Szeretné segíteni gyermeke idegennyelv tanulását? Íme 5 hasznos tipp!
2024/01/12 11:11
965 megtekintés

Ma már köztudott, hogy egy idegen nyelvet gyermekként elsajátítani nemcsak a nyelvtudás megszerzése miatt hasznos, de pozitív hatásai több területen is megmutatkoznak. A korai nyelvtanulás hozzájárul a gyermekek kognitív és szociális képességeinek fejlődéséhez, és általánosságban segíti a tanulási folyamatot.

5hasznostipp A legújabb kutatások szerint az idegen nyelv tanulása jó hatással van az agyban lévő idegsejt kapcsolódásokra és növeli a hosszú távú nyelvi illetve írás-olvasás készségeket is. Azonban az idegennyelv tanulás nem korlátozódik az osztályteremre - otthon is könnyen gyakorolhatunk játékos tevékenységekkel. Íme 5 hasznos tanács olyan tevékenységekhez, amelyekkel biztosan segíti gyermekét a nyelvtanulásban és egyben minőségi időtöltés is együtt.

  1. Hagyjuk, hogy a tanulás természetes módon történjen. Kerüljön minden olyan tényezőt, amellyel gyermeke azt érezné, hogy kényszer alatt kell új szavakat tanulnia vagy gyakorolnia. Ehelyett próbáljon meg olyan tevékenységeket a napi rutin részévé tenni, mint a mondókázás, közös éneklés vagy mesenézés idegen nyelven. A kétnyelvű társasjátékok is nagyszerűek nyelvtanulásra. A lényeg, hogy semmi kényszer, csak természetesen!
  2. Bátorítsa gyermekét, hogy legyen ő a tanár szerepében. Az egyik legjobb módja a tanulásnak, amikor a gyermek adja át, hogy mit tanult az óvodában, iskolában. Kérje meg gyermekét, hogy adjon önnek egy órát. Nagyon fogja élvezni és ezen keresztül az önbizalmát is növelhetjük.
  3. Adjon pozitív visszajelzést. Ha gyermeke erőfeszítést tesz, hogy megtanuljon valamit, mindenképpen erősítse meg őt ebben. Néhány példa pozitív reakcióra: „Hú, de ügyes vagy, hogy erre emlékeszel! Biztosan figyeltél az órán!” vagy „Milyen jó, hogy tudod, mennyire fontos a gyakorlás! Látszik, hogy mennyit foglalkoztál ezzel, meglett az eredménye!” Ne fukarkodjuk a dicsérettel!
  4. Ön is kezdjen el tanulni vagy frissítse fel nyelvtudását. Csatlakozzon gyermekéhez, tanuljanak együtt új szavakat, készítsenek szókártyákat vagy rajzokat a tanult szókincsről és gyakoroljanak együtt. Ha gyermeke is kikérdezheti Önt, mindjárt szórakoztatóbbá válik a tanulás.
  5. Olvasson együtt gyermekével. Az idegen nyelvű olvasmányok bővítik a szókincset, segíthetnek különböző kultúrák megismerésében. Természetesen itt is fontos az ismétlés, vegyük elő ugyanazt a mesét időről időre.

Amikor segít gyermekének a nyelvtanulásban, a legfontosabb dolog, hogy a tevékenység szórakoztató legyen. Sok sikert kívánunk!

Forrás

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten