40 térkép, hogy megértsük a világot
2013/09/10 14:26
2184 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A Washington Post WorldViews rovata 40 térképet mutat meg egyben, amelyek segítségével magyarázhatjuk és megérthetjük a világban zajló folyamatokat, illetve azok hátterébe is bepillantást nyerhetünk. A társadalomföldrajhoz kapcsolódó térképek mindegyike megér egy-egy elemzést, ezért órai feladatnak, házi feladatnak, sőt vitacsoportok alakítására is kitűnően alkalmasak.

Világlátás

A Washington Post WorldViews rovata sorra olyan cikkeket jelentet meg, melyek egy-egy esemény hátterét világítják meg, legyen az vallási konfliktus, egészségügyi helyzet, geopolitikai nézőpont, az emberi szabadságjogokkal kapcsolatos probléma, stb. Az elemző jellegű cikkekhez gyakran kapcsolódik térkép, magyarázó rajz. A 2013. augusztus 12-i online kiadásban „40 térkép, mely magyarázza a világot” címmel egy igen látványos válogatást közöltek, melyek jól használhatók a földrajzot tanulók és tanítók számára is.

Térképek és csoportosításuk

A megjelenő 40 térkép, egy kivételével, a társadalomföldrajz témaköréhez tartozik. A legtöbb térkép esetében találunk egy vagy több linket, melyek elvezetnek minket egy cikkhez, ami részletesebben taglalja a kartográfiai információkat.

Az egyetlen természetföldrajzi térkép valójában egy animáció, mely igen szemléletesen mutatja meg a Föld felszínének változását 12 hónap alatt, úgy, ahogyan a műholdakról látható. Látványos, ahogyan az északi félteke hóval borított részei egyre nagyobbá válnak ahogyan haladunk a tél felé, míg a déli féltekén a tél és a nyár közti különbség alig látható az űrből, leginkább az Andok déli területeire korlátozódik.

A térképek egy része a világ geopolitikai egységeit taglalják, illetve ezzel a témával kapcsolatosak. Nem csak a jelenben, hanem a múltban is – pl. a Föld politikai térképe Kr. e. 200-ban. Más térképek a népesség- és vallásföldrajzhoz kapcsolódnak. Az egyik legérdekesebb ezek közül a különféle, ma hivatalosan használt írások elterjedését mutatja be.

Ha valaki nem tudja, hol dohányoznak a legtöbbet, meg fogja találni a térképek között, de ha a hírekben gyakran szereplő katonapolitikai információkra van szükség, akkor sem kerestük fel hiába az oldalt (pl. az észa-koreai, vagy gázai rakéták hatótávolsága).

40Térkép

Több térkép is foglalkozik a gazdasággal, leginkább a gazdasági különbségekkel, de megjelennek az emberi jogok (pl. a homeszexuálisok jogai a világban) és a tolerancia is. Különös tény, hogy a világ etnikailag egyik legváltozatosabb országában, Indiában, az embercsoportok egymás iránti toleranciája alacsony. Indiáról sokaknak nem az intolerancia jut az eszükbe, de mindennek az a magyarázata, hogy a különféle csoportok ugyan együtt élnek, de egymástól elszigetelten és a kasztok közti keveredés is ritka.

Izgalmasak azok az adatok, amelyek szociológiai felméréseken alapulnak és olyan nehezen kifejezhető témákkal foglalkoznak, mint a „hol a legjobb anyának lenni”, ki szereti vagy utálja az Egyesült Államokat vagy, hogy mit gondolnak az európaiak az EU-ról.

Majd mindegyik térkép megérdemelne egy cikket, mert annyira szerteágazó és izgalmas témákat dolgoznak fel!

Magyarország a térképeken

Természetesen Magyarország is megjelenik a térképeken, mely szerint a magyarok nem is annyira vendégszeretők, mint amennyire ezt esetleg gondoljuk, legalábbis más szomszédos országokkal együtt, nem nagyon szeretik az idelátogató külföldieket (leszámítva Ausztriát, ahol szívesen látják őket). Ezek természetesen statisztikai adatok, nem szabad összekeverni saját tapasztalatainkkal, mert azok különbözhetnek ettől.

Vannak pozitív hírek is! Magyarországon a gazdagok és a szegények közti különbség sok más országhoz képest egyáltalán nem nagy és egészen jó itt anyának lenni, jók az anyaság feltételei. Ilyen és ehhez hasonló érdekes összehasonlításokat tehetünk, melyek talán árnyalják a magunkról kialakított képet.

További érdekes oldalak

Barta Géza cikke