Lyukak az önéletrajzon
Buzál Csaba
2004/11/03 11:57
5025 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A munkanélküliség miatt kényszerűségből, illetve a gyesen otthon töltött éveket a munkáltatók sokszor hátránynak tekintik, amikor választanak az állásra jelentkezők közül.

A munkaadók nem szeretik az önéletrajzi lyukakat, pedig sokan önhibájukon kívül kerülnek az utcára, vagy az anyasággal (apasággal) cserélik fel karrierjük építését. A diszkrimináció következtében ezek a jelentkezők sokszor már el sem jutnak a személyes interjúig. A karrier-tanácsadók azt javasolják, hogy ügyesen be kell tömködni az önéletrajzban lévő hézagokat.

Egy-két apró fogás
Ha egy munkavállaló több mint egy évre kikerült a munkaerő-piaci körforgásból, érdemes a klasszikus kronologikus felsorolás szerint rendeznie önéletrajzát, vagyis a legelső helyen a legkorábbi munkahelyet feltűntetni. Ha valaki jó referenciákat tud felmutatni, a kiválasztást végző személyben jó benyomást kelthet, és nem fogja félretenni az önéletrajzot csak azért, mert a felsorolás végén esetleg egy év hiányzik.

Egyébként sem kell ragaszkodni a hónap-nap pontossághoz. Megszüntetett munkaviszony esetén sem azt az időszakot ajánlatos beírni, amikor a munkavállaló ténylegesen bejárt dolgozni, hanem a konkrét munkaviszony időtartamát.

Ha valaki a munkanélküliség vagy gyes idején is végzett valamilyen társadalmi tevékenységet, arról érdemes említést tennie, hiszen az ilyen típusú tapasztalatok is sokat elárulnak róla, valamint mutatják, hogy a tétlenségre kárhoztatott idő alatt is hasznosan foglalta el magát, illetve a gyermekvállalás mellett is igyekezett elkerülni a beszűkülést. Ez mindenképpen pozitív üzenet a munkáltatók számára.

A funkcionális önéletrajz
Az úgynevezett funkcionális önéletrajz egy vágással elintézi a problémát: ebben a formában elegendő csak a munkavállaló által végzett feladatokat felsorolni. Ilyenkor azonban részletes, mindenre kiterjedő és feltáró jellegű számadást várnak el a szakemberek. A munkahelyeket pedig külön, a végzett feladatok alatt kell feltűntetni.
A funkcionális önéletrajz megóv ugyan a számok kártékony hatásától, hátránya viszont, hogy a munkaadók ismerik. Kisebb vállalatok vezetői, akik maguk végzik a kiválasztást, nem is hallottak ilyen típusú önéletrajzról. Így egy ilyen beküldése automatikus hátrányt jelenthet az állásvadászatban. Inkább nagyobb cégekhez vagy személyzeti tanácsadókhoz érdemes ilyen anyaggal fordulni.

Személyes találkozó
Aki már hosszú ideje nem vett részt felvételi interjún, annak különösen fontos a felkészülés. Mindenképpen számíthat arra a kérdésre, hogy miért nem dolgozott bizonyos ideig. A legokosabb lényegre törően felelni: őszintén elmondani az okokat, a válasz közben viszont máris utalni a korábbi munkákra és tapasztalatokra. Előfordulhat, hogy a munkaadó végtelenül tapintatlan, de lehet, hogy csak tesztelni akarja a jelentkezőt. "Komolyan gondolja, hogy egy év kihagyással ugyanolyan teljesítményre képes, mint azok, akik folyamatosan dolgoznak?" "Mit csinál, ha a gyermeke megbetegszik, tud teljes mértékben a munkájára koncentrálni?" Ilyen kérdések esetén sem szabad visszavonulót fújni, rövid gondolkodás után esetleg humorral lehet elütni a kérdés élét. Az a lényeg, hogy sértődés, megbántódás ne lássék a jelentkezőn.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten