Top 10 tipp, hogy jobban menjen a tanulás
2021/10/05 12:00
2309 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Ha a tanulás a mumusod, és szeretnéd idén kicsit jobban „csinálni,” mint eddig, akkor olvasd el a cikket, és próbáld ki a tippeket! Hidd el, nem fogod megbánni!

top10

Forrás: Pixabay

Lássuk a 10 tippet, ami segíthet abban, hogy még hatékonyabb légy a tanulás terén.

1. Válts témát, ha elakadtál!

Az agyad, miközben működik, két üzemmódot használ felváltva: fókuszált és diffúz módot. Ha tanulsz, és tényleg odafigyelsz, nem pusztán úgy teszel „mintha”, az agyad fókuszált módban van, ami koncentrációt igényel. Ez az az időszak, amikor megjegyzed az anyagot, és próbálod a már meglévő tudásodhoz kapcsolni az új információkat. De mégis van olyan, hogy valahogy elakadsz, például egy matek példa közben, és már nem elég a bevált módszerek alkalmazása, mert új ötletre van szükség.

Abban az esetben, ha már régóta gondolkodsz egy probléma megoldásán, de nem jön az „ihlet”, akkor érdemes egy ideig mással foglalkozni pl.: pihenni vagy sportolni, ugyanis ha pihensz, az agyad diffúz módba kapcsol, és engedi cikázni a gondolataid. Elengedi a jól berögzült módszereket, és új utakat keres a megoldásra. A diffúz módban az agy a kreativitást engedi előtérbe, ezért van az, hogy egy kiadós futást követően már nagy eséllyel meg tudod válaszolni azt a kérdést, amin előtte órákat agyaltál.

2. Ismételj többször, és mondd fel az anyagot!

Minél többször veszed át az anyagot, annál jobban rögzül, és annál könnyebben tudod visszahívni a tanultakat. A kutatások szerint sokkal jobb, ha többször tanulsz keveset. Például, amikor hazaérsz, átolvasod az aznapi anyagot, esetleg pár szóban megpróbálod összefoglalni, hogy mire emlékszel. Hosszabb távon sokkal hatékonyabb, ha nem egyszerre próbálasz elsajátítani egy nagyobb anyagrészt (mondjuk a dolgozat előtti este vagy reggel), mert az nem fog bekerülni a hosszú távú memóriádba, így ha ismét előkerül, újra meg kell tanulnod, ami többszörös energiabefektetés!

3. Próbálj ki több módszert is, miközben tanulsz!

Ne tanulj mindig mindent ugyanúgy, próbálj ki többféle technikát! Például: ismételd el naponta többször az anyagot, mondd fel hangosan, ha megtanultad; írd le azokat a fogalmakat, amik nehezek; készíts rövid jegyzeteket egy post-it-re, amire felírod a legfontosabb szavakat, kifejezéseket, amik segítenek az anyag felidézésben; vagy próbáld ki a Cornell-módszert ! Ha váltogatod, hogyan tanulsz, rá fogsz jönni, hogy, mikor milyen technika a leghatékonyabb.

4. Ütemezd be a tanulást!

Próbáld ki, hogy egy-egy tantárggyal nem pusztán az órát megelőző napon foglalkozol, hanem kétszer-háromszor előveszed egy héten. Nem kell órákat tanulni, pusztán 20-25 percet egy alkalommal. Sokkal jobban rögzül majd az anyag, mivel újra és újra előveszed, ismételed. Próbáld meg úgy megközelíteni a tanulást, mintha egy sport lenne, vagy mintha egy hangszeren tanulnál! Mindkettőhöz kell idő, energia és gyakorlás! Egy-egy tananyag elsajátítása is ilyen.

5. Mozogj!

A sport, a mozgás elengedhetetlen ahhoz, hogy egészségesen működjön a szervezeted, és megteremti a lehetőséget, hogy agyad „diffúz” módba kapcsoljon. Ez pedig új ötleteket és inspirációt adhat, ha elakadnál valamivel. Arról nem is beszélve, milyen jól esik felállni az íróasztal mellől a hosszas ücsörgés után.

6. Teszteld a tudásod!

Írj fel kérdéseket, amikor olvasod az anyagot, majd ha átvetted, válaszolj a kérdésekre anélkül, hogy használnád a jegyzeted! Vonj be másokat is a tanulásba! Kérdezz ki másokat, és kérd meg, hogy ők is kérdezzenek Tőled! Ez nemcsak abban segít, hogy felidézd az anyagot, de rávilágít arra is, ha valami nem megy.

7. Tanulj vicces képekkel, metaforákkal!

A metaforák, analógiák és színes képek segítenek abban, hogy könnyebben megjegyezd a tananyagot. A képek segítségével könnyebben fel tudod idézni az anyagot.

10titucikk_kep2

8. Használd a Pomodoro-technikát!

A Pomodoro  az időbeosztásban segít. A módszer egyszerű: 25 perc teljes koncentráció, zavaró tényezők nélkül, majd a végén jutalom. Az a fontos, hogy ne halogasd a dolgokat, hanem kezdj hozzá! Én főleg olyan esetekben alkalmazom, ha valamit nem szeretek csinálni, ilyen például szótanulás.

Beállítom az időzítőt 25 percre, kikapcsolom vagy lehalkítom a telefonom, és előveszem a szótárfüzetem. Végigolvasom és hangosan elismétlem a szavakat, ezt követően a füzet jobb oldalát letakarom (így csak az angol szavakat látom), és egy kis papírra leírom a szavak jelentését magyarul. Ha kész, ellenőrzöm, és többször leírom, ami nem ment. Ezt követően a másik oldalt takarom le, és angolul írom fel a szavakat. Ezt is ellenőrzöm, és gyakorolom, ami nem megy. Ha valamit nagyon nehezen tudok megjegyezni, akkor írok vele egy mondatot, vagy keresek a neten egyet, mert szövegkörnyezetben sokkal jobban rögzül egy idegen szó.

Ha letelt a 25 perc, meghallgatom a kedvenc számom, vagy iszom egy teát, és ismét nekilátok a tanulásnak. Egymás után kb. 3-4 Pomodoro-t „csinálok végig”, de ezt követően tartok egy hosszabb szünetet (ez legalább 30 perc), mert az agynak szüksége van a pihenésre, hogy feldolgozza az információkat.

9. Először foglalkozz a nehéz tárgyakkal!

Azzal kezd, ami a legnehezebben megy! Egyrészt az elején még nem vagy annyira fáradt, másrészt, ha elakadsz vele, és egy ideig mással foglalkozol, visszatérve ismét a témára, már jobban fog menni, mivel az agyad akkor is dolgozik a megoldáson, amikor pihensz, alszol vagy sportolsz, vagy épp más tárggyal foglalkozol.

10. Találj módot arra, hogy ne csak a suliban tanulj aktívan!

Ha valamit nagyon nem értesz, próbálj megoldást találni az interneten, vagy nézz utána egy könyvben! Vegyél részt szakkörön vagy tanulókörökben, végezz online kurzusokat! A lényeg az, hogy megértsd, amivel foglalkozol, és minél mélyebben elsajátítsd azt!
Ne úgy fogd fel a tanulást, hogy egy kötelező dolog, ami csak stresszt és fejfását okoz, hanem úgy, mint egy lehetőség, amivel több lehetsz, fejlődhetsz és minél többet megtudhatsz a világról. Olyan ez, mint egy utazás, ahol minden információ, amit megtanulsz egy lépés, ami közelebb visz a célod felé, neked csak annyi a dolgod, és megtedd a következő lépést!

Dr. Barbara Oakley munkája alapján írta: Tóth Boglárka

Felhasznált irodalom:
Dr. Barbara Oakley: 10 Top Ideas to Help Your Learning
https://www.coursera.org/learn/learning-how-to-learn-youth

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten