Merre tovább informatika rovat??
Abonyi-Tóth Andor
2003/12/19 10:43
2687 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az INFO ÉRA konferencián kiosztott, a Sulinet informatika rovatával kapcsolatos  kérdőívek összesítése megtörtént, az eredményeket most közöljük.

Először is köszönjük a visszajelzéseket mindazoktól, akik szakítottak időt arra, hogy áttanulmányozzák és kitöltsék a kérdőívünket.

Szeretnénk ha az informatika rovat minden az informatika iránt érdeklődő tanár/diák számára hasznos információkkal szolgálna. Természetesen ehhez szükséges, hogy megismerjük az igényeiteket is. Ennek első lépése az INFO ÉRA konferencián kiadott kérdőív volt. Az alábbiakban összefoglaljuk a visszaérkezett kérdőívekből levonható tanulságokat.

Először is lássuk a kérdőívben található témakörökre adott osztályzataitok átlagát:

4,49

Eseménynaptár

Tanárok részére: konferenciák, illetve továbbképzések (helye, ideje, témája)

Diákok részére: versenyek, képzések (helye, ideje, témája)

Mindenkinek: kiállítások, különféle a számítógéppel össze-függő programok (helye, ideje, témája)

4,41

Így tanítom!

A gyakorló tanárok küldhetnének be egy-egy komplett óra óratervét, minden segédanyaggal együtt. Létrehozunk egy mintasablont, amibe csak be kell gépelniük az óratervet.

Megadjuk, hogy mit kell csatolni az órához, milyen formátumban.

4,39

Érdekes feladatok

Verseny diákok és tanárok részére (korcsoport szerinti bontásban)
Érdekes (ECDL) feladatok megoldása

4,29

Könyvismertető

Az informatika oktatás során felhasználható könyvújdonságok, illetve már bevált de nem mindenki számára ismert könyvek bemutatása. NEM TANKÖNYVEK!

4,25

Szoftver bemutató rovat

Oktatásban, ismeretterjesztő szórakoztatásban jól használható szoftverek bemutatása (tartalmi, használhatóság, fontosabb infók). Fontos az informatikai kultúra, ízlésvilág formálása.

4,20

Vírusok, vírusirtás

Célja mint a hackerek esetén, továbbá ingyenesen letölthető, frissíthető vírusirtók forrása is lenne.

4,08

Tankönyvkatalógus

Teljes tankönyvlista, ami eléri a hivatalos OM listát, valamint a tanmenet és tanterv adatbázist.

4,00

Saját eszközök/ programok

Rovat azon tanárok illetve diákok számára, akik kifejlesztettek valamiféle számítástechnikai eszközt, programot, alkalmazást és erről szeretnének írni, közreadni az eredményt esetleg magát a programot. Ingyenes terjesztés, letöltés lehetősége! Közönségszavazatok alapján kategóriadíjak.

3,88

Nagyvilág

Mit és hogyan tanítanak a környező országokban, az EU-ban.

3,78

Kiállítások, konferenciák

Külön rovat ahol beszámolnánk a kiállításokról, konferenciákról

3,73

Rovat rendszergazdaság iránt érdeklődőknek

Hasznos segédprogramok, problémamegoldások, ...

3,61

Számítástechnika, számítógép fejlődése

Érdekes részletek a számítástechnika történetéből.

Arcképcsarnok, kezdetektől napjainkig, az informatikában meghatározó szerepet betöltő személyek bemutatása

3,59

Intézmények bemutatása

Informatikát oktató iskolák, egyetemek, intézmények bemutatása, milyen tanfolyamokon /továbbképzéseken vehetnek részt az informatika iránt érdeklődő diákok/tanárok?

3,56

Hardver csemegék

Rövid cikkek, leírások a hardver-újdonságokból. (Forrás lehetőleg külföldi magazinok, hírforrások lennének.)

3,53

FAQ készítése

FAQ készítése a különböző levelezési listákon található információkból (pl. HIX GURU; informatikai lista vitáinak összegzése)

3,32

Hackerek

A téma megközelítése nevelési célzattal. Magyarázatok, törvények, történések olyan értelemben, hogy a fiatalok ne hősöket lássanak a hackerekben, hanem helyére kerüljön ez a "foglalatosság" erkölcsi és törvényességi szempontból.

2,71

Érdekes, magyarországi cégek és tevékenységük

Érdekes, magyarországi (informatikával foglalkozó) cégek és tevékenységük bemutatója

A témakörök átlag szerinti sorbarendezése után szembeötlő (de nem meglepő), hogy a dobogós és dobogó közeli helyezettek mind közvetlenül a tanításban lehetnek segítségünkre. Az érdeklődés erősségét jellemzi az is, hogy az első négy helyezett kérdésre mindenki válaszolt és az érdeklődést jellemző legrosszabb érdemjegy a 2-es volt. Ennek érdekében már elkezdtük kiépíteni a kapcsolatokat a megfelelő intézményekkel és cégekkel, hogy az Eseménynaptár és a Könyvismertetők témakörök minél előbb elindulhassanak.

Az Érdekes feladatok témakör 2004 elején indul el, illetve ehhez kapcsolódik már futó Képvadászat című rejtvénysorozatunk is. Az Így tanítom témakörhöz azonban az együttműködéseket kell, hogy kérjük.

Olyan cikksorozatot szeretnénk elindítani, ahol a már kipróbált és bevált, komplett órákat mutatnánk be. Ezt a következőképpen gondoljuk: Bárki beküldheti komplett óratervezetét (email, ftp, CD) az összes kapcsolódó anyaggal. Ezt mi az informatika rovatban közzé tesszük. A kipróbált óravázlat ötletekről a fórumon lehetne majd vitatkozni, véleményt cserélni. Ezen felül minden leadott óravázlat részt venne egy értékelő versenyen. A látogatók szavazhatnak az egyes óravázlatokra, s a leadott osztályzatok átlaga alapján a tanév végére kialakulna egy sorrend. Az első három helyezett óravázlat beküldőjét egy-egy informatikához kapcsolódó díjjal fogjuk jutalmazni.

A szeptember eleje óta működő új tartalmat ki fogjuk egészíteni mindazon témakörökkel, amelyek legalább 4,00-ás átlagot elértek. De ne aggódjon senki, akit jobban érdekeltek a rangsorban hátrébb szoruló elemek, mert idővel igyekszünk mindegyikre sort keríteni, azonban úgy helyes ha a hangsúlyt a sorozat elejére helyezzük.

A kérdőív második oldalán lehetőség volt arra, hogy egyéni kéréseket, ötleteket, megjegyzéseket tegyenek a kitöltők. A technikai jellegű problémákat továbbítottuk a Sulinet rendszergazdái felé. A lassú kapcsolatból adódó letöltési nehézségekre és annak érdekében, hogy az érdeklődők mihamarabb értesüljenek az új cikkekről, el fogunk indítani egy informatika hírlevelet, ami az új cikkek megjelenésekor megy ki a tagoknak, egy-egy rövid ismertetővel a megjelent cikkről.

Mind az informatika tanárok, mind pedig az informatika iránt érdeklődő diákok lelkesen és sokat dolgoznak. Igen sok értéket állítanak elő (weblapok, egyéni feladatmegoldások, stb.), ezek bemutatására többen is ösztönöztek bennünket. Természetesen szívesen adunk lehetőséget ilyen bemutatkozásokra. A keretek kidolgozása a jövő év elején kezdődik.

Amint azt már a cikk elején is említettük, a jövőben törekedni szeretnénk arra, hogy minél pontosabb képünk lehessen a Sulinet informatika rovatának olvasói igényéről. Ennek érdekében a jövőben is megkeresünk Titeket kérdőívekkel, lesz lehetőségetek személyes találkozásra is különböző konferenciákon, illetve szívesen veszünk bármilyen ötletet, kívánságot e-mailben is.

Szeretnénk mégegyszer megköszönni a segítségeteket, illetve a sok bíztatást a rovatot illetően.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten