Windows TCP/IP II.
2004/04/17 19:37
7392 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Ez a cikk a Windows Server 2003 TCP/IP-vel kapcsolatos újdonságairól szól, valamint belekerült a protokollkészlettel kapcsolatos néhány közérdekű, levelezési listákról gyűjtött kérdés/válasz is.

Változások a TCP/IP megoldásokban

Alternatív konfiguráció
A Windows XP-nél már megismert alternatív konfiguráció a Windows Server 2003-ban is a rendelkezésünkre áll. Ezzel az operációs rendszer egy kézi beállítású és egy (vagy több) DHCP-től kapott TCP/IP környezeti adatok váltására képes, automatikusan. A manuálisan beállított adatok akkor élesednek, ha a gép nem talál DHCP szervert. További fix TCP/IP adatok használatának igénye esetén a netsh parancssori alkalmazást használhatjuk a konfigurációk váltására.

Az útválasztással kapcsolatos metrika automatikus meghatározása
A Windows Server 2003-ban működő TCP/IP protokoll a hálózati kapcsolat(ok) alapértelmezett átjárójához automatikusan határozza meg az útválasztási sorrendet, a kapcsolat sebessége alapján. Amennyiben az alapértelmezett átjáróhoz több különböző sebességű kapcsolatot állítunk be, akkor a leggyorsabb kapcsolat fog rendelkezni a legkisebb útválasztási metrikával az alapértelmezett úthoz, ennek megfelelően a forgalom ezen keresztül bonyolódik az alapértelmezett átjáró felé. Ha több egyformán nagy sebességű kapcsolatunk is van, akkor a (manuálisan, általunk is változtatható) kötési sorrendben előrébb álló kapcsolaton keresztül továbbítja a rendszer a forgalmat az alapértelmezett átjáró felé.

IPv6
A Windows Server 2003 család összes tagja támogatja az IPv6-ot, amely a hálózati rétegen alkalmazott internetprotokollok következő generációs szabványa. Az új protokoll egyszerűen feltelepíthető a hálózati kapcsolatunk tulajdonságai panel Install gombjára kattintva és a Microsoft Internet Protocol 6-os elemet kiválasztva.
Itt lehet kérni az IPv6 protokoll telepítését Ennek a cikknek nem célja a Microsoft féle IPv6 implementáció működésének részletes leírása, annyit azonban megjegyeznék, hogy ezt a protokollkészletet támogatja még Windows Server 2003-on belül az FTP kliens, a Telnet kliens, a DNS kiszolgáló, az Internet Explorer, a Windows 2003 Server RPC összetevői és a Network Monitor is. Kezeléséhez, beállításához viszont csak a parancssori netsh eszközt használhatjuk, igaz, ezt a komponenst alaposan felvértezték IPv6 opciókkal.

Repair Connection
Ez a szolgáltatás apró és nem is túlságosan szembetűnő dolog, ám jelentős mennyiségű gépeléstől menthet meg bennünket. A hálózati kapcsolat ikonján az egér jobb gombjával a Repair opciót kiválasztva a következő parancsok hajtódnak végre a Windows Server 2003-ban:
- DHCP esetén a TCP/IP adatok megújítása (egyenértékű a ipconfig /renew paranccsal)
- Az ARP gyorsítótár kiürítése (egyenértékű az arp -d paranccsal)
- A NetBIOS gyorsítótár kiűrítése majd újratöltése az lmhosts állományból (egyenértékű az nbtstat -R paranccsal)
- Feloldja és frissíti a WINS-kiszolgálók által regisztrált számítógép NetBIOS-neveit (egyenértékű a nbtstat -RR paranccsal)
- Törli a DNS gyorsítótárat (egyenértékű az ipconfig /flushdns paranccsal)
- DNS név regisztrációt kezdeményez (egyenértékű az ipconfig /registerdns paranccsal)
- Az IEEE 802.1x hitelesítés újraindítását is elvégzi (a Windows XP SP1 óta)
A Repair Connection hasznos "jószág"
TCP/IP kérdezz-felelek

DHCP szerverrel osztom ki a címeket, de egészen más (169.254.x.x) cím került a kliensre. Miért és honnan jön ez a cím?
Ez az APIPA protokoll automatikus használata miatt van. Ha a DHCP valamilyen okból nem működik és persze manuálisan sem állítottunk be TCP/IP adatokat, akkor az APIPA (Automatic Private IP Addressing) szolgáltatás szerint a 169.254.x.x-es tartományból kapjuk a TCP/IP konfigurációt. Ezt a "B" osztályú IP tartományt a Microsoft megvásárolta abból a célból, hogy a különböző Windows operációs rendszerek (így a Windows Server 2003 is) akkor is automatikusan megtalálják egymást a hálózatban, ha nincs DHCP szerver és nincs manuális beállítás. Mivel alapértelmezés szerint a TCP/IP adatok automatikus érkezésére "áll be" a telepítés után minden Windows operációs rendszer, ezért vagy a DCHP szerver által, vagy ha nincs DHCP, akkor az APIPA segítségével tudunk kommunikálni a klienssel. Amennyiben van DHCP szolgáltatás és mégis ilyen címet kapunk, akkor a DHCP-vel vagy a fizikai hálózattal kapcsolatos hibajelenség áll fenn.

Hogyan tudnám gyorsan megállapítani egy kliens MAC címét a szerverről?
Nagyon egyszerűen: adjunk ki egy "ping" parancsot a kliens IP címére, majd az "arp -a" paranccsal listázzuk ki az Address Resolution Protocol (ARP) gyorsítótárat. Ebben rögvest megtaláljuk a kérdésés gép IP címe mellett a távoli gép MAC címét is, amit volt szíves mellékesen elküldeni még a ping-re válaszolás előtt. De igyekezzünk az adatok megtekintésével :), mert a gyorsítótár tartalma dinamikus és az időbélyeg miatt a 2 perc után kikerül belőle a bejegyzés.

Szeretnék egy gyors ellenőrzést a TCP/IP konfigurációval kapcsolatban. Van ilyen eszköz a Windows Server 2003-ban?
Igen van, ez a "netstat" parancssori program, amellyel a protokollstatisztikát és a a TCP/IP-kapcsolatok különböző tulajdonságait lehet kilistázni. Több kellemes paramétere is van, pl. a "netstat -e" az hálózati statisztikát mutatja meg (a "netstat -s" ugyanezt protokollok szerint), míg a "netstat -r" pedig az útvonalválasztási táblát és a hálózati kapcsolatokat listázza ki. A "netstat -o" hatására a portok állapotát és a folyamatok azonosítóját mutatja meg ez a hasznos kis program.

Gál Tamás
MCSE, MCSA, MVP
gtamas@tjszki.hu

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten