Angol nyelvű, földrajzi tanulmányi verseny Pécsen
2014/08/29 14:32
2415 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Ismét érdemes lesz figyelni az őszi versenyfelhívásokat! A hagyományos és közismertebb versenyek mellett jó, ha figyelmünket a nemzetközi megmérettetések felé irányítjuk. Ilyen a Pécsi Tudományegyetem által szervezett, angol nyelvű földrajz verseny is, melynek nemzetközi döntőjét idén Krakkóban rendezték meg.

földr

Magyarok a földrajzi világversenyeken

Magyarország 2001 óta delegál középiskolásokból álló csapatot földrajzi világversenyekre, amelyeken rendre kiemelkedő eredményeket értek el a fiatalok. Diákjaink sikeres nemzetközi szereplését is értékelve, az International Geographic Union (IGU) meghívta Magyarországot saját világversenyére, amelyet idén 2014. augusztus 12-18. között Krakkóban rendezett meg.

Felkészülés és felkészítés a versenyre

A nemzetközi megmérettetésre való válogatást és felkészülést a Pécsi Tudományegyetem Földrajzi Intézete, az ország egyik legnagyobb geográfiai műhelye koordinálja, felvállalva a tehetséggondozásnak ezt a sajátos formáját. A jelenlegi csapatot felkészítő stáb az elmúlt években egy másik nemzetközi versenyen, a National Geographic Society által szervezett National Geographic Földrajzi Világversenyre is sikerrel készítette már fel a magyar csapatot.

A magyar csapat tagjai az idei évben a Pécsi Tudományegyetem Földrajzi Intézete, a Magyar Földrajzi Társaság, a Modern Geográfus Alapítvány és a Földrajztanárok Egyletének szervezésében megrendezett Hungarian Geographic Contest földrajzi tanulmányi versenyen döntőbe jutottak közül kerültek kiválasztásra, akiknek szakmai és nyelvi felkészültsége reményt ad arra, hogy a jövő tudósnemzedékének képviselőit lássuk bennük.

A verseny jellegzetességei

A versenyre az ország minden régiójából jelentkeztek. A két fordulóból álló megmérettetés a nemzetközi verseny tematikáját követte, egyaránt tartalmazott írásbeli és szóbeli, továbbá multimédiás teszteket, feladatokat. Az első körben a diákoknak egy angol nyelvű írásbeli tesztet kellett megoldaniuk 2013. december 14-én, amelyben komplex természet- és társadalomföldrajzi teszt megoldása várt a versenyzőkre.

A döntő fordulóba, amely 2014. március 7-én Pécsett került megrendezésre, 11 versenyző jutott, itt mindenekelőtt a szóbeli (prezentáció készítése és előadása adott témakörben), illetve gyakorlati képességeikről (képelemzés) adtak számot a diákok. Emellett az idei évben először terepi feladatot kellett megoldaniuk a versenyzőknek, ahol térképezést és fejlesztési terv elkészítését kellett megvalósítaniuk.

A pécsi döntő helyezettjei

A Magyarországot képviselő csapat tagjai a pécsi döntő első négy helyezettje. Az első helyen Szuda Ágnes (Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, Szeged; felkészítő tanárai Dr. Drevenka István, Szőlőssy László), a második Dürr Miklós (ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium és Kollégium, Budapest; felkészítő tanárai Kaplár F. Krisztina, Dr. Csiszár Gábor), a harmadik helyen Rapcsák Ádám (Tóth Árpád Gimnázium, Debrecen; felkészítő tanára Kapusi János) és a negyedik helyen Mojzes Kinga Csilla (Nyugat-Magyarországi Egyetem Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Szombathely; felkészítő tanára Papp Tibor) végzett.

A díjazottak a Magyar Földrajzi Társaság támogatásának köszönhetően egy-egy éves tagságot nyertek, továbbá a PTE TTK Földrajzi Intézete, és a Modern Geográfus Alapítvány által felajánlott értékes könyvjutalomban részesültek.

Az ősz gyorsan telik és hamarosan jön az újabb versenyfelhívás - újabb feladatokkal, kihívásokkal. Érdemes lesz jelentkezni azoknak, akik földrajztudásukat, akár nemzetközi színtéren is próbára szeretnék tenni.

További érdekes oldalak:

Barta Géza cikke

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk