10 kép - 70 éve volt a D-day
2014/06/06 13:12
771 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

1 943 nyarára már elkészült a normandiai partraszállás terve. A németek a legrövidebb úton, Dover és Calais között várták a tá­ma­dást, és ide csoportosították a védelem legjobb erőit. 

Norman­diá­ban ehhez képest gyengébbnek ígérkezett a német védelem. Angol szakértők 1943 nyarán kidolgozták a mesterséges kikötők elvét, így az invázió sikeréhez nem kellett feltétlenül nagy kapaci­tású kikötőt elfoglalni. Megoldották a víz alatti olajszállítást cső­vezeté­ken, biztosították a partközelben kikötni képes szállí­tó­hajó­kat, az elsöprő légi és tengeri fölényt. Technikailag igen magas szintű, alaposan megszervezett hadművelet készült Normandiában. Az inváziós erők főparancsnoka Eisenhower amerikai tábornok lett.

1944. június 6-án hajnalban, bár az idő­járás nem volt a legjobb, az ere­deti tervnek meg­­fe­lelően megindult a tá­madás. A bombázások meg­bé­nítot­ták a francia vasúthálózatot, szét­rom­­bolták a Loire és a Szajna hídjait. A németek megtévesztése is ki­tűnően sikerült. Még a part­ra­szállás után is azt hitték, hogy félrevezető manőverről van szó, az igazi invázió Calais-nál lesz. Az első napon már 150 000 embert sikerült partra tenni, és egy hónap múlva egy­­millió szövetséges katona har­­colt francia földön. Néhány súlyo­sabb üt­kö­zet után kitörtek a partraszállás körzetéből, elfoglalták Bretagne-t, majd keletre, Né­metország felé fordultak. Augusztus közepén Dél-Francia­or­szág­ban újabb partraszállás tör­tént, így délről is szorították vissza a néme­teket.

d-day04s 70 éve volt a partraszállás