Rugalmas tér vagy virtuális börtön? Hogyan tanulj hatékonyan online?
2020/12/15 08:00
3092 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A világjárványt megelőzően az online tanulás többnyire választott formája volt az oktatásnak. Általában egy-két kurzust lehetett így felvenni az egyetemen, ami ideális volt. Egyrészt, mert kényelmes, otthonról is végezhető,másrészt, mert rugalmas, mivel nem szinkron, hanem aszinkron anyagok vannak, azaz, akkor tanulsz, amikor időd van rá, és akkor hagyod abba, amikor szeretnéd.

rugalmas Forrás: Pixabay (szerk.)

Jelenleg ez nem választás kérdése, és sokszor nem is aszinkron az oktatás, vagyis órákat kell a gép előtt ülni, és „bámulni” a képernyőre, miközben a tanár előadást tart. Ez megterhelő lehet fizikálisan és szellemileg is, olyan mintha egy virtuális börtön rabja lennél…

Ebben a formában a tanulás nagyon nehéz és rengeteg időt és energiát igényel. Mivel tudod megkönnyíteni ezt?

Hatékony időbeosztás

Nagyon fontos, hogy jól oszd be az idődet, ez az egyik nagy titka a hatékony online tanulásnak.

 • Készíts tanulási tervet egy napra, egy hétre vagy egy hónapra vonatkozóan! Írd be, hogy mikor mivel foglalkozol majd, amikor nem vagy órán!
 • Tűzz ki határidőket (pl.: adott könyvet hónap végéig elolvasom), és próbáld őket betartani!
 • Ha heti tervet készítesz, határozd meg, hogy melyik napokon, meddig foglalkozol majd az adott anyaggal, és állíts be egy online értesítőt, ami emlékeztet arra, hogy mikor kezdd el!
 • Napi terv esetén írd le a pontos tennivalókat, hogy mennyi időt szánsz rá, és tartsd magad ehhez a tervhez!
 • Tervezz be rövidebb és hosszabb szüneteket is, és ezekben mozogj, sétálj, fuss, ne a TV-t bámuld!

A friss levegő és a mozgás jót tesz az agyadnak. A pihenés épp olyan fontos, mint a tanulás, hiszen az agyad akkor rendszerezi a befogadott információkat.

A hatékony időbeosztást pedig meg kell tanulni, senki nem úgy születik, hogy automatikusan jól csinálja. Ez nem könnyű, rengeteg kitartást igényel, főleg azért, mert mindenki szereti halogatni a tennivalóit, de vannak jó módszerek ez ellen is.

A tanulási terv-sablonok segíthetnek abban, hogy hozzászokj a tudatos tervezéshez, és jobban be tudd osztani az idődet. S a későbbiekben már úgy hozzászoksz a hatékony időbeosztáshoz, hogy nem is lesz rájuk szükséged.

Töltsd le a tervezőket itt, és próbáld ki őket!

Megfelelő tanulási környezet

Talán ez elsőre nem tűnik fontosnak, pedig az.

 • Keress olyan helyet, ami békés és csöndes, ahol nem zavar semmi, nem szól a TV, nem zajong a család vagy a lakótársad! (Ha ez nem megoldható, szerezz be egy zajvédő fejhallgatót!)
 • Kapcsold ki a mobilt, mondd meg mindenkinek, hogy most órán vagy!
 • Figyelj arra, hogy ne kalandozz el a neten! Könnyű elveszíteni az időérzékedet, ha az oldalakat böngészed!
 • Ellenőrizd, hogy ergonómiai szempontból megfelelő magasságban van a széked, a billentyűzet és a képernyő, vagyis kényelmesen ülsz. Az alkarnak és a combodnak is párhuzamosnak kell lennie a talajjal. A csuklót nem szabad behajlítani gépeléskor.

Jó jegyzet

Ez nem csak online, de offline tanulás esetén is nagyon fontos. Mégis más a virtuális térben, hiszen itt szinte minden anyag online van, így érdemes összegyűjteni az anyagban videókat, cikkeket. Én régimódi vagyok, ezért még mindig füzetbe jegyeztelek, mert így jobban rögzül, (és mert szeretem a szép füzeteket). De ehelyett jegyzetelhetsz Word doksiba, létrehozhatsz egy  Google Drive dokumentumot, vagy használhatsz egyéb jegyzetkészítőt is, például Evernote.

 • Használj online rendszerezőt (pl.: Symbaloo, Padlet, Wakelet), és gyűjtsd egy helyre a linkeket, így a későbbiekben vissza tudod keresni a számodra fontos vagy érdekes anyagokat.
 • Írj tanulási naplót! A tanulási naplóban nem pusztán az ismereteket foglalhatod össze, de reflektálhatsz saját tanulási folyamatodra is!
 • Készíts jó jegyzetet! A megfelelő jegyzet arra is lehetőséget ad, hogy színesítd a tanulási folyamatot, ha érdekel hogyan, olvasd el ezt a cikket!

Online közösség

Bizonyított tény, hogy könnyebb elérni egy célt, például elvégezni egy kurzust, ha van valaki, aki ugyanazért a célért küzd, és segít, ha elakadsz. Az online fórumok és tanulói csoportok pont erre jók, mert támogatnak téged.

 • Vegyél részt az online fórumokon, tanulócsoportokban! Nem csak információkat szerezhetsz, de új szemszögből vizsgálhatod meg a felmerülő problémákat, és hasznos ötleteket is gyűjthetsz!
 • Kérj segítséget, ha valami nem megy! Az iskola biztosan megad majd kapcsolattartót, vagy kommunikációs csatornát, ahol elérheted őket, ha valami gond van. De néha szorít az idő, ilyenkor jó, ha van lehetőség valaki máshoz is fordulni.
 • Figyelj oda a megfelelő kommunikációs stílusra akár a tanárokról, akár a tanulótársakról van szó, mindig add meg a tiszteletet! Ne itt vezesd le a frusztrációd, ha valami nem megy!

Motiváció

Az online közösség segíthet a motiváció fenntartásában, mégis ennek a legfontosabb eleme TE magad vagy. A motivációt fenntartani a legnehezebb, mert mindenkinek vannak jobb és rosszabb periódusai, amikor abba akarja hagyni, vagy elbizonytalanodik, hogy miért is csinálja ezt. Ezért jó, ha van egy listád a céljaidról, és nem pusztán a tanulást illetően, de az egész életedre vonatkozóan, mert ez erőt ad.

 • Írd össze a céljaidat! Nézd meg, hogy jelenleg hol tartasz, és mit kell még elérned, hogy elérd a kitűzött célt!
 • Vizsgáld meg, milyen kapcsolat van a tanulmányaid és a hosszútávú céljaid között?
 • Készíts bakancslistát! Ne pusztán a társadalmi normáknak megfelelő vágyaid (család, karrier, pénz) legyenek, hanem olyanok is, amik az érdeklődésedből származnak. Pl.: látni szeretnék élőben egy bálnát vagy meg szeretném tenni az El Camino-t.

Na igen, de hogy kapcsolódik ez mondjuk a fizika házihoz vagy ahhoz, hogy szeretnél sikeres ügyvéd lenni? Szimplán úgy, hogy be kell fejezni a középiskolát, és ennek szerves része a fizika is, és ez az út afelé, hogy egyetemre menj vagy elkezdj dolgozni.

Sokszor tanulsz olyan dolgokat, amiről úgy gondolod, hogy a jövőben nem fogod használni, és mégis! Fogd fel úgy, hogy ezzel tornáztatod az agyad, és szélesíted a látóköröd! A feladatot pedig úgyis el kell végezni, könnyebb, ha nem azon rágódsz, hogy miért, hanem megcsinálod gyorsan. Ha nem megy, kérj segítséget az egyik barátodtól, aki szereti a fizikát, és tanulj vele!

Reflexió

Az, hogy kitűzöd a célokat, csak a kezdet. Időről időre vizsgáld meg, hogy mennyit sikerült elérni ezekből. Kezdd azzal, hogy megnézed nap végén, hogy hányat tudtál elvégezni a feladatokból. Ha úgy érzed, nem vagy elég hatékony, vizsgáld meg egy napodat!

 • Írd össze, mi mindent csináltál (óráról órára), és mi az, ami elvitte az időd nagy részét!
 • Nézd végig a kitűzött feladatokat, célokat és jelöld meg, amit sikerült elérned!
 • Gondold végig, mi mindent tanultál aznap, mi volt érdekes, hogyan tudnád pár mondatban összefoglalni!
 • Ha azt érzed, túl sok az anyag és nagy a nyomás, bontsd kisebb célokra a tevékenységeket, és egyszerre csak egyre fókuszálj! Ne öt dologgal foglalkozz egyszerre, csak eggyel, mert akkor szétforgácsolod az energiáid, és nem leszel hatékony.
 • Ha továbbra is pánikolsz, és csak azon gyötrődsz, hogyan tovább és mennyi minden van, hagyd abba egy kis időre! Sétálj egyet, hallgass zenét vagy főzz valami finomat! A lényeg, hogy arra az időre koncentrálj teljesen másra! Ez majd kizökkent a pánikhelyzetből, és újult erővel tudsz hozzákezdeni a feladathoz!

rugalmas2 Forrás: Pixabay (szerk.)

Hogy mennyire leszel hatékony, rajtad múlik. Sok kitartás és türelem kell hozzá. Nem csak másokkal szemben, de magaddal szemben is türelmesnek kell lenned!

A virtuális tér megadja a lehetőséget arra, hogy 0-24-ben elérhető légy, de Te döntöd el, hogy így lesz-e, vagy este 10-kor bekapcsolod a repülőmódot a telefonon.

Légy online, mert nincs más lehetőség, de néha iktass be netmentes időszakokat, amikor sétálsz, mozogsz, kimész a friss levegőre, és csak magadra fókuszálsz, azért, hogy ne börtön, hanem csak egy tér legyen a virtuális környezet, amelyben jelenleg tanulsz!

Tóth Boglárka

Felhasznált irodalom:

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten