Hír+háttér: Korhatár a füstös hollywoodi filmeknek
2003/09/12 13:44
2002 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Hír+háttér összeállításainkban a média folyamatosan változó világának aktuális történéséi közül időnként kiválasztunk egy olyan aktuális hírt, melynek órai feldolgozása színesítheti az oktatást és még közelebb hozhatja, életszerűvé teheti a diákok számára a médiaoktatás tartalmait.

Hír

Huszonnégy amerikai állam vezetője szerint korhatárossá kellene nyilvánítani azokat a filmeket, melyekben a szereplők dohányoznak. A fiatalok egészségéért aggódó elöljárók levélben követelték az egyik legbefolyásosabb hollywoodi szervezettől, hogy a jövőben kevesebb cigarettázó sztár jelenjen meg a mozivásznon.

A radikális fellépést a Dartmouth Medical School legfrissebb kutatása indokolja, mely szerint a fiatalok háromszor nagyobb eséllyel válnak dohányossá, ha kedvenc hírességüket cigarettával látják a moziban.

A 24 amerikai állam tehát levelet fogalmazott az Amerikai Mozgókép Szövetséghez, melyben kifejtik: "a filmipar óriási befolyással bír több millió amerikai állampolgár egészségére és életmódjára", ezért szinte kötelessége példát mutatni. A Szövetség részéről Rich Taylor kommentálta a megkeresést: "Jack Valenti elnök természetesen alaposan tanulmányozza majd a felvetést és végiggondolja annak lehetséges megvalósulási formáit, ugyanakkor figyelembe kell vennünk azt is, hogy a dohányzás egyelőre legális tevékenység."

A levél írói ugyan nem tettek konkrét javaslatot arra vonatkozóan, hogy milyen lépéseket várnak a Mozgókép Szövetség részéről, de a kutatás egyik főmunkatársa, dr. James Sargent álláspontját mindenképp támogatnák. Szerinte ugyanis korhatárossá kellene nyilvánítani azokat a filmeket, melyben a szereplők rágyújtanak. "Félmillió ember hal meg évente dohányzás következtében. Ha 18 éven felüli alkotásnak nyilvánítanak minden olyan alkotást, melyben elhangzik egy 'B...meg!', akkor a dohányzás még inkább ebbe a kategóriába illene. Nem hallottam még senkiről, akinek az életét veszélyeztette volna a káromkodás."

Háttér

Mae West rágyújtani készül Hollywood jelentősége kezdetektől fogva abban állt az Egyesült Államokban, hogy magatartásmintákat közvetítsen az amerikai nép felé. Az alkotások nem titkolt célja azóta is, hogy bizonyos társadalmi jelenségeket középpontba helyezzen vagy épp marginalizáljon. A házasságtörést pozitív színben feltüntetni például tilos, a gyerekkori álmokért küzdeni viszont szinte kötelező. A másság elfogadtatása, a háborúk megvívása vagy épp a háborúellenesség mellett is számtalan film propagált.

A káros szenvedélyek - köztük az alkoholfogyasztás és a dohányzás - sokáig akár még sármot is adtak egy-egy karakternek: Humphrey Bogart például cigarettával a szájában és egy pohár whiskyvel a kezében vált híressé. Ma azonban már alig akad film, melyben a pozitív hős rágyújtana egy cigarettára.

(Forrrás: origo)

Kapcsolódó linkek

Dartmouth Medical School kutatásának összefoglalója (angolul)
http://www.dartmouth.edu/dms/news/2003_h1/10jun2003_smoking.shtml

Hollywood a dohánygyárak reklámhordozója
http://www.index.hu/tech/tudomany/filmcigi/

Minden ötödik magyarral a dohányzás végez
http://www.index.hu/tech/tudomany/cigi0222/

Dohányzásmentes filmeket és divatot - Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezése
http://www.antsz.gov.hu/oek/epinfo/szoveg/Heti2003/heti201.htm

A dohányipar praktikái - tanulmány
http://w3.enternet.hu/dohany/letolt-tanulmjog/dohippraktikai.pdf

Cigarettareklám miatt leveszik a rendszámot
http://index.hu/politika/bulvar/bulvarhirek/?main:2002.01.03&78751

Vitassátok meg!

Megvitatásra javasoljuk az alábbi kérdéseket:

Véleményetek szerint mennyire befolyásolja a népszerű filmek hőseinek viselkedése a fiatalokat?

Támogatnátok Magyarországon a cikkben említett korlátozás bevezetését?

Véleményetek és tapasztalataitok szerint mennyire hatásosak a mozikban illetve tévékben jelzett korhatárbesorolások?

Mennyiben felelősek véleményetek szerint a reklámok/média a fiatalkori dohányzásért?

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten