Bioüzemanyagok - a bioetanol
2014/09/04 15:49
3235 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A bioüzemanyagok olyan növényi eredetű energiahordozók, amelyek biomasszából, növényi rostokból valamint szerves hulladékból készülnek. Ilyen a bioetanol, valamint a biodízel például.

bio1

A bioetanol vegyülete nem más, mint az etil-alkohol molekula, közismert nevén alkohol, vagy szesz. Legtöbbször kukoricából, búzából, krumpliból, cukorrépából és cukornádból készül, hasonlóan a pálinkához, de felhasználják az élelmiszeripar melléktermékeit is az előállítására.

bio2

A bioetanol előnyei

  • Megújuló: megújuló természeti forrásokból állítható elő. A szén ciklusideje kisebb a fosszilis tüzelőanyagokéhoz képest. Majdnem semleges hatású az üvegházhatásra.
  • A CO2 kibocsátás alacsony: a növény fejlődése szén-dioxidot köt meg a légkörből, az alkohollá alakítás, annak elégetése után ez jut vissza a levegőbe.
  •  A fosszilis tüzelőanyagoktól való függetlenedés: növeli az energiabiztonságot, támogatja a mezőgazdaságot. Ott is alkalmazható, ahol nincs vagy kevés az ásványolaj lelőhely.
  • Csökkentett mérgező hatás: az etanol ugyan méreg, de a természetben hamar lebomlik.
  •  Oktánszám növelés: a turbófeltöltős motorokban a jobb kompressziótűrés a motor hatásfokát és teljesítményét növeli

A bioetanol hátrányai

  • Magas gyártási költségek: magas villamos- és hőenergia igényű a gyártás. Az energiamérlege nem sokkal jobb, mint a hagyományos üzemanyagoké.
  • Termőföld használat: Az energianövények és az élelmezési célból termesztett növények konkurenciát jelentenek. Az alapanyagként használt növények egy része állattakarmányként is hasznosított. Így a hús árát is megemelheti az üzemanyaggyártás.
  • Korróziós hatás: A bioetanol korrozív hatása nagyobb, mint a hagyományos üzemanyagoké egyes alkatrészekre.

A bioetanol gyártása

A gyártás szénhidrát tartalmú növényekből történik. A bioetanol előállítására világszerte alapvetően két eljárás terjedt el:

  • Első generációs bioetanol: a cukortartalmú növények (cukorrépa, cukornád, cukorcirok) cukortartalmából, illetve keményítő tartalmú növények (kukorica, búza, rozs) keményítőjéből hagyományos szeszipari technológiával történő alkoholgyártás. A cukrokból élesztőkultúrák segítségével erjesztenek alkoholt. Az így kapott cefréből frakcionált desztillációval állítanak elő közel tiszta alkoholt.

képlet

  • Második generációs bioetanol: Cellulóz alapú nyersanyag a mezőgazdasági melléktermékeket (kukoricaszár, gabonaszalma, erdészeti melléktermékek), papír- és faipari hulladékokat és az energiaerdőket jelenti. A lignocellulóz biomasszát lignin, cellulóz és hemicellulóz alkotja, amelyet első lépésben fermentálható cukorrá kell alakítani enzimatikus reakciókban. A gyártás további része hasonló az első generációs alapanyagokból történő előállításhoz.

bio3

Az E85-ös üzemanyag

A Magyarországon 2007 óta szabványos E85 üzemanyag-keverék 85% bioetanolt és 15% benzint tartalmaz. A többi üzemanyagtól eltérően az E85 nem az oktánszámot jelöli nevében, hanem az összetételét. Az E85 csak az arra gyárilag kialakított gépjárművek üzemeltetésére használható. Több márkának vannak ilyen motortípusai. Az E85 kutak jelentős forgalma abból adódik, hogy a vásárlók 50%-ban benzinnel keverve töltik az E85-öt hagyományos gépjárműveikbe is. A fele-fele keverék minden benzines autóba megfelelő teljesítményromlás nélkül.

További érdekes oldalak:

Siegler Gábor cikke

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk