Weboldalak tükrözése
2005/09/12 08:00
4793 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Éppen nem érhető el az a weboldal, amit a tanórán be akartál mutatni? Lassú a weboldal letöltése a sávszélesség szűkössége miatt? Van megoldás...

Bevezetés

Valószínűleg sokunkkal megtörtént már, hogy a tanórai bemutatásra szánt webes tananyag éppen nem volt elérhető, illetve nagyon lassan töltődött le, ezért alkalmatlan volt a tanórai felhasználásra. Egy-egy ilyen baki igencsak felboríthatja az amúgy precízen megtervezett tanóráinkat. Hogyan küszöbölhetjük ki ezt a fajta hibát?

Például úgy, hogy a weboldalak tükrözését (mirroring) lehetővé tévő alkalmazások használatával az iskolai szerveren tároljuk a legfontosabb honlapokat, tananyagokat, amelyeket így az intézményünkön belül sokkal gyorsabban (és biztosabban) érhetünk el.

A weboldal tükrözésének folyamatát akár éjszakára is időzíthetjük, így munkaidőben nem foglaljuk le feleslegesen a sávszélességet. Arra azonban érdemes figyelni, hogy az így tükrözött oldalakat rendszeresen frissítsük is, hiszen az eredeti oldalon időközben változások (tartalmi és technikai javítások, fejlesztések) történhettek.

Ügyeljünk arra is, hogy az oldalakat csak a saját intézményünkön belül tegyük elérhetővé, külsős látogatók által is elérhető webszerveren ne tároljuk ezeket az állományokat, kivéve ha ehhez az oldal készítője/fenntartója hozzájárulását adja, és ami nagyon fontos, ne próbáljuk az így lementett anyagokat saját szellemi termékként feltüntetni.

A weboldalak tükrözésére sokféle alkalmazást használhatunk ( Teleport Pro , Wget, Webcopier, WebWhacker) némelyikért fizetnünk kell, de vannak ingyenesen használható alkalmazások is.

A következőkben egy olyan alkalmazást mutatunk be, amely a tesztünk szerint igen hatékonyan birkózott meg a webhelyek tükrözésének feladatával.

HTTrack

A HTTrack (http://www.httrack.com/) alkalmazás egy ingyenesen használható, egyszerűen kezelhető, több platformon és magyar nyelven is elérhető alkalmazás. A honlap letöltés oldalán több platform (Windows 95/98/NT/2K/XP, Linux/Unix/BSD..) telepítőállományát is elérhetjük.

A telepítés után, a program első indítása során kiválaszthatjuk a felhasználói felület nyelvét, amely a következő programindításkor kerül érvényre. Ezek után kell megadnunk az általunk használt proxy szerver adatait. Ha nem használunk proxy szervert, kattintsunk a Mégse gombra!

Ezek után a képernyő bal oldalán láthatjuk a számítógépünk meghajtóit. A weblap másolása egy varázsló segítségével történik, az indításához nyomjuk meg a Tovább> gombot!

A következő képernyőn nevet adhatunk a projektünknek, így később egyszerűbb lesz azonosítani, illetve újra betölteni és elindítani azt. Az aktuális projektet kategóriába is sorolhatjuk, amely alapján a program csoportosítani fogja a letöltött anyagokat. Végül pedig megadhatjuk, hogy mely alkönyvtárba történjen a weboldalak mentése. Kattintsunk a Tovább> gombra!

A most megjelenő képernyőn állíthatjuk be a megfelelő műveletet.

 • Webhelyek letöltése
 • Ez az alapbeállítások használatával kezdi el a webhelyek másolását

 • Webhelyek letöltése + kérdések
 • Elkezdi a webhely letöltését, de közben megerősítést is kér, egy-egy link letöltésekor

 • Önálló fájlok megszerzése
 • Itt a konkrét állományok címét kell megadni.

 • Minden hely letöltése oldalakban (többszörös tükrözés)
 • Az adott webhelyen megjelenő összes webhely letöltése

 • Hivatkozások tesztelése az oldalakon (webcím teszt)
 • A linkek ellenőrzésére szolgál

 • * Megszakadt letöltés folytatása
 • Ezt kell akkor kiválasztani, ha a letöltés valamilyen okból (felhasználói megszakítás, lefagyás) megszakadt

 • * Létező letöltés frissítése
 • Az előzőleg már lementett webhely aktualizálására szolgál. A program ellenőrzi, hogy mely állományok változtak meg, majd letölti azokat.

Az adott művelet tulajdonságait a Beállítások gombra kattintással változtathatjuk meg.

Weboldalak tükrözése

Éppen nem érhető el az a weboldal, amit a tanórán be akartál mutatni? Lassú a weboldal letöltése a sávszélesség szűkössége miatt? Van megoldás...

A legfontosabb beállítások a következők:

 • Proxy
 • Itt állíthatjuk be az általunk használt proxy szerver tulajdonságait

 • Keresési szabályok
 • Helyettesítő karakterek használatával olyan szűrőket állíthatunk be, amelyek lehetővé teszik, hogy csak adott tulajdonságú fájlokat töltsünk le, vagy zárjunk ki a letöltésből.

 • Korlátozások
 • Itt a letöltendő alkönyvtárstruktúra mélységével, az állományok és a webhely maximális méretével, az időtartammal és maximális átviteli sebességgel kapcsolatos adatokat állíthatjuk be.

 • Forgalom szabályozás
 • Itt állíthatjuk be a csatlakozások számát, az időtúllépés határát, hiba fellépése esetén a próbálkozások számát, illetve a minimális átviteli sebességet.

 • Hivatkozások
 • Itt állíthatjuk be, hogy a tükrözés folyamatában milyen linkek kerüljenek letöltésre. Például beállíthatjuk azt, hogy azon képeket is lementse a program, amelyek nem az adott webhelyen helyezkednek el, hanem egy külső webhelyről lettek beillesztve.

 • Szerkezet
 • Itt határozhatjuk meg, hogy az állományok milyen szerkezetben töltődjenek le. Maradhatunk a webhelyen használt struktúránál, de kiválaszthatjuk például azt is, hogy a képek külön könyvárba kerüljenek.

A művelet kiválasztása után nyomjuk meg a Tovább> gombot!

Ebben az ablakban állíthatjuk be, hogy elkezdjük a letöltést, vagy csak a beállításokat mentjük el, és később indítjuk el azt. Ha el szeretnénk indítani a letöltést, akkor megadhatjuk a csatlakozás paramétereit (ha például csatlakoznunk kell az internet szolgáltatónkhoz, akkor itt választhatjuk ki a kapcsolatot.) A kapcsolat automatikus bontására is van lehetőség, sőt magát a számítógépet is kikapcsoltathatjuk, ha a program végzett a letöltéssel. Ha egy bizonyos időpontban szeretnénk elindítani a letöltést (pl. éjszaka), akkor a Várakozás mezőt töltsük ki ennek megfelelően. (óra/perc/másodperc tagolásban)

Ha az azonnali letöltést választottuk, a megjelenő képernyőn nyomon követhetjük a letöltés folyamatát.

A Naplófájlok megtekintése gombra kattintva megnézhetjük milyen hibák léptek fel a letöltés során. A Tükrözött weblap böngésző gombra kattintva pedig a böngészőben megnézhetjük a letöltött oldalakat.

A projektünket természetesen később is betölthetjük, és lefuttathatjuk, ehhez a letöltési könyvtár gyökerében található whtt kiterjesztésű állományokat kell elindítanunk.

Az alkalmazás nagy előnye, hogy a letöltött anyagokhoz egy összefoglaló index.html állományt is készít, így egyszerűen nyomon követhető, hogy milyen kategóriákban, milyen tananyagokat töltöttünk le.

Ha minden célcsoportnak külön alkönyvtárstruktúrát hozunk létre, és az adott könyvtárban található index.html állományhoz adunk hozzáférést, akkor igencsak megkönnyíthetjük a dolgunkat, főleg ha a letöltéseket még időzítjük is. Hogyan? A programot használhatjuk parancssorból (httrack) is, így az operációs rendszer időzítő szolgáltatásának segítségével egyszerűen megadhatjuk, hogy az általunk meghatározott letöltés mikor (milyen időközönként, mely napokon) induljon el.

A tükrözés folyamatáról készítettünk egy bemutató videoállományt (2,8 MiB) is.

Jó felhasználást kívánunk!

Abonyi-Tóth Andor

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten