Windows Vista - rendszergazda szemmel II.
2006/08/02 23:59
1634 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Kevés tatarozás, viszont rengeteg újdonság található a Microsoft legújabb kliens operációs rendszerében.

A Vistában egy speciális alkalmazás, a Windows Automated Installation Kit (WAIK) részeként elérhető ún. ximage áll a rendelkezésünkre a .wim-ek kezeléséhez, amelynek alapvető műveletei (pl. APPEND, APPLY, CAPTURE, DELETE, DIR, EXPORT, INFO, SPLIT, MOUNT(RW), UNMOUNT, stb.) a parancssorból adhatóak ki (tehát GUI eszköz nincs). Az Ximage persze WinPE alól is használható lesz.

Természetesen a WIM támogatása széleskörű lesz, a Vista Setup-ján kívül natívan támogatja a Windows Deployment Services (amely a RIS utódjának szánják és az ismertetése külön "megérne egy misét") valamint az SMS v4 is. Essen néhány szó a WAIK-ról is, amely egyébként majdnem teljesen ugyanazokból az összetevőkből áll, mint a korábban a rendszerépítők által használt OEM Preinstallation Kit (OPK) utódja, azzal a különbséggel, hogy most már az üzemeltetők számára is elérhetővé válik, és akár a hálózaton keresztüli telepítést is elvégezhetjük vele (viszont a WinPE hiányozni fog a csomagból). Ami még fontos tudnivaló az (elő)telepítések témájában az az, hogy a Vistában és a "Longhorn" Server esetén egyaránt lényeges szempont volt a moduláris felépítés, azaz a telepítő eszközökkel (pl. majd a képen látható WSIM-mel) nagyon részletesen szabályozhatjuk majd, hogy mely komponensek kerülhessenek fel a végleges rendszerbe.

A harmadik - rendszergazdáknak számára szintén hangsúlyos - témakör a már működő operációs rendszerek központi kezelése, az események naplózása ileltve az automatizálás.

A WFP utódja

A Vistában a Windows Resource Protection (WRP) technológia lesz hivatott arra, hogy a rendszerállományok, rendszermappák és a regisztrációs adatbázis védelmét megoldja, azaz a nemkívánatos - akár szoftveres akár a felhasználó által tett - változási kísérleteket negligálja. A WRP biztosítja hogy csak az elvileg megbízható Windows Installer legyen képes a felsorolt elemeken változtatni.

Eseménynapló

A különböző események leírása a Vistától kezdve változik, hiszen az XML formátumba történő naplózás több és jobban követhető információ tárolását teszi lehetővé. Ezenkívül van még egy fontos újdonság ebben a részben, ugyanis a Task Managerrel karöltve az Event Viewer automatikusan képes eseményfüggő taszkokat futtatni. Az Event Viewer egyébként ezt a lehetőséget leszámítva is erősen megváltozott, lehetőségünk van pl. központosítani (átirányítani) a naplózást, emellett bonyolult, többszörös lekérdezéseket is végrehajthatunk illetve nagyon látványos és sokatmondó nézeteket faraghatunk a képernyőnkre. Statisztika özön az induláskor

Automatizálás

Az unalmas, ismétlődő feladatok elvégzése helyett a Vistában számtalan feladatot automatizálhatunk a következő komponensek segítségével:

  • Minden lényeges dolgot, amit a GUI-n elvégezhetünk, megtehetjük a parancssorból is, mert az XP-hez képest megint emelkedett a parancsok száma
    Opció, opció hátán
  • Task Scheduler - felhasználófüggő taszkfuttatás, szimultán futtatás vizsgálat, automatikus taszk futtatás az üresjáratokban, beállítható verziófüggőség, a futtatási jogosultságok címtárban tárolása (ergo a jelszóváltozás követés nem gond többé) = mind-mind új opció!
  • Web Services for Management (WS-Management) - az R2-ben debütáló ipar sztenderd, a távoli hardver/szoftver eszközök kezeléséhez, ergo a Vista hálózaton keresztüli üzemeltetéséhez (szkriptek, kontroll szoftverek, stb.).

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten