Windows Server 2003 áttekintés III.
2005/06/02 09:01
2873 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Ugyan a Windows Server 2003 már több mint két éve kapható, ám az oktatási intézmények közül sokan csak most fognak hozzájutni (a Tisztaszoftver programon belül), ezért jól jöhet egy gyors áttekintés erről a termékről.

A Windows Server 2003 Enterprise Edition újdonságai

A Standard változat újdonságai mellett kiemelendőek a következő szolgáltatások a Windows 2000 Advanced Server utódjául szánt Windows Server 2003 Enterprise Edititon változatban:

  • 8 csomópontos fürtszolgáltatások
  • Metadirectory szolgáltatások
  • Működés közben bővíthető (hot add) memória támogatása
  • Non-Uniform Memory Access (NUMA) támogatás
  • Terminálszolgáltatás munkamenetcímtára
  • Windows System Resource Manager komponens
  • Rendszerindítás a SAN-ról (Storage Area Network)

A Windows Server 2003 Datacenter Edition újdonságai

Az eddig felsorolt újdonságokon mellett a korlátozottan és speciális feltételek mellett hozzáférhető Datacenter változat tartalmazza a következő szolgáltatásokat is:

  • Expanded physical memory space (PAE)
  • Intel Hyper-Threading támogatás
  • Windows Socket alkalmazások közvetlen hozzáférése a SAN-hoz

A Windows Server 2003 Web Edition

A Windows 2000 Serverhez képest a kiszolgáló változatok száma eggyel nőtt, hiszen a Web Edition változat egy eddig még nem rendszeresített, új termék, amely kifejezetten csak webszerverként használható. Az ezzel a változattal futó számítógép lehet tartományi tag, de nem működhet tartományvezérlőként. Ezért értelemszerűen jópár szolgáltatást (p. Csoportos házirend, Remote Installation Services (RIS), Microsoft Metadirectory Services, Internet Authentication Service (IAS) stb.) sem üzemeltethetünk ezzel a termékkel, valamint további korlátozásokra is számítanunk kell.

Hardver követelmények (a táblázatban a gyári ajánlások szerepelnek, ennek megfelelően kezeljük az adatokat :D)

Hardver/szoftver kompatibilitás

A hardver minimum követelmények betartásán kívül vegyük figyelembe, hogy előfordulhatnak további problémák is. Néhány hardvereszköz meghajtó programja illetve néhány alkalmazás egyáltalán nem vagy nem teljesen kompatibilis a Windows Server 2003-al. A hardver eszközök felmérésére használjuk a Windows Server Catalog weboldalt illetve gondoskodjuk az eszközgyártók által készített Windows 2003 kompatibilis meghajtókról, esetleg a gép BIOS-ának frissítéséről. Alkalmazásaink és a meghajtóprogramok kompatibilitás vizsgálatát a grafikus felületen a telepítő program elindulása után a "Check system compatibility" menüpontot kiválasztva tehetjük meg. Az innen nyiló menüben lehetőségünk van egy automatikus vizsgálatra, vagy a fentebb említett hardver kompatibilitási listákat tartalmazó weboldal felkeresésére. A harmadik menüpontból nyílik a kompatibilitásvizsgálat Ugyanezt a telepítés megkezdése nélkül is megtehetjük a CD meghajtó I386 mappájából a winnt32 /checkupgradeonly paranccsal (parancssorból indítva), amely listába gyűjti a nem kompatibilis alkalmazásokat ill. a problémás meghajtóprogramokat is. Lehetőségünk van a telepítés vagy a kompatibilitás vizsgálat közben is frissíteni a rendszerünk hardver meghajtóprogramjait (Dynamic Update for Updated Drivers). Ez a megoldás a telepítő állományok frissítésére, ezek legújabb változatának letöltésére is használható, így még az első rendszerindítás előtt kikerüljük a CD kiadása óta már nyilvánosságra hozott, esetlegesen (pl. biztonsági szempontból) már nem megbízható állományok rendszerbe kerülését. Mindehhez természetesen aktív internet kapcsolat szükséges. A dinamikus frissítés működés közben

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten