közt futtathatjuk SafeDisc, Securom, Laserlock, CDCOPS, StarForce és Protect CD védelemmel ellátott játékok saját célra készített biztonsági másolatait. Tartalmaz egy virtuális DVD-ROM meghajtót is, amivel úgy használhatjuk a CD lemezképeket, mintha CD-re írtuk volna. Nyolcféle lemezkép típust kapcsolhatunk négy virtuális meghajtóhoz. Támogatja az összes CD/DVD-meghajtót.
Megjegyzés: Csak személyes használatra ingyenes.


Ad-Aware Personal

Kémprogramok eltávolítása
http://www.lavasoftusa.com/

A reklámokkal szponzorált adware programokról az a hír járja, hogy bizalmas információkat továbbíthatnak arról a számítógépről, amelyiken használják őket. Az Ad-Aware ilyen reklámozó cégek (pl. Aureate, OnFlow, TimeSink stb.) komponenseit kutatja fel a memóriában, a rendszerleíró adatbázisban, a merevlemezen, és eltávolítja ezeket a rendszerből. A program használata egyszerű, varázsló-stílusú kezelőfelület áll a rendelkezésünkre. Az ellenőrzés történhet automatikusan, de kézzel is beállíthatjuk a keresés mélységét, a vizsgálat eredményéről részletes naplót készít. Az ellenőrzés befejezése után kipipálhatjuk, hogy mely elemeket távolítsa el a program, viszont ha szeretnénk valamit megtartani, erre is mód van a kizárási listába való felvétellel. Egy kattintással készíthetünk biztonsági másolatot, mielőtt még bármit is módosítanánk. Futtathatjuk a parancssorról, ez a tulajdonsága ütemezett feladatok elvégzésekor remek.


The GIMP

Képfeldolgozás magasfokon
http://www.gimp.org/
A GIMP (GNU Image Manipulation Program) egy több operációs rendszeren futtatható, nyílt forráskódú képfeldolgozó alkalmazás. Mesteri fokon retusálhatunk vele fényképeket, de festéshez is hasznát vehetjük. Csoportos feldolgozó rendszer, képformátum átalakító is egyben. Beépülő modulokkal és egyéb bővítményekkel egészíthetjük ki szolgáltatásait.
A GTK+ futtatási környezet (4,19 MB) szükséges hozzá, előbb azt kell telepíteni!

Hardcopy

Képlopó program
http://www.hardcopy.de/

Örökítsd meg a képernyő valamelyik részét! Jó. jó, de milyen legyen a formátuma? Négyszög? Ellipszis? Sokszög? Különféle formában rögzítheted egy program ablakát is. Ahogy megtörtént a felvétel, már indítja is a program a nyomtatót, hogy papíron jelenítse meg a látottakat. Különféle effektusok és műveletek állnak a rendelkezésedre, mint egy grafikai programban. A mentés történhet BMP, JPG, TIFF, ICO, CUR, AVI formátumban. Csoportos konvertálásra is mód van, s diabemutatót is összeállíthatsz. Képtallózójában e-mail mellékletként azonnal elküldheted az ábrát a megadott címre.
Irfanview Képmegjelenítő és manipulátor http://www.irfanview.com/ A méltán népszerű képnézegető neve ellenére több olyan szolgáltatást is nyújt, melyek a képfeldolgozáshoz kapcsolódnak. A TWAIN-illesztőprogramot használó lapolvasókkal el tudja készíteni a fotók, iratok digitális változatát, amit a már meglévő képekkel együtt hexadecimális formában is megtekinthetünk, sőt, e-mail mellékletként az IrfanView-ból el is küldhetjük. Mindezt megtehetjük azokkal a felvételekkel is, melyeket a Windows-munkaasztalról készítettünk. A képeket az asztal dekorációjaként háttérképként is beállíthatjuk. Egy korszerű képnézővel már bizonyos effektusokat is alkalmazhatunk a képfájlokon, az IrfanView-val többek közt elmosást, pixelesítést hajthatunk végre. Variálhatunk a színekkel is: csökkenthetjük a színmélységet, s a program lehetőséget kínál színcserére is. A különféle képekből diavetítést állíthatunk össze, amit számos beállítási lehetőséggel az elvárásainknak megfelelően konfigurálhatunk az adott kereteken belül. Egy mappa képeiről pillanatok alatt miniatűröket tud készíteni, amiket aztán felhasználhatunk diavetítéshez, weboldalakhoz. 41 grafikus állományt tud megjeleníteni, amiket az Opciókban társíthatunk hozzá, s aztán a Windowsból ezeket a fájlokat az irfanView-ban nézhetjük meg. Saját belső lejátszójával audió- és videófájlokat is le tud játszani, ám kedvenc külső lejátszónk meghatározására is módot kínál. Ezekhez a funkciókhoz már a honlapjáról letölthető összetevők telepítésére van szükség. Itt további plug-ineket is találunk a grafikai feldolgozáshoz.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten