Klóros gondok
2014/01/07 08:00
2773 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A lakás takarítás során több klórtartalmú háztartási vegyszert használunk. A reklámokban ezektől minden varázsütésre megtisztul. Ha ez nincs is így, mert a valóságban fárasztó, idő-igényes munka ez, de a tisztítószerek tényleg sokat segítenek. Használatuk hasznos, de nem veszélytelen. Kísérletezzünk óvatosan háztartási vegyszerekkel!

A tisztítószerek

A fürdőszoba, WC és konyha takarítására, a detergensek mellett, két különböző hatóanyagú tisztítószert alkalmaznak. Az egyik, az elsősorban fertőtlenítésre és fehérítésre alkalmazott nátrium-hipoklorit (NaOCl). A másik, a csempét és az üveget csillogóvá tisztító (vízkövet eltávolító) savat: ecet-, citrom- vagy sósavat tartalmaz.

Kísérlet a kétféle tisztítószer együttes hatására

Először szűrőpapírba felitatott, a háztartásban előforduló színes folyadék mintákat készítsünk. Pl.: céklalé, kávé, meggylé, vörösbor, amely elég intenzív színű.

Gázfelfogó hengerekbe öntsünk hipót (Hypo, vagy Clorox, vagy Domestos), majd valamilyen savtartalmú tisztítószert (vízkőoldó, ablaktisztító,…). A háztartási hipók általában 5%-nál kevesebb aktív klórt (Na-hipokloritot) tartalmaznak. A hengerek száját azonnal zárjuk le a megfestett szűrőpapírokkal. Az edényekben megindul a klórgáz fejlődés és a tenzidek miatt hab képződik.

Néhány perc múlva vizsgáljuk meg a szűrőpapírokat! A festékanyagok színe tompult, illetve eltűnt.

Értelmezés

A hipoklorit tartalmú tisztítószereket általában a belőle fejlődő atomos (naszcensz) oxigén oxidáló, roncsoló hatása miatt alkalmazzuk.

kép1

Ha a hipoklórossavnál erősebb savakat tartalmazó (ecetsav, sósav,…) tisztítószert öntünk hozzá, akkor klórgáz szabadul fel.

kép2

A fejlődő klórgáz vízben, a szűrőpapír vizes festékoldatában jól oldódik.

kép3

A keletkező hipoklórossav a festékeket oxidálja.

A hipoklórossav modellje és tulajdonságai:

kép4

A hipoklórossav a leggyengébb klór-oxosav. Ha oldatához sósavat adunk, akkor klórgáz fej-lődik.

Ha a szűrőpapírral nem takartuk le időben a gázfelfogó hengereket vagy sok gáz fejlődik, ak-kor a reakció az orrunkban is végbemegy. Ez kellemetlen és nagyobb mennyiségben veszélyes! A klór mérgező hatású. Elsősorban a nyálkahártyát izgatja. Kis koncentrációban belélegezve a felső légutakat ingerli, amit a jó vízoldhatósága elősegít.

Az uszodák jellegzetes szagát nem a klór, hanem a hipoklórossav (HOCl) okozza. Ez a ve-gyület gyenge sav, de erős oxidálószer. A medencék fertőző szervesanyag tartalmát ezzel bontják el. A klór és a klór-vegyületek használata nélkülözhetetlen a civilizált társadalmakban. Ugyanakkor használatuk egyben veszélyforrás is.

További érdekes oldalak:

Siegler Gábor cikke

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk