Mennyire komoly a Linux? II.
2004/07/04 15:27
1897 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Mint ahogy az előző cikkünkből a Kedves Olvasó megtudhatta, egyre több "komoly" helyen nyer teret a Linux alkalmazása. Az alábbiakban ismét betekintést nyújtunk egy olyan céghez, mely Linuxot használ a mindennapokban.

Menyhárt Gábor egy ismert budapesti építőipari cég munkatársa, ő tájékoztatott bennünket rendszerük felépítéséről.

- Hogyan és mikor került cégük látóterébe a Linux?

- 2003 tavaszán vált esedékessé cégünk informatikai struktúrájának megújítása. Addig az időpontig meglehetősen egyszerű felépítéssel rendelkeztünk: volt ugyan belső hálózatunk, de sem fizikailag, sem szoftveresen nem teljesítette azokat az elvárásokat, melyek egy ilyen kaliberű cégnél, mint a miénk, felmerülnek. Építőpari vállalkozásként napi problémát jelentett számunkra az egyes tervek, dokumentációk mozgatása, a file-megosztások jogosultságának hiánya, sőt, a munkaállomások internetes elérése sem volt megoldott. Hosszú hetekig tartó tervezések során arra az álláspontra jutottunk, hogy a felújításkor a hálózat fizikai korszerűsítésén kívül szoftveres "restaurálásra" is szükségünk van. Külső tanácsadó partnerünk ajánlotta figyelmünkbe azt a céget, mely kis méretéhez képest rendkívül professzionális megoldást nyújtott számunkra, sőt, karbantartási szerződés keretében felügyeli rendszerünket.

- Mennyire ismerték a Linuxot a projekt előtt?

- Semennyire, sőt, munkatársaink jó része nem is tudja, hogy a szervereken nem az az operációs rendszer dolgozik, amit ők ismernek. Eleinte kissé ódzkodtunk ettől az ismeretlen megoldástól, de az említett cég kiváló referenciákkal rendelkezett, és - nem utolsó szempontként - rendkívül kedvező árú csomagot ajánlottak nekünk. Ez főleg azért volt fontos számunkra, mert a szoftveren és a szolgáltatáson megtakarított összeget a hardver fejlesztésére fordíthattuk. Így hát belevágtunk, és közel másfél év elteltével állíthatom, nem bántuk meg. A legnehezebb feladatunk az volt: hogyan magyarázzuk el a legfelső döntéshozóknak, hogy nem terméket, hanem szolgáltatást vásárolunk.

- Mit tudhatunk meg a működő rendszerről?

- Miután nincs állandó informatikusunk (ezt a feladatot is partnerünk látja el), így nem szolgálhatok részletes információkkal, a hardvert mindenesetre jobban ismerjük. Mindkét gép márkás, ismert piacvezető cégtől származik, mindkettőben Pentium-4 2.4 GHz-es processzor, 2 GB memória és SCSI diszkrendszer található. Ami biztos, az az, hogy mindkét szerverünkön Debian GNU/Linux operációs rendszer található. Egyik gépünk cégünk bérelt vonalának megosztását végzi, tűzfal-, levelező- és proxy-szerverként, míg másik szerverünkön Samba fileszerver alkalmazás fut. A gépeken szoftveres RAID található, automatizált szalagos adatmentéssel, valós idejű vírusvédelemmel. Partnerünk elmondása szerint a Samba konfigurálása vette igénybe a telepítés legtöbb idejét, hiszen több osztályunk van, dolgozóink különféle csoportokban szerepelnek, melyek csak megfelelő előkészítés után férhetnek hozzá egymás anyagaihoz, de a megoldás tökéletesen kiszolgálja igényeinket. A kliensgépeken egyformán előfordulnak Windows 95, 98 és XP operációs rendszerek, de semmilyen konfliktust nem tapasztaltunk.

- Milyen rendelkezésreállási tapasztalataik vannak?

- Nos, mi magunk is megdöbbentünk. Az elmúlt 16 hónap alatt kettő leállásunk volt, mindkettő emberi mulasztás miatt: egyik esetben a központi szünetmentes tápegységünk félreértelmezett karbantartása okozott leállást, másik esetben a telephelyünkön használt vezeték nélküli hálózat egyik végpontja miatt volt pár órás kimaradásunk. Néha előfordul egy-két gyanús eset, de partnerünk telefonos értesítése után szinte azonnal kiderül, hogy mi rontottunk el valamit. Összességében elmondhatom, hogy a rendszer a legnagyobb megelégedésünkre szolgál, menedzselhetősége kimagasló, biztonsága pedig eddigi tapasztalataink alapján nem kérdőjelezhető meg.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten