SDT foglalkozások offline lejátszása
2007/11/24 08:00
3728 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az SDT felhasználói számára immár elérhető egy lejátszó program, melynek segítségével az előre lementett foglalkozások offline körülmények között, internet eléréssel nem rendelkező számítógépen is bemutathatók.

Telepítés

sdt1

Az SDT lejátszó telepítője elérhető a főoldalon, működéséhez ugyanazok a kiegészítők szükségesek, amelyek az SDT online használatához ajánlottak.

Az SDT lejátszó telepítésekor a program ellenőrzi néhány szükséges szoftver meglétét. Amennyiben ezek nincsenek telepítve számítógépünkön, a program automatikusan letölti és telepíti őket. A telepítéshez szükséges lehet az internet kapcsolat, a továbbiakhoz azonban már nem.

A szükséges programok a következők:

Referenciacsomagok

sdt2

Az offline bemutatók előkészítésének első lépése a foglalkozásokat tartalmazó, ún. referenciacsomagok összegyűjtése. Az SDT rendszerben jelenleg a legtöbb foglalkozás nyitólapján megtaláljuk „A foglalkozás referenciacsomagjának letöltése” hivatkozást. Erre kell kattintanunk a mentéshez. A mentés eredménye egy hosszú nevű, sdtref kiterjesztésű állomány. A referenciacsomag fájlnevét természetesen megváltoztathatjuk. Például a Rezgőmozgás című foglalkozás esetén fe0d594e-7b98-4488-95ee-fb29bef19331.sdtref helyett lehet mondjuk rezgo.sdtref.

A letöltött referenciacsomagok minden olyan adatot tartalmaznak, amelyek az adott foglalkozás tartalmának megjelenítéséhez szükségesek. A referenciacsomagok mérete az tananyagban található médiaelemek nagyságától függ, de leggyakrabban a néhány száz kB és a néhányszor 10 MB között van, így jól hordozható például pen drive-on.

sdt3

Az előre letöltött referenciacsomagok beolvasása az SDT lejátszó Fájl/Megnyitás menüpontjában indítható el. A beolvasás után a program kibontja a csomagot és az SDT-beli megjelenéshez hasonló módon publikálja a foglalkozás tartalmát. A folyamat végén el is indíthatjuk a lejátszást. Ha nem tesszük, akkor a foglalkozásunk bekerül a lejátszónk Tananyaglista elnevezésű ablakába (ez alapértelmezésben a jobb oldalon van) és onnan egy dupla kattintással bármikor előhívhatjuk.

Lejátszás

sdt4

Az SDT lejátszó nem csupán a foglalkozás tananyagtartalmát jeleníti meg. A program tartalmaz egy, a tallózófához hasonló eszközt (Tartalom fa) és megtekinthetjük a metaadatokat is. Amennyiben ezek nem szükségesek a lejátszáshoz, nyugodtan bezárhatjuk őket, és ha később szükségünk lesz rájuk, akkor a Nézet menüpontban megtaláljuk őket. A lejátszáskor, szükség esetén a tananyag teljes képernyőn is megjeleníthető a böngészőknél is használt F11 gomb segítségével (visszalépés az Esc billentyű lenyomásával).

Ablakok kezelése

sdt5

Az SDT lejátszó egyik érdekessége az ablakkezelés módja. Az ablakok helyét megváltoztathatjuk oly módon, hogy az ablak tetejére kattintunk és az egérgombot nyomva tartva mozgatjuk a képernyőn. Ekkor egy halványkék négyszög jelzi, hogy hol tartunk. Amint egy olyan területre érünk, ahol új helyet adhatunk az ablaknak, megjelenik egy nyilakat tartalmazó jel. A jel különböző részébe irányítva az egérmutatót, már fel is villantja a program az ablak új pozícióját. Ha az új pozíció tetszik, egyszerűen engedjük el az egér gombját.

Az ablakok jobb felső sarkában egy gombostűhöz hasonló gomb is van. Ezzel lehet egy adott pozícióba rögzíteni az ablakot.

Az SDT lejátszó korábban az SDT Tananyagszerkesztő része volt és kezelése így kissé nehézkesebb is volt. Az önálló lejátszó immár azok számára is könnyen kezelhető, akik nem ismerkedtek meg a szerkesztő használatával.

Főző Attila László

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten