Fekete István hazatért
2004/09/01 11:31
3399 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Vuk, Bogáncs, a Tüskevár, a Téli Berek megálmodója, Fekete István író augusztus 14-én végleg hazatért szülőfalujába, a somogy megyei Göllére.

Talán még nem is volt ennyi vendég a községben, mint azon az esős augusztusi napon, mikor a település fia, a szimbólummá emelt író végleg hazatért.
A Tüskevár, a Téli Berek, a Vuk, a Bogáncs, a Hú és még számos regény szerzője 34 évig Budapesten, a Farkasréti temetőben nyugodott, de idén családja kérésére hazatért az írásaiban hatalmas szeretettel emlegetett szülőföldjére. A szertartáson az író földi maradványai mellett feleségét és hűséges kutyájukat, Bogáncsot is újratemették.
Fekete István életének első 11 évét töltötte Göllén, amelyről regényeiben, elbeszéléseiben gyakran megemlékezett. Itt mindig jól érezte ő magát, ebből táplálkozott, most pedig a szülőföld üzent neki, visszavágyta. Gyermekei pedig megérezték a szándékot, s teljesítették. Az USA-ban lévő Chicagóban élő István és az ausztriai Bregenzben letelepedett Edit kérésére a közelmúltban Fekete Istvánt és nejét kihantolták a budapesti Farkasréti temetőben lévő sírból, hogy azokat a híres író szeretett falujába vigyék.
A göllei szülőház előtti ravatalon a szakadó eső ellenére több százan tették tiszteletüket a koporsó előtt. A római katolikus templomban Balás Béla, kaposvári megyéspüspök mondott ünnepi gyászmisét, melyben így emlékezett az íróról: Fekete István regényeiből ugyanaz a béke árad, mint Jézus szavaiból, s az író el tudja velünk hitetni, hogy erősebb a jó, mint a rossz.
Ugyanott dr. Schneider Márta, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának helyettes államtitkára arról beszélt, hogy az író szilárd hite és bölcs életfilozófiája nemcsak az ifjúságnak, hanem minden korosztálynak kapaszkodót adhat a modern mindennapokban is.
Jókai Anna, Kossuth-díjas író az újratemetést engedélyező Nemzeti Kegyeleti Bizottság képviseletében és a művésztársak nevében mondott búcsúbeszédet, s emlékezett arra az időszakra, amikor a hivatalosság és sznobéria igyekezett kisebbíteni Fekete István érdemeit, s elégedetten nyugtázta e kísérletek sikertelenségét, mondván: a robotok, pókemberek és egyéb szerzetek világában is üdítő ajándék a göllei Mestörpista természetközeli, romlatlan világa.

Ezután a koporsót lófogatú gyászhintó vitte a mintegy kétezer ember - köztük rengeteg dombóvári - kíséretében a temetőbe, ahol dr. Gyenesei István, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke méltatta a sokak által kedvelt író munkásságát. "Fekete István névjegyére az volt írva: okleveles gazda, s ezt ő úgy magyarázta, hogy az írói tehetség nem az övé, azt ingyen kapta a Teremtőtől, tehát nem kérkedhet vele, de a diplomáért Isten segítségével neki kellett megizzadnia, azzal eldicsekedhet."
Ifjabb Fekete István pedig köszönetet mondott mindazoknak, akik azt szorgalmazták és segítették, hogy szülei örök nyugalmat Göllében találjanak. A nyugdíjas újságszerkesztő édesapja haza-, természet- és emberszeretetére hívta fel a jelenlévők figyelmét, akiket arra bíztatott, hogy az említett értékeket helyezzék életük középpontjába. "Apám talán most már elhiszi, hogy öregkoromra egy kicsit benőtt a fejem lágya, és támadt egy jó gondolatom; megkérni a gölleieket, hadd jöjjön ő most már haza.

Balás Béla imája után Hu, Csí, Kele, Vuk, illetve még számos állatfigura megálmodójának és feleségének, valamint hűséges kutyájuknak, Bogáncsnak a földi maradványait egy bús trombitaszóló hangjaira leengedték a sírba, amit a helyi képviselőtestület adományozott a család számára.
Az erre az alkalomra szépen felújított Szent Vendel-kápolna falán elhelyezett emléktáblát - amin a "Ballagó idő" című regény egy gondolata olvasható - F. Bodó Imre, a dombóvári Fekete István Kulturális Egyesület vezetője leplezte le.

A különös temetésre rengetegen érkeztek, de szomorú arcokat nem lehetett felfedezni köztük, hiszen Fekete Istvánt már harminc évvel ezelőtt elsiratták, most csak hazatért, s ez nem a bánatra adott okot azoknak, akik szeretik és tisztelik őt.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten