Hogyan segítheti a középfokú szakképzés az informatikushiány megoldását?
2016/10/10 08:00
1614 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

2017-től az informatikai szakérettségi hálózati feladataihoz nemzetközi hálózati eszköz-gyártó cég, a Cisco szimulációs szoftverét választották ki, vagyis ezt fogják használni a vizsgán az érettségizők.

infohiany

A digitális transzformáció az üzleti élet és a társadalom minden szegletére kihat, kérdés azonban, hogyan tud lépést tartani vele az oktatás, amely a digitalizáció egyik alappillére. Az informatikai szakokra jelentkezők száma az elmúlt évtizedben csökkent. Jelenleg 22 000 informatikus hiányzik a munkaerőpiacról. A probléma megoldásában jelentős részt vállal a Cisco Hálózati Akadémia is, amely kiemelt feladatának tekinti, hogy oktatási programmal segítse a jövő szakembereinek felkészítését. A szakképzési kerettanterv megújításának részeként a 2017-es szakmai informatikai érettségi szoftverlistája az akadémiai programhoz kifejlesztett Cisco Packet Tracer szoftvert jelölte ki a hálózati vizsgához.

Informatikushiány – legnagyobb potenciál  a középfokú képzésben

A becslések szerint a hazai informatikai munkaerőpiacról jelenleg 22 000 informatikus hiányzik. Mivel az IKT szektorban dolgozó informatikusok foglalkoztatása nemzetgazdasági szinten további munkahelyeket generál, a hiányzó informatikusok pótlása további több tízezer főnek jelentene foglalkoztatási lehetőséget. Ennek feltétele azonban a szakemberképzés mennyiségi növelése és minőségi fejlesztése. Az informatikushiány megoldására azonban a felsőoktatás egyedül nem képes. Idén a mérnök-informatikus és programtervező informatikus szakokra első helyen alig ötezrenjelentkeztek, miközben az óriási hiány miatt ennek többszörösére lenne szükség. Az informatikai szakokra jelentkezők száma az utóbbi években jelentősen lecsökkent, és az első helyen jelentkező felvételizők csupán 6-8 százaléka választja az informatikát, és a befejezetlen felsőoktatási képzések aránya is rendkívül magas. Az oktatásban ezért jelenleg az egyik legnagyobb potenciált a középfokú, technikusi képzés jelenti. 

Robbanó digitális trendek

„A digitalizáció az üzleti élet és a társadalom egyetlen szegletét sem kerüli el, és minden eddigi trendnél gyorsabban formálhatja át a piacokat. Az IoT (Internet of Things), az automatizáció, illetve a nagy mennyiségű adat (Big Data) elérésében és feldolgozhatóságában rejlő lehetőségek alapjaiban változtathatják meg a piaci erőviszonyokat. Ahhoz, hogy a vállalatok és intézmények élni tudjanak ezekkel a lehetőségekkel, megfelelően képzett munkaerőre lesz szükségük. Az informatikai oktatás kiemelkedő jelentőséggel bír a digitális transzformáció során” – mondta Horváth Krisztina a Cisco Magyarország ügyvezető igazgatója.

Cisco Hálózati Akadémia – a világ legnagyobb virtuális osztályterme

A Cisco Hálózati Akadémia fontos szerepet játszik a hazai szakemberképzésben. Képzései segítenek az informatikai munkahelyek megszerzésében és a kapcsolati háló kiépítésében, értékes karrierlehetőséghez segítve a hallgatókat. A Cisco 1997-ben hozta létre az Akadémiát, mint olyan non-profit szakképzési programot és hálózatot, amely oktatási intézmények és informatikai vállalatok közötti együttműködés eredményeként valósul meg. Világméretű eLearning programjában jelenleg közel 160 ország oktatási intézményei és non-profit szervezetei vesznek részt. 1 millió hallgatójával a Cisco Hálózati Akadémia a világ legnagyobb virtuális osztályterme.

A Cisco Hálózati Akadémia 1999 óta van jelen Magyarországon. Az utóbbi években a résztvevők száma dinamikusan növekedett, az iskolák pedig széles körűen használják a Cisco által biztosított tananyagokat. Jelenleg 106 oktatási intézmény több mint 10 000 diákja tanul az Akadémia képzésén. Az indulás óta összesen több mint 33 000 diák vett részt a programban.

Bővebben.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten