Lézerek a gyógyításban
2014/03/03 15:37
5330 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Amikor 1960 környékén megszületett az első lézer, még senki sem gondolta, hogy az egészségügy számtalan területén fogják alkalmazni. A tetoválások eltávolítása, a bőr megfiatalítása a szépségiparban is mindennapossá tette a lézerberendezések használatát. A diagnosztikai és a műtéti eljárások is egyszerűbbé váltak.

fogaszat-lezer-horizontal

A lézerek orvosi, biológiai használata napjainkra a terápia, a megelőzés részévé vált. Ezeket az alkalmazásokat három nagy csoportba sorolhatjuk:

  • A lézer hőhatásán alapuló,
  • fotokémiai-biológiai hatáson alapuló,
  • lézeres méréstechnika alkalmazása.

A lézer hatásai

A lézerfényt a szövetek elnyelik, és az elnyelt energia a szövetek hőmérsékletének a 60 oC-100 oC tartományba emelkedését idézi elő. Ebben a hőmérsékleti tartományban már bekövetkezik a koaguláció, amely a szövetek kocsonyás összeolvadását jelenti. Ha a hőmérséklet 100 oC fölé emelkedik, akkor elgőzölnek a szövetek.

A fenti hatás alkalmazásában a szövetek fényelnyelő képességének van a legfontosabb szerepe. A test szöveteit alkotó sejtek a látható fény tartományában többnyire átlátszóak, az infravörös tartományban a hullámhossz növekedésével az elnyelés mértéke is nő a sejtekben lévő víz miatt. Az UV tartományban (260-280 nm-nél rövidebb hullámhosszak esetén) a fehérjék és a nukleinsavak nyelik el erősebben. A vérben gazdag szövetek a zöld-kék tartományban nyelik el jelentős mértékben az energiát.

A különböző lézerfajták alkalmazási területei jelentősen eltérnek, hiszen a hullámhossznak lényeges szerepe van a testszövetekkel való kölcsönhatásban.

Orvosi lézerek típusai

Az orvosi lézerberendezések három csoportba sorolhatóak:

  1. Diagnosztikai lézerek: kis teljesítmény, jó feloldóképesség, nagy megbízhatóság, adatfeldolgozó rendszer csatlakozik hozzá.
  2. Lágylézerek (softlézerek): olyan He-Ne és diódalézerek, amelyek teljesítménye 1-100 mW közé esik és egyszerű az optikai rendszere.
  3. Sebészeti lézerek: nagy teljesítmény szükséges, ezért CO2, ND-YAG, excimer lézereket használnak, hiszen ezek teljesítménysűrűsége a legnagyobb. A megfelelő teljesítmény eléréséhez nyalábfókuszáló és továbbító optika is szükséges.

Példák az alkalmazásokra

A CO2 lézer folytonos üzemű, fénye 10,6 μm hullámhosszú. Mivel a vízgőz erősen abszorbeálja ezt a fényt, így a szövetekben néhány tized mm-nyi úton elnyelődik. Ez a tulajdonsága alkalmassá teszi arra, hogy szike helyett, ún. lézerkésként használják. Megfelelő teljesítmény megválasztása (20 és 100 W között) esetén a szövet néhány tized mm szélességben, mm/s nagyságú sebességgel lehet vele vágni. A keletkező seb szélessége csak kb. 1mm.

A ND-YAG lézer 1600 nm-es hullámhossza lehetővé teszi, hogy a testszövet viszonylag mélyebb rétegeiben is elnyelődjön. Ez a lézerfény a hemoglobinban jól, míg a bőr más összetevőiben kevésbé nyelődik el. Ha folytonos üzemben alkalmazzák, akkor a bőr mélyebb rétegeibe is lejut, így alkalmas arra is, hogy a sugárzást nagyobb térfogatban, egyenletesen szétoszlassa.

A kis teljesítményű lézerek a sebek gyógyulását gyorsítják, hiszen serkentő, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatást fejtenek ki. A károsodott sejtanyagcserében a lézeres besugárzás hatására jelentős javulás következik be. A lézer hatására a sejtosztódás aktívabb lesz, stimulálja a sejtek regenerációját, segíti az érképződést.

A lágy lézereket használják a bőrgyógyászok pl. a pikkelysömör kezelésre, de a szájsebészeti és a fogászati kezeléseken is alkalmazzák a technikát. A szájnyálkahártya betegségek, fájdalomcsökkentés, nyálmirigy betegségek, a különböző gyulladások, szájsebek kezelése mind-mind eredményesen végezhető a lézerek használatával.

További érdekes oldalak:

Zsigó Zsolt cikke

Csatlakozz hozzánk!

Kapcsolódó oldalak

Scientix A természettudományos oktatás közössége
All you need is code Minden a kódolás tanulásáról
Go Lab Laboratóriumok online
CodeWeek A Kódolás Hetének honlapja
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten

Csoportot ajánlunk