10 kép - Csernobili pusztulás
2014/06/17 08:00
1311 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A legismertebb és az egyik legsúlyosabb, atomenergiával összefüggő baleset helyszíne volt 1986 tavaszán az Ukrajna északi részén található Csernobili atomerőmű. Az esemény következtében világszerte megváltozott az atomenergiához és atomerőművekhez való hozzáállás, és világszerte megtorpant az atomerőművek építése. A sugárfertőzés nagy területeket érintett, és becslések szerint több tízezer ember egészségét károsította.

Csernobili katasztrófa

Az észak-ukrajnai Csernobilben emberi mulasztás és tervezési hibák miatt következett be 1986-ban minden idők legsúlyosabb atomerőmű-katasztrófája; robbanás történt az erőmű egyik reaktorában, amely leolvadt. Az innen származó nukleáris szennyező anyagok kontinensünknek szinte valamennyi országába eljutottak. A mai Ukrajna, Fehéroroszország és Oroszország területén hatalmas területek szennyeződtek, körülbelül 200 000 embert kellett kitelepíteni. A radioaktív hulladék legnagyobb része Fehéroroszországban hullott le. A Kárpátok védő hatásának köszönhetően Magyarországot viszonylag kis mértékben érte szennyezés.

Élet a katasztrófa után

A baleset után az erőmű személyzete számára épült Pripjaty lakosságát kitelepítették. Csernobil maga - az erőműhöz való közelsége ellenére - csak enyhébb mértékben szennyeződött. 1986 nyarán és őszén Csernobil területén jelentős sugármentesítést végeztek, hogy lakható maradjon a város. A csernobil atomerőmű közelsége a kijevi agglomerációt is befolyásolja, amely a sugárszennyezés miatt csak dél felé tud terjeszkedni.

Környezetvédelem Ukrajnában

A nehézipar környezetkárosító hatásai miatt Ukrajna több városa komoly környezetvédelmi problémákkal kénytelen megküzdeni, és több városban is rosszak az egészségügyi mutatók. A felszíni és felszín alatti vizek nagy mértékben szennyezettek, ami a lakosság ivóvíz-ellátását és a mezőgazdasági termelést egyaránt veszélyezteti. Krivij Rihben a kohók pora ellepi az utcákat és épületeket, és a település Csernobil után az ország második legszennyezettebb városa.

csernobil-10-horizontal Pusztulás Csernobilban