Civilizáció

Nekem vannak jogaim ...

Nekem vannak jogaim ...

Mindenkinek vannak jogai. Sőt, a 18 év alatti fiúknak és lányoknak bizonyos külön jogaik is vannak. A Gyermek Jogairól szóló ENSZ Egyezmény (1989) felsorolja ezeket a jogokat, valamint azokat az intézkedéseket, amelyeket a kormányoknak meg kell tenniük, hogy segítsenek téged ezeknek a jogoknak a gyakorlásában.

Az Európa Tanács alábbi kiadványából tajékozódhatsz jogaidról

8 éve
Honnan van az uniós pénz?

Honnan van az uniós pénz?

Bizonyára hallottál már róla, hogy az Európai Unió támogatásával sok beruházás, fejlesztés valósul meg az országban. De miért kapunk az Uniótól pénzt? Hogyan működik a támogatás rendszere? Most összefoglaljuk neked, amit a témáról tudni érdemes.

8 éve
Gyermekjogokról...

Gyermekjogokról...

„A gyermek – ha élve születik a fogamzásának időpontjától kezdve – mint minden ember jogképes, vagyis jogai és kötelezettségei lehetnek.”

9 éve
A kategória cikkei
A nap, amikor a pedagógusokat köszöntjük

A nap, amikor a pedagógusokat köszöntjük

A pedagógusnap, ahogy több más ünnepünk is, változó, mozgó ünnep. Hazánkban minden év júniusának első vasárnapján köszöntjük a köznevelésben és a felsőoktatásban dolgozókat. Így a pedagógusnap idén június 2-ra esik.
1 hónapja
A nap, amikor minden figyelem a gyermekeken van

A nap, amikor minden figyelem a gyermekeken van

„A gyerek az öröm, a reménység. Gyönge testében van valami világi; ártatlan lelkében van valami égi; egész kedves valója olyan nékünk, mint a tavaszi vetés: ígéret és gyönyörűség.” – Gárdonyi Géza
2 hónapja
Közelgő anyák napja

Közelgő anyák napja

Az anyák napja az egyik legkedvesebb, legszebb jeles napunk, amelyet világ szerte sok ország ünnepel. Rohanó világunkban fontos, hogy néha megálljunk és köszönetet mondjunk az édesanyáknak, akik minden figyelmükkel és szeretetükkel igyekeznek gyermekeiket felnevelni, a családi egységes összetartani.
2 hónapja
Húsvéti népszokások

Húsvéti népszokások

A keresztény világ húsvétkor ünnepli Krisztus feltámadását, ez a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe. Az ünnep magyar nyelvű elnevezése onnan ered, hogy ekkor ér véget a 40 napos böjt (nagyböjt), a hústól való tartózkodás időszaka. Húsvét az egyházi év mozgóünnepeinek is középpontja. Ezt a napot előzi meg két héttel farsang vasárnapja és követi 50 nap múlva pünkösd.
3 hónapja
Valentin nap a világ különböző tájain

Valentin nap a világ különböző tájain

A Valentin nap megünnepléséről különbözőképpen vélekedhetünk, minden emberben más érzéseket válthat ki ez az ünnep. Az is lehetséges, hogy évenként változik az ünnephez való viszonyunk. Ez lehet életkor, életállapot vagy egyszerűen az aktuális érzelmi állapotunk függvénye. Egyet azonban fontos kiemelni. A Valentin nap nem csak a szerelem, de a szeretet napja is. Gondoljunk mindazokra, akikkel szeretetteljes kapcsolatban vagyunk, akik fontosak a számunkra és fejezzük ki ezt valami kedves gesztussal. Ajándékozzuk meg kedvesünket, szüleinket, barátainkat virággal, édességgel, egy saját magunk által elkészített vacsorával, vagy egy olyan programmal, amelyen minőségi időt tudunk együtt eltölteni.
5 hónapja
Meddig tart még a tél?  Megmondja Phil, a mormota!

Meddig tart még a tél? Megmondja Phil, a mormota!

Sok nép kultúrájában megfigyelhető, hogy az állatok viselkedéséből az időjárás alakulására vonatkozó következtetéseket vonnak le.
5 hónapja
Farsangra készülve

Farsangra készülve

A farsang szó hallatán elsőként a legtöbb embernek az álarcos bálok, felvonulások, mulatságok, evés-ivás, dínomdánom, iskolai beöltözés jut az eszébe. Egy-egy farsangi bál alkalmával a jelenlévők szebbnél szebb, különleges jelmezt öltenek magukra, így ünnepelnek, s az ünneplés örömén túl egyfajta izgalmas élményt nyújt számukra, hogy kilétüket akár a bál végéig homály fedheti.
5 hónapja
A Karácsony varázslatos eredete

A Karácsony varázslatos eredete

December 24-e a szeretet ünnepeként vonult be a köztudatba, de sokan nem is ismerik az egyik legszebb ünnepünk részleteit, a hagyományok eredetét. Tartson velünk a régi ünnepek gyertyafényes világába, ahol életre kelnek az elfelejtett szokások, szimbólumok és legendateremtő történetek, amelyek létrehozták a szenteste igazi varázsát.
7 hónapja
Májfa (Május 1.)

Májfa (Május 1.)

Általában minden lány kapott és nagy szégyen volt, ha valaki kimaradt. Egyes vidékeken a nagylányság elismerését jelentette, ha májusfát kapott. Ezután már elmehettek a bálba, a táncmulatságokra. Néhol a rossz hírű lánynak kiszáradt gallyra fazekat, rongydarabokat aggattak. A két világháború között, május elsején divatba jött a szerenád, az éjjelizene.
2 éve
El Día de los Muertos: a halottak napja Mexikóban

El Día de los Muertos: a halottak napja Mexikóban

Körömvirágszirmokkal, speciális kenyérrel és finomságokkal várják az elhunytakat november első napjaiban, Mexikóban. Úgy tartják, a lelkek visszatérnek, hogy az élőkkel legyenek, és ha tetszik az áldozat, akkor szerencsét hoznak a hozzátartozóknak. A halottak napjának megünneplésekor a halál nem a távollétre, hanem az élő jelenlétre utal. A halál az élet metaforája lesz, amely a felajánlásokban testesül meg.
2 éve
1234567 / 85