Szeged büszkesége
2005/07/19 10:24
1422 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Móra Ferenc, a Kincskereső kisködmön szerzője, a szegediek büszkeségének számító író, újságíró, muzeológus épp 126 évvel ezelőtt született.

Szegényparaszt családban látta meg a napvilágot 1879. július 19-én. Apja, Móra Márton foltozó szűcs volt, édesanyja, Juhász Anna kenyérsütő asszony. A család kisebbik fia költőként bontogatta szárnyait, gimnazista korában már a félegyházi újság is lehozta írásait. Húszéves korában engedhette meg magának, hogy igazán tanuljon, így beiratkozott a budapesti egyetemre, ahol később földrajz-természetrajz szakos tanárként szerzett diplomát, de csak egy évig gyakorolta hivatását segédtanárlént a Vas vármegyei Felsőlövőn. Később Szegedre ment, a város szeretettel fogadta be. Ott előbb újságíró volt (a Szegedi Napló munkatársa, majd 1913-1919 között főszerkesztője, de egészen haláláig állandó munkatársa maradt), majd a Szegedi Somogyi Könyvtár és a Városi Múzeum munkatársa lett.

Tömörkény István, az intézmény igazgatója hamar barátságába fogadta, majd Tömörkény 1917-ben bekövetkezett halála után Móra Ferenc lett a múzeum igazgatója. Ásatásai máig komoly jelentőségűek, a feltárt anyagokról szóló beszámoló jellegű tanulmányai pedig igazi remekművek. Eközben dolgozott az Én Újságomnak, tárcái a szegedi Délmagyarország hasábjain jelentek meg, majd a Szegedi Napló főszerkesztője lett. 1922-től a Világ c. liberális napilap munkatársa volt, majd annak megszűnése után a Magyar Hírlapban jelentek meg tárcái. Ez utóbbi lapnak haláláig főmunkatársa volt. Tagja volt a Petőfi (1915) és a Kisfaludy Társaságnak (1931) is. Irodalmi sikerei ellenére Szegeden maradt, erejét meghaladva dolgozott, míg törékeny egészsége meg nem rendült. Már régóta lappangott benne a tüdőbaj. Egyre többször volt szükséges felkeresnie gyógyhelyeket, pedig legszívesebben családja körében lett volna. Ötvenöt éves volt, amikor 1934 február 8-án végzett vele nem a régóta fenyegető tüdőbaj, hanem egy váratlan és gyorsan kifejlődő rák.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten