275 éve született Benyovszky Móric (1741-1786)
2016/09/19 08:00
2587 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A magyar történelem egyik legkalandosabb életű egyénisége, az egyik leghíresebb magyar világutazó, a hajós és katona, az indiai-óceáni szigetvilág első európai uralkodója 1741. szeptember 20-án született. Az elmúlt évszázadokban a születési éve és tevékenységei vonatkozásában is adódtak bizonytalanságok, azonban a tudományos kutatások számos, legendák szülte pontatlanságokat igyekeznek helyre igazítani.

benyovszky

A mindössze 45 évet élt, Európa-szerte ismert, tisztelt, helyenként vitatott, és sokak által csodált életművét a XVIII. századi történelem említésre méltó részének tekintik. Magukénak tartják a szlovákok, nemzeti hősként tekintenek rá a lengyelek, a francia uralkodóház jegyzett vállalkozójának számított, Oroszországban egykori kiáltványát és sakkmegoldásait is megőrizték. A mai szóhasználattal világfinak számított Benyovszky Móric – magyar volt. Ezt a tudományos kutatások és saját feljegyzései alapján is kétséget kizáróan mondhatjuk. Emlékének ápolására 2003-ban társaság alakult Magyarországon, az idei esztendőben pedig, miután nemcsak a születésének az éve, hanem a halálának a 230. évfordulójára kapcsán is emlékezhetünk, Magyarországon emlékbizottság alakult nemzeti kulturális intézmények, tudósok, emlékápolók részvételével.  

A  2016. szeptember 26-ai budapesti nemzetközi Benyovszky Konferencia és Kiállítás, valamint a Benyovszky  Gálaest a Benyovszky Táraság kezdeményezésére jött létre, résztvevői: tudósok, kutatók, közéleti személyiségek, művészek, emlékápolók, itthonról és a határainkon túlról: Lengyelországból, Szlovákiából, Csehországból Franciaországból, az Egyesült Államokból és Madagaszkárról, felerősíthetik Benyovszky Móric életének máig szóló tanulságait, aki négy világrészen szerzett tapasztalataival és ismeretanyagával mesze túlnő az őt értékelők többségén.

Az emlékének ápolására alakult emlékbizottság fővédnöke Szőcs Géza, védnöke Hoppál Péter, társelnöke G. Németh György. A szeptember 26-ai megemlékezéseken részt vesznek azoknak az országoknak a nagykövetei, amelyek egykor Benyovszky Móric tevékenységében meghatározó szerepet játszottak. Jelen lesznek a Benyovszky leszármazottak is, az Amerikai Egyesült Államokból és Magyarországról. Több országban  - elsősorban a magyarok lakta területeken - civil közreműködők pártfogásával, a budapesti Benyovszky Társaság koordinálásával idézik fel egykori alakját és tevékenységét.  A szeptember 26-ai nemzetközi kiállítást és tudományos konferenciát az Országos Széchényi Könyvtárban tartják. 

Forrás: Benyovszky Emlékbizottság 2016. www.benyovszky.hu