Együtt a természettudományos életpályákért – új MOOC tanároknak
2017/02/20 16:13
3688 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A European Schoolnet Academy új angol nyelvű, ingyenes online kurzusa segíti a tanárokat, karriertanácsadókat és más szakembereket, hogy megismertessék és vonzóvá tegyék a mérnöki, természettudományos, matematikai és informatikai (MTMI) életpályákat, akár már az egészen fiatal tanulók számára is.

stem

MTMI tudományterületekre épülő szakemberekre egyre nagyobb szükség van a hazai és európai munkaerőpiacon. Azért, hogy a jövőben megfelelő szakképzett munkaerő álljon rendelkezésre, az oktatók is sokat tehetnek, hiszen segíthetnek a tanulóknak tájékozódni az MTMI szakmákkal, életutakkal kapcsolatban, és aktívan közreműködhetnek a pályaválasztásban is. Már az egészen fiatal tanulókat oktató tanárok is sokat tehetnek a természettudományos pályák iránti érdeklődés felkeltéséért.

A Euroepan Schoolnet Academy MOOC-ja 2017. április 3-án kezdődik, ezen a linken lehet regisztrálni.

A modulok témakörei:

  1. MTMI karrierek az iskolában és a munkaerőpiacon
  2. MTMI életpályák
  3. Karriertervezést támogató tevékenységek, segédanyagok és irányelvek
  4. Nemi sztereotípiák az MTMI oktatásban
  5. Hogyan teremthető meg az egyensúly a tanári, mentor és szülői szerepek között?
  6. Külső iskola-munkahely programok előnyei
  7. Pályaválasztási események az MTMI oktatásban

A kurzus során a résztvevők aktív együttműködésére, a gondolatok, tapasztalatok cseréjére számíthatnak, és hasonló helyzetben lévő európai tanárok online közösségének tagjává válhatnak.

A kurzus 8 hetes, a részvétel hetente körülbelül 2-3 órát vesz igénybe. A MOOC-ot legkevesebb 4, maximum 9 hét alatt lehet elvégezni, tehát a gyorsak akár 4 hét alatt is elvégezhetik a 8 hétre tervezett tevékenységeket, míg a lassabbaknak 9 hét áll rendelkezésére. Minden héten két modul nyílik meg, ez teszi lehetővé, hogy mindenki a saját ritmusában tudjon haladni.

A MOOC a Scientix projektnek köszönhetően jött létre, amelynek célja a természettudományos oktatásáért felelős szakemberek, kutatók, döntéshozók együttműködésének és párbeszédének ösztönzése Európa-szerte.

A kurzus másik partnere a STEM Alliance, amely oktatási minisztériumok és piaci szereplők együttműködésén alapuló szövetség; célja az együttműködés és az érintett MTMI területeken a szakemberhiány orvoslása.

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk