Jó gyakorlatok óvodáknak
Horváth Anikó
2010/05/10 14:48
4667 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A "Jó gyakorlatok börzéje" elnevezésű workshop délelőttjén öt óvoda mutatta be jó gyakorlatait. Az előadók többek közt környezettudatosságra, a társas együttélés normáinak elsajátítására, az iskolába kerülés megkönnyítésére, a családdal való megfelelő kapcsolat kialakítására és a kreativitás fejlesztésére kialakított módszereiket ismertették.

A rendezvényen öt óvoda mutatta be jó gyakorlatait:

  1. Waldorf Óvodák (Budapest)
  2. Napraforgó Óvoda (Budapest)
  3. Teleki-Wattay Művészeti Iskola (Pomáz)
  4. Budapesti Városvédő Egyesület (Budapest)
  5. Pitypang Óvoda (Budapest)

A Waldorf Pedagógiai Intézet olyan jó példákat hozott a börzére, melyek a hagyományos óvodákban is megvalósíthatóak, nem kell hozzájuk Waldorf háttér. A bemutatott gyakorlatok (festés, ritmikus játék, szülői estek) új színt, más hangulatot visznek a hétköznapokba. A festés lehetőséget ad a gyerek szabad önkifejezésére, kreativitásuk kibontakoztatására, saját tapasztalásra, ugyanakkor örömteli tevékenység is. A ritmikus játék a természet és az ünnepek változásaira irányítja a kicsik figyelmét, növeli test- és térérzékelésüket, biztonságérzetüket. A szülői estek pedig az együttműködés jó hangulatú színterét szeretnék biztosítani.

A Napraforgó Óvoda a közvetlen környezet, a külső világ tevékeny megismerésére helyezi a hangsúlyt. Ennek megfelelően alakították ki az óvoda udvarát is, ahol a növénysimogatótól kezdve a fűszerskálán át a bogárfigyelőig minden megtalálható. Az intézményben a környezettudatos nevelés mellett a jeles napok ünneplésére, valamint a családokkal való együttműködésre is odafigyelnek. Alkotó-, barkácsoló-, játszódélutánok, szülői fórumok erősítik a kapcsolatot a szülőkkel, akik segítséget kapnak a gyerekneveléshez.

A Teleki-Wattay Művészeti Iskola bemutatott jó példája zeneszeretővé, zenehallgatóvá neveli a gyerekeket. Ehhez Az aranykulcs című Grimm mesét hívják segítségül, melyre Papp Lajos magyar zeneszerző komponált zongoraműveket.

A Budapesti Városvédő Egyesület példaértékű gyakorlatainak központjában a környezettudatos nevelés áll, a fenntarthatóság, az élő természet védelme. Az intézmény célja, hogy napi gyakorlat legyen például a szelektív hulladékgyűjtés. Ennek gyakorlatát természetesen játékos formában, kukatündérek segítségével sajátítják el a gyerekek, akiknek szociális készségei, társas magatartásuk, szókincsük és kreativitásuk is fejlődik a feladatok által.

A Pitypang Óvoda képes-zenés prezentációval illusztrálta az intézmény mindennapjait. Ebben az óvodában a gyerekek rengeteg fejlesztő játék közül választhatnak, melyek természetes alapanyagokból készültek.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten