Word Cleaner - avagy tegyük hatékonyabbá a weben publikált oldalainkat!
Abonyi-Tóth Andor
2004/04/27 08:00
1444 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Használtad már pl. a Word "Mentés weblapként... " menüpontját? Megnézted az előállított oldal kódját? Elégedett voltál az eredménnyel? Ha nem, akkor neked szól ez a cikk!

Amikor dokumentumainkat az interneten szeretnénk publikálni, az tűnik a legegyszerűbb megoldásnak, ha a szövegszerkesztő által felkínált "Mentés weblapként..." menüpontot használjuk. Azonban ha az előállított kódot jobban szemügyre vesszük, igen szembeötlő, hogy egyszerű szövegek esetén is mennyi felesleges kódot tartalmaz az előállított HTML állomány, ami miatt a forráskód átláthatatlanná válik, és ráadásul az állomány letöltési ideje is nagymértékben megnőhet. (A mentésnél használhatjuk a "Weblap, szűrt" formátumot is, amikor az office-specifikus kódok nem kerülnek mentésre. Ekkor már  jobb eredményt kapunk, de még ez is távol áll a tökéletes megoldástól)

Ha az előállított állományt egy olyan keretrendszerbe szeretnénk beilleszteni, amely saját stíluslap állománnyal dolgozik, akkor is meggyűlhet a bajunk ezekkel az állományokkal, hiszen a dokumentumban található stílusdefiníciók felülbírálhatják a globális stílusállományban megadott definíciókat. Ezért ha fontos, hogy az előállított kód minél kisebb és akár kézzel is jól módosítható legyen, akkor körültekintően használjuk a "Mentés weblapként..." menüpontot.

Mi a megoldás?

Amennyiben egyszerű, pár oldalas szöveges dokumentumot szeretnénk átalakítani és ismerünk egy egyszerűen használható, WYSIWYG (azt kapod, amit látsz) típusú HTML-szerkesztő programot, akkor használjuk inkább azt a webes átalakításra. Ehhez alakítsuk át a dokumentumot szöveges (TXT) állománnyá. (Ha Windows XP operációs rendszert használunk, akkor a vágólapon keresztül is bemásolhatjuk a szöveget, ügyelve arra, hogy a beillesztésnél a "Csak a szöveg megőrzése" opciót válasszuk ki. Ezek után a formázásokat, stílusmegadásokat végezzük el a HTML-szerkesztő program segítségével, amely így hatékonyabb, könnyebben átlátható, módosítható kódot állít elő.)

E módszer alkalmazása viszont csak rövid és nem túl bonyolult   dokumentumok esetén lehet  járható út, egyébként kénytelenek vagyunk egyéb segédprogramokat is igénybe venni az előállított oldal átalakításhoz. Ilyen program lehet pl.  a WordCleaner, amellyel - a nevével ellentétben - nem csak a Word által előállított kódot tehetjük hatékonyabbá...

Mit tud a Word cleaner?

  • Word dokumentumokat képes konvertálni HTML formátumba (az átalakítás működik DOC, RTF és TXT formátumú állományokkal is.)
  • A HTML formátumú állományok további átalakítására, javítására is alkalmas.
  • Képes kötegelt feldolgozásra. Az átalakítandó állományokból összeállíthatunk egy listát, amelyeken az átalakítás egy lépésben elvégezhető.
  • A Word programból egyszerűen elérhetjük a tisztítási funkciókat, hiszen a program automatikusan létrehoz egy "Word Cleaner" eszköztárat

A program igen nagy előnye, hogy meghatározhatjuk, hogy a HTML formátumba történő átalakítás során milyen tagek, paraméterek, stílusok szerepelhetnek az előállított állományban, és melyek nem.  (Ehhez a Templates/Manage templates menüpontot kell kiválasztanunk)

A HTML tagek közül a céljainknak megfelelőket  átmozgathatjuk a Selected (kiválasztott) oszlopba, majd az oszlop alatt látható választó gombok segítségével kiválaszthatjuk, hogy ezek a tagek maradjanak az állományban (Leave selected) vagy pedig eltávolításra kerüljenek (Delete selected). Ugyanezt a módszert alkalmazhatjuk a paraméterek (attributes) és stíluslap tulajdonságok (CSS styles) esetén. A program ezen lehetőségével akkor is élhetünk, ha nem a Word által létrehozott állományt szeretnénk  "megtisztítani". Sok weblapszerkesztő program felesleges tageket, paramétereket helyez el a forráskódban, amelyeket ezzel a programmal egyszerűen eltávolíthatunk. Ráadásul a PHP, ASP vagy Java-script kódoktól is egyszerűen megszabadulhatunk.

Az általunk meghatározott beállítások külön-külön is elmenthetők, így különböző feladatokra eltérő sablonokat (template) is készíthetünk.

Összességében elmondható, hogy a Word cleaner használatával rengeteg időt spórolhatunk meg, ha a munkánk során gyakran kell a különböző alkalmazások által generált, redundáns weboldalakat átalakítanunk. A program 30 napos verziója a http://www.wordcleaner.com/ címről tölthető le.

Linkek

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten