110 éve született Kalkuttai Teréz Anya
2012/08/27 08:00
2215 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Agnes Gonxha Bojaxhiun az Albániában és Macedóniában aromán nemzetiség tagjaként született 1910. augusztus 27-én Skopjéban. Ő alapította a Szeretet Misszionáriusai szerzetesrendet. 1979-ben megkapta a Nobel-békedíjat a Kalkuttai szegényekért végzett munkája elismeréseként.

terezanya_520

Jómódú családból származott, apja építési vállalkozó, anyja háztartásbeli volt. A katolikus vallású szülők nagy kivételnek számítottak az alapvetően mohamedán vallású albán közösségben. Teréz Anya apját korán elveszítette, ezért a családot édesanyja tartotta el, ez még inkább összekovácsolta őket. Mivel anyja is diakónusi munkát végzett a helyi egyházközségben, így Teréz Anya is tagja lett a Mária Kongregációnak. Itt hallott először a Jezsuita szerzetesek Kalkuttai missziójáról, ekkor határozta el hogy ő is missziós nővér lesz és Indiában fog dolgozni. Jelentkezett a Loreto nővérek rendjébe Írországba, rajtuk keresztül jutott el Indiába. 1931-ben tette le a szerzetesi fogadalmat, és ekkor vette fel a Teréz nevet, Szent Teréz iránti tiszteletből.

Kalkuttán kezdett dolgozni a Szent Mária szerzetesi iskolában, ahol hamarosan igazgató lett. Egy indiai vonatút során döbbent rá, hogy sokkal jobban segíthet és szolgálhatja istent, ha nem a kolostorban tevékenykedik, hanem közvetlenül a rászorulóknak segít. 1948-ban XII. Pius pápa engedélyezte számára, hogy független apáca legyen aki rend nélkül él, így Teréz anya Kalkutta nyomornegyedében kezdett dolgozni. Patuában kapott orvosi kiképzést, ekkor már apáca ruha helyett szárit viselt, melyben élt és dolgozott haláláig. 1950-ben pápai engedéllyel új szerzetesrendet alapított és  átalakított egy üresen álló hindu templomot szegényei otthonává. 1965-ben az akkori pápa VI. Pál engedélyezte hogy a rend más országokban is működhessen, segítve a rászorulókat. Venezuela után Olaszország és Tanzánia következett, de még Amerikába is átnyúlt Teréz anya gondoskodó keze.

1962-ben megkapta a Padma Shri vagyis pompás lótusz díjat India elnökétől, a pápa pedig 1971-ben neki ajándékozta a békedíjat. Számos elismerést és kitüntetést nyert áldozatos munkájával, ezek közül is a legfontosabb az 1979-es Béke Nobel-díj, de kapott Kennedy-díjat, Nehru díjat, Albert Schweitzer díjat, Szabadság Érdemrendet, és Kongresszusi Aranyérmet. Az Egyesült Államok tiszteletbeli polgárának választotta.

terezanya_200 1983-ban a pápánál tett látogatása után szívrohamot kapott, majd egy második roham után pacemakert kapott. 1991-ben Albániában is otthont nyitott.

Sok betegség után végül 1997 szeptember 5-én, 87 évesen elhunyt. Bár India hindu vallású ország, mégis három napos gyászt rendeltek el az egész országban és állami temetést rendeztek Teréz Anyának. Halála után 2003-ban Boldoggá avatták amit csodáinak köszönhetett. Egyik csodája hogy a daganatos Monica Besra meggyógyult Teréz Anya imának hatására. Ez csak egy, számos csodatétele közül.

Albánia nemzetközi repülőtere a Teréz Anya nevet viseli. Élete legboldogabb napjának tartotta mikor 1986. február 3-án II. János Pál pápa meglátogatta kalkuttai házában.