XP SP2+
2004/10/27 20:23
1893 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Szeptember közepe óta már magyar nyelven is megjelent a Windows Update oldalain a Microsoft legújabb és "legszigorúbb" szervizcsomagja.

A SP2 valóban eltér az eddig megszokott szervízcsomagtól, több (ám többségében azért pozitív) vonatkozásban is. A tesztelői alaposság ellenére a kiadás után mégis jelentősen megszaporodtak az ún. KB (Knowledge Base = a Microsoft Tudásbázis oldala, éppen a napokban újult meg) cikkek mellett az egyéb internetes csoportoktól, levelezőlistákról származó jelzések is, amelyek mind-mind a telepítéssel, a hardver eszközökkel, az alkalmazásokkal kapcsolatos problémákról számoltak be az SP2 apropóján. Ezek közül illetve egyéb személyes tapasztalatokból mazsolázunk ebben a cikkben.

Virusirtók

A legtöbb szervizcsomag telepítés vagy operációs rendszer frissítés alkalmából a rendszerben lévő vírusirtót (illetve legalább a rezidensen működő "pajzsot", az online védelmet) logikus lépés kikapcsolni. Nincs ez másképp az SP2-nél sem, azzal a különbséggel, hogy esetleg nemcsak a telepítés hanem később az operációs rendszer működése is meghiúsulhat egy nem vagy nem teljesen kompatibilis virusirtó alkalmazás miatt. Több termékkel is gond van, az ismertek közül pl. a McAfee, a SonicWALL és a Command AntiVirus szofverekkel biztosan, de számíthatunk problémákra egyéb, főképp régebbi kiadású virusirtó szoftvereknél is. Instabil működést, rendszerösszeomlást és észrevehető lassulást egyaránt okozhatnak. Egyik fő probléma, hogy a virusirtók működésének természetes velejárója az, hogy az operációs rendszer gyári szervizeihez hasonlóan a háttérben, szolgáltatásként futtatnak egy vagy több komponenst is, amelyet viszont immár a megváltozott biztonsági körülmények miatt (az SP2 megköveteli, hogy ezek a szervizek megfelelően visszafogott jogosultsággal fussanak) nem tud indítani vagy kezelni a Windows XP SP2. Ezért ha történetesen hibát nem is, működéskiesést, vagy a virusadatbázisok automatikus frissítésének elmaradását mindenképpen okozhatják az SP2-re fel nem készített alkalmazások. A javallat az, hogy mielőtt telepítjük az új szervizcsomagot, mindenképpen keressük fel a virusirtónk weboldalát és nézzünk utána az SP2 kompatibilis javításnak vagy a program új verziójának és alkalmazzuk ezeket még a telepítés előtt.

A Security Center és a virusirtók

Az SP2 telepítése után aktivizálja magát egy új komponens, a Security Center (Biztonsági Központ), melynek feladata három részből áll. Egyrészt figyeli az új tűzfal állapotát és figyelmeztet abban az esetben ha nincs bekapcsolva a tűzfal, másrészt detektálja az Automatic Updates (Automatikus frissítések) állapotát, és szintén jelzi, ha nem aktív ez a szolgáltatás. A harmadik feladata pedig az, hogy megpróbálja ellenőrizni azt, hogy létezik-e a rendszerünkben telepített virusirtó és annak virusadatbázisa aktuális-e. Bármely komponens hiányára utaló figyelmezetés a tálcán jelenik meg, és szándékosan körülményesen kikapcsolható. Az első kettő Microsoft termék, tehát a detektálásával nem lehet gond, azonban virusirtót rengeteg cég készít, így nem könnyű feladat a minden ilyen alkalmazásra egyaránt kiterjedő érzékelés. A detektálási folyamat egy ún. WMI (Windows Management Instrumentation) nevű keretrendszeren keresztül működik, amely egy szabványhalmazra épül, azonban elképzelhető, hogy virusirtó cég nem gondoskodott arról, hogy bekerüljön a termékéről némi információ ebbe az "adatbázisba", ezért a Security Center számára nem is léteznek. A megoldáshoz ki kell kapcsolnunk a figyelést, vagy megvárhatjuk a virusirtó cég frissítését. A fentiek kifejezetten a munkacsoportos modellre vonatkoznak, mert egy tartományban a Security Center alapértelmezés szerint, központilag tiltva van.

CD/DVD emulátorok

Ha a programjaink között szerepelnek a fenti célt megvalósító alkalmazások (pl. az Alcohol CD/DVD Software vagy a Daemon Tools), akkor szinte biztosak lehetünk abban, hogy az SP2 telepítése elakad valami ehhez hasonló hibaüzenettel: "Setup cannot copy the file Atapi.sys". Ennek oka, az, hogy ezek az alkamazások "fogják" lemez meghajtó szoftverét, amely ezért nem engedélyezi a telepítőnek az állományok biztonsági mentését a frissítés alatt. Ebben az esetben a megoldás az, hogy távolítsuk el ezeket a szoftvereket, frissítsünk SP2-re, majd a sikeres művelet után, újra feltelepíthetjük ezeket az alkalmazásokat és nyugodtan használhatjuk tovább.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten