Fizikai fogalmak az SDT-ben
Főző Attila László
2007/11/17 13:43
4915 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az SDT tananyagaiban több tízezer fogalom található. A fizika tanulása, tanítása során szükség lehet a fogalmak definícióira, a fogalmi kapcsolatok megjelenítésére és érdekes fogalmi kapcsolatok feltárására. Ezeket segítik az SDT rendszerben a fogalomgráfok.
fogalom definíciója

Akár a fizika tantárgy fő tananyagában, akár más, a fizikához kapcsolódó SDT-tananyagban böngészünk, láthatjuk, hogy a készítők kiemeléssel jelölték a fogalmakat. A lapokon található szövegekben ezek vastag betűvel jelennek meg. A fogalmak egy részéhez definíciók is elérhetők.

fogalmak a tallózófában

Amennyiben az adott fogalomhoz található definíció, amint az egérkurzorral a szó fölé megyünk, egy kis felugró ablakban el is olvashatjuk azt. Előfordul, hogy adott fogalomhoz több tantárgy tananyagában is készítettek definíciót, ilyenkor ezek sorban jelennek meg.

Például a hőmérséklet fogalma szerepel a fizika, a meteorológia, a kémia és a földrajz tananyagaiban is. Ennek megfelelően a definíciók kissé el is térhetnek egymástól, ráadásul ezeket az SDT tananyagokat különböző fejlesztők készítették.

A fogalmak definíciói nem csak egy felugró ablakban tekinthetők meg, hanem a tallózófából is megnyithatók. Ilyenkor a tallózófában ki kell nyitni az adott foglalkozáshoz tartozó fogalomlistát (mappa ikon kis karikával) és megjelennek a buborékkal jelölt, az kiválasztott foglalkozáshoz tartozó kiemelt fogalmak. Ez az adott tananyag készítője által létrehozott fogalomlista csak a legfontosabb fogalmakat tartalmazza, újakat és korábban tanultakat egyaránt.

fogalomgráf

Az SDT foglalkozásaiban található fogalomlisták fogalmai között érdekes kapcsolatok vannak. A fizika tanítása, megértése során igen hasznos lehet elemezni az ún. tananyagvázlatokat, melyek legfontosabb eleme a fogalomgráf. A fogalomgráf a fogalomlista fogalmait és az azok közötti kapcsolatokat jeleníti meg grafikusan.

A fogalomgráfok az SDT rendszerben SVG formátumú vektorgrafikus ábrák. Lejátszásukhoz szükség van egy ingyenes szoftverre (Adobe SVG Viewer), mely az SDT-hez szükséges szoftverek listáján megtalálható.

a fogalomgráf bejárható, nagytható, menthető

A fogalomgráf egy-egy részlete kinagyítható, bejárható (az ALT gomb nyomva tartása közben az egér segítségével) vagy el is menthető. A fizikai fogalmak kapcsolatait bemutató gráfok elemzése során a diákok ajánlhatnak más, az SDT-ben nem szereplő kapcsolatokat is. Adott fogalomlistából természetesen több fogalomgráf is rajzolható. Az SDT foglalkozásaihoz tartozó tananyagvázlatokban egy lehetséges kapcsolatrendszer tekinthető meg.

fogalomgráf megnyitása a tallózófából

Érdekes feladat lehet a tanórán fogalomgráf készítése a tanár által adott listából. Például a következőkből: elektromos áram, töltés, zsebtelep, zseblámpaizzó, Van de Graaf-generátor,    szikra, elektromos áramerősség, elektrosztatika, Ampère, amper, egyenáram, elektomos tér, töltések mozgási iránya, fémes vezető, elektrolit, hőhatás, mágneses hatás, kémiai hatás, áramütés, fogyasztó, áramforrás, kapcsoló.

A fogalmakat összekötő nyílra egy rövid, általános kapcsolattípus kerül oly módon, hogy megmutassa a két fogalom viszonyát. A nyíl iránya lényeges, tehát a elektromos áramerősség >>> amper fogalmi kapcsolatnál a nyílramértékegység kerül, míg azamper >>> elektromos áramerősségkapcsolatnál fizikai mennyiség.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten