10 kép - Trója romjai
2014/04/29 08:00
2844 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Trója városának első ásatója Heinrich Schliemann volt, akit csak az arany és Homérosz igazolása érdekelt. Aranyat ugyan talált, de azt a Tróját, amit keresett, nem.

Amit ő ugyanis annak gondolt, az mintegy 4-500 évvel korábbi település volt. A módszeresebb ásatások megállapították, hogy Trója a 3. évezredtől folyamatosan lakott volt, többször elpusztult ugyan, de mindig újjáépítették. Virágkorát a 2. évezred derekán élte. Trója VI. rétegének, a „homéroszi” Trójának városát 10 m magas fal védte, melynek alja kőből épült, és befelé dőlt, ezen állt a függőleges agyagfal. A védművet két nagy bástya egészítette ki.

Belül hasonló módon épült palota állt. Ezt a települést földrengés döntötte romba, s bár lakói hamar újjáépítették, mintegy száz évvel később (Kr.e. 1200 k.) lerombolták, s egy időre elnéptelenedett. Az itt talált tárgyak arra utalnak, hogy Trója ebben a korban komoly kereskedelmi és hatalmi központ volt. Az itteni leletek értelmezése körül azonban napjainkban is komoly, politikától sem mentes vita zajlik: egyesek szerint a városnak semmi köze nincs a göröglakta térségekhez, mások épp az ellenkezőjét vallják.

trojai-romok05 Trója romjai