10 kép - 69 éve dobták le Hiroshimára az atombombát
2014/08/06 11:55
1937 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

1945. augusztus 6-án, délelőtt 8 óra 15 perckor az Amerikai Egyesült Államok légiereje egy atombombát dobott a Japán Honsú szigetének nyugati partján fekvő Hiroshimára.

Ez volt az első alkalom a világtörténelemben, melynek során egy katonai összecsapásban atombombát vetettek be. A bomba bevetésére Harry S. Truman elnök adta ki az utasítást, hogy vessék be az új fegyvert, melyet a Manhattan-terv keretében fejlesztettek ki. Három héttel az első sikeres próbálkozás után élesben vetették be a fegyvert. A bombát egy B-29-es bombázó, az Enola Gay dobta le, parancsnoka Paul W. Tibbets volt, aki anyjáról nevezte el a légi bombázót. A gép hajnalban szállt fel Tinian szigetéről.

A bombát az amerikaiak Little Boy-nak nevezték el. A „kisfiú” egy urán 235-ös izotópszámú fissziós, vagyis maghasadás elvű bomba volt, mely 15 kilotonna robbanó erővel bírt, így ezt a becézés egyértelműen iróniának szánták. A bomba a Shima Sebészeti Kórház felett oldották ki, majd néhány pillanat múlva 600 méteres magasságban fel is robbant.

Képgalériánkban bemutatjuk, hogy emlékeznek a japánok erre a napra.

Hiroshima-Peace-Memorial-Park-horizontal Hiroshima