'Nem feltétlenül elromlott valami, hanem megváltoztak a külső körülmények'
Horváth Anikó
2010/08/27 07:35
2043 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Scharle Ágota és Váradi Balázs a Budapest Intézet munkatársai, így a jó iskola témakörét egészen egyedi oldalról közelítik meg. A Budapest Intézet független elemzéseket és hatásvizsgálatokat készít szakpolitikai döntések előkészítéséhez, nyomon követéséhez és értékeléséhez. Főként a következő területekkel foglalkozik: foglalkoztatáspolitika, szociálpolitika, oktatáspolitika, üzleti környezet minősége és a kormányzati hatékonyság.


"Nem feltétlenül elromlott valami, hanem megváltoztak a külső körülmények"

Scharle Ágota a Budapesti Közgazdaságtudományi (jelenleg Corvinus) Egyetemen szerzett diplomát közgazdász, munkagazdaságtan és politikatudomány szakirányon. Ph.D. fokozatot az University of Oxfordon szerzett, valamint Angliában is tanult európai politikai gazdaságtant. A Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet vezető kutatója, alapítója és ügyvezető igazgatója. Dolgozott a Pénzügyminisztériumban, 2003 óta pedig a Közpénzügyi füzetek sorozat társszerkesztője, s emellett a Corvinus Egyetemen is tanít. Szakterületei a foglalkoztatáspolitika, a munkaerőpiac, az adózás, a szociálpolitika és a kormányzati hatékonyság, így az oktatás témakörét is a munkaerőpiac oldaláról közelítette meg. Kifejtette, miért fontos továbbtanulni, nyelvet tanulni és értően tanulni, valamint a pedagógus szakma presztízséről is beszélt.

"Ha egy iskolában kicserélik az ablakokat, az nem rossz"

Váradi Balázs közgazdász, a Budapest Intézet vezető kutatója és az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszékének munkatársa, az MTA köztestületi tagja. Egyik szakterülete az oktatás közpolitikája. A Marx Károly (ma Corvinus) Egyetemen diplomázott, népgazdaság tervezése szakon, majd a New Haven-i Yale Egyetemen szerzett Ph.D. fokozatot. Hazai és külföldi egyetemeken tanított, tartott kurzusokat, s ma is rendszeresen tart előadásokat köz- és oktatáspolitikai politikai témakörben. Dolgozott a Gazdasági Versenyhivatalban és Magyarország miniszterelnökének főtanácsadójaként is (oktatás-, egészség- és más gazdaságpolitikai kérdésekben). A Váradi Balázzsal készült interjúból kiderül, miben látja a lehetőséget az oktatás rendszerének javításához, s azt is elmondja, hogyan hat a társadalomra a magyar közoktatás.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten