Keményen robotolunk!
2013/05/30 08:00
1616 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Kevesen gondolják, de robotikában a világ élvonalában van hazánk most, számos világcég itt alakította ki fejlesztőközpontját. A robotika oktatásával foglalkozó közoktatási intézmények száma már rohamosan nő, noha csak jövőre lesz kötelező tananyag, mivel csak tavaly került be a NAT-ba, a Nemzeti Alaptantervbe 6. évfolyamtól a robotika oktatása, de ezt ne szégyelljük, például az angol NAT se előzött meg minket ebben, sőt, még most sem tette kötelezővé, csak ajánlja.

mars13

A marslakók legendája újra éledni látszik, emiatt is. Senki nem hiszi el, hogy egy Európa közepén lévő kis országban, 3D-s szemüvegek és hasonlók születhetnek, hacsak valóban nem a Marsról érkezett a nemzetünk.

A kreativitást biztosan fejleszti a robotokkal való munka: ezek építése, programozása, ebben mindenki egyetért. Azt már kevesebben gondolják, hogy az egyik legnagyobb világverseny, a First LEGO League a csapatban való munka képességét is fejleszti.

FLL

Hazánkból már 10 éve vesznek részt csapatok ezen az amerikai indítású világversenyen, amelyet nálunk egy németországi versenyszervező cég, a HoT koordinál, ahogy a környező országokban is. A verseny érdekessége, hogy minden évben más és más témában kell kutatásokat végezni a 6-10 fős csapatnak, ennek eredményét 5 percben be is kell mutatniuk. A 10 és 16 év közötti tanulók emellett egy akadálypályán is megmérettetik robotjaikat, ahol 2,5 perc alatt kell minél több részfeladatot teljesíteniük. A kutatás mellett a robot teljesítményét, a programozását, valamint a csapatmunkát is egyformán fontosként mérik, e négyből adódik össze a végső pontszám.

A versenyen való részvételért, a pályáért, a további fordulókon való részvételért fizetni kell, ahogy persze az odajutás költségét is a csapatoknak kell állnia. Mindez elég tetemes költséget jelenthet, ha a csapat eredményes, így nem meglepő, hogy szponzort is kell találni a költségek fedezéséhez. A nehéz gazdasági helyzetben is található támogató, évente 30-40 hazai csapat tud részt venni a nemzeti fordulókon, 4-5 csapat pedig a nemzetközi megmérettetéseken is.

fll

Akadályversenyek

Hamar népszerű lett az idősebb diákokat is bevonó akadályokat legyőzni képes robotokat igénylő versenyek közül a Magyarok a Marson nevű. A 2006 óta minden évben megrendezett versenyen egy marsi expedícióban vesznek részt a robotok, amin részben önállóan, részben távirányítással oldják meg a kitűzött feladatot.

Egyszerűbbnek tűnnek, de néha nehezebbek a különböző színű és vastagságú vonalak követését, akadályok kikerülését, vagy éppen tárgyak mozgatását kívánó versenyek, amelyek között az is feladat lehet, hogy egy labirintusszerű pályán kell elboldogulnia a robotnak, tárgyakat megtalálnia. A RoboCup úgynevezett menekítés számában több korosztályba sorolt versenyzők robotjainak egy előre kiépített akadálypályán kell meghatározott idő alatt átjutniuk.

Ezek a versenyek egyáltalán nem öncélúak, hiszen a mérnökutánpótlást szolgálják, nem véletlenül többet mérnökképző intézmények szerveznek vagy szponzorálnak. A nagy robotfejlesztő cégek is figyelik ezeket a versenyeket, mert a még romlatlan elmék tudnak olyan megoldásokat produkálni, amelyek révén a valós életben használt szerkezetek tovább tökéletesíthetőek.

Sportok és művészetek

A foci nem csak a fiúk körében népszerű, a robotok is űzik ezt. A robotfoci világszerte hódít, bárki nevezhet, több kategóriában is ezekre a hazai vagy világversenyekre, feltéve, hogy meg tudja fizetni a nevezési díjat és az utazás költségeit. Ezen a pályán már a lányok is egyenrangúak, és a műszaki tudományok területén rohamosan fejlődő Közel-Kelet és Ázsia gyermekei főleg egyre keményebb ellenfeleink.

A már említett, 16 éve létező RoboCup foci és tánc kategóriát is hirdet, amely ugyancsak népszerű. Hazai megmérettetésre is van már mód, a Nyíregyházi Főiskola szervezi hazánkban ezt, az eredményesen szereplő csapatok ezután külföldön folytathatják, ha elő tudják teremteni a költségeket.

Hamar népszerűvé vált a robotszumó is hazánkban, oly annyira, hogy szinte már ebben az ágban rendezik meg a legtöbb versenyt egy évben. A cél itt az, hogy a közel 120 cm átmérőjű korongról lelökjük az ellenfél robotját. A nagy siker talán annak köszönhető, hogy a szabályok nagyon egyszerűek, nem igényel külön költséges kiegészítőket, és nagyon gyorsan lehet hatékony harcost építeni. Az egyik meghatározó ebben a sportágban a szegedi verseny lett, amelyen 2008 óta indulnak az egész országból robotok. A robotot helyben kell megépíteni egy óra alatt, adott elemek használhatóak csak, így valóban a kreativitás dönt, nem a pénzügyi lehetőségek. A verseny másik érdekessége, hogy a maximum 2 fős csapatok 9 és 99 év közötti tagokból állhatnak össze, nem oktatási intézményhez kötött az indulás, ahogy persze ez utóbbi más versenyek esetében is fennáll.

olimpikonok

Robotolimpia

A számos megmérettetési lehetőséget kombinálta idén elsőként, hagyományteremtési céllal a hajdúböszörményi Bocskai Gimnázium, és meghirdette a robotolimpiát öt versenyszámmal. Az előre megépített robotok helyben még alakíthatóak voltak a tényleges pályákhoz, de utána autonóm módon, újratöltés nélkül kellett a számokban teljesíteniük. Az olimpián a robotoknak egyrészt akadályokkal nehezített pályán kell futniuk időre egy vonal követésével. Másrészt célba kell tudniuk dobni egy golyót, egy dobás annál többet ér, minél közelebb kerül a céltábla közepéhez. Harmadrészt egy egyenes vonal mentén kell minél gyorsabban futniuk, itt az kerül tovább a fordulókból, aki a leggyorsabban teljesíti a távot. Negyedrészt súlyt kell húznia robotnak, amit 30 cm-es távonként fél kilónként növelnek. A legmesszebb eljutó robot nyer. És végül ötödrészt jön a szumó, ahol viszont csak egy fényszenzort használhat, ami kicsit konstrukciós és programozási kihívás is.

A versenyben számonként és összesítve is hirdettek eredményt, és idén az első összesítésben a nyírbogdányi Kazinczy Ferenc Általános Iskola leányokból álló csapata lett!

Ki és hol indulhat?

A lassan már közel száz csak hazai helyszínű versenyeken nem is tudna már mindenki mindenhol indulni, és újabb és újabb intézmény dönt úgy, hogy maga is helyi vagy területi robotversenyt szervez. A most kezdőknek a szükséges eszközök beszerzése, míg a profiknak az utazások finanszírozása egyelőre még a szülők és támogató cégek révén megoldható, de a sok kis verseny a nagyobbak működését is veszélybe sodorhatja, ha azok szponzorait elcsábítja. A szakmai követelmények is eltérőek lehetnek, ami részben jó is, de részben a nemzetközi folytatást teszik bizonytalanná. Jó lenne éppen ezek miatt, ha némileg összehangolnák a különböző műhelyek a tevékenységüket, indulásként például legalább egy közös versenynaptárat létrehoznának.

További érdekes oldalak

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk