Fejlesszük együtt a STEAM-oktatást! A DOSE Projekt
2023/02/23 22:06
1039 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A mindennapokban nagyon kevés olyan megoldandó problémával találkozunk, amely csak egyféle készségkészletet igényel. Gyakorlás nélkül nehéz megérteni, hogy a különböző készségek hogyan kapcsolódnak egymáshoz. A DOSE (Development of STEAM education) projekt célja ezért az, hogy az európai iskolákat a már meglévő STE(A)M-megközelítéseik (Science/tudomány, Technology /technológia, Engineering/műszaki, Art /művészetek és Math/matematika) javítására ösztönözze. Megmutatja, hogyan járulhatnak hozzá a pedagógusok a fiatalok érdeklődésének, készségeinek és karrierjének előmozdításában a matematika, a természettudományok, a mérnöki tudományok és a technológia, valamint a művészetek terén.

dose

A DOSE projekt célja, hogy útmutatást adjon az európai iskoláknak STEAM-megközelítéseik továbbfejlesztéséhez, valamint a számukra megfelelő STEAM-iskolai stratégia kidolgozásával biztosítson az iskolák számára egy olyan eszköztárat, amivel könnyen bevonhatják a diákokat és a pedagógusokat STEAM témájú tevékenységekbe.

A DOSE projekt tevékenységi köre:

  • A STEAM-iskolák európai szinten egységes meghatározásának kidolgozása.
  • Az iskolák segítő irányítása a STEAM oktatási tevékenységeik színvonalának javításában, valamint a tanulók oktatási lehetőségeinek bővítésében.
  • Meglévő és új innovatív STEAM oktatási források összeállítása és felajánlása az iskolák számára annak érdekében, hogy fejleszteni tudják STEAM tevékenységeiket és stratégiájukat.
  • A STEAM-iskolák nemzeti kereteket átlépő hálózatának és közösségének kialakítása, a határokon átnyúló, egymástól való tanulási tevékenységek megteremtése.

dose2 A projekt minden érdeklődőt arra kér, hogy gyorsan és hatékonyan terjessze ezt a felhívást, így minél több ember ismerkedhessen meg ezekkel a kihívásokkal. Mindemellett népszerűsítse a STEAM karrierlehetőségeket az európai fiatalok körében, és ezzel kezelhetőbbé tegye az Európai Unión belül a jövőben várhatóan kialakuló STEM típusú munkavállalói készségek hiányát.

A projekt célja:

  • Szakmai fejlesztési program gyakorló pedagógusok számára (PDP) STEAM kompetenciafejlesztési útmutatással.
  • STEAM jógyakorlatok ismertetése.
  • Gyakorlati kézikönyv a STEAM-oktatás hatékony fejlesztéséről és iskolai megvalósításáról.

A DOSE projekt a Litván Köztársaság Oktatási, Tudományos és Sportminisztériumának, a Litván Gyáriparosok Szövetségének, a STEAM központoknak, a finnországi LUMA-nak (https://www.scientix.eu/national-contact-point-finland) és több más, a STEAM-oktatásra szakosodott európai szervezetnek a közös kezdeményezése.

A projekt a PDP a STEAM fő tematikus területeit fedi le, és a pedagógusokkal olyan készségeket és eszközöket ismertet meg, amelyek a tanulók tanulási folyamatának és eredményeinek megfigyeléséhez, elemzéséhez és támogatásához, illetve a mindennapi helyzetekhez és a valós problémamegoldáshoz való sikeres kapcsolódásához szükségesek.

Az egyes partnerországok jógyakorlataira épülő kézikönyv elkészítése is a projekt része. A kézikönyv 21. század pedagógusai számára készül, és a STEAM-oktatás főbb lépéseit, eszközeit és stratégiáit nyújtja majd az iskola számára. Továbbá a STEAM-tevékenységek négy fő szakaszát (tervezés, szervezés, értékelés és megvalósítás) dolgozza ki részletesen innovatív kezdeményezések és bevált gyakorlatok példáival.

A kézikönyv gyakorlati útmutatást és illusztrációkat is tartalmaz majd arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet a tanulók számára különböző összetettségű (a PISA mérés teljesítményskálája szerinti) feladatokat készíteni. Emellett tartalmaz jógyakorlatokat, bevált órai projektek bemutatását és kísérleteket, BYOD (Bring Your Own Device – Hozd a saját eszközöd) használatával kapcsolatos javaslatokat és példákat a tantárgyak közötti tanulási gyakorlatokra, kiegészítve kísérletezésre és felfedezésre ösztönző STEAM tevékenységekkel.

A projekt megvalósítási időszaka alatt terveznek még egy nemzetközi DOSE STEAM kihívásversenyt, amelynek során a diákok tanárok segítségével STEAM feladatokat és kihívásokat készítenek egy másik ország diákjai számára.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten