50 év múlva csökkenünk
Sulinet
2012/07/10 15:07
1065 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

2011-ben megszületett a hétmilliárdodik csecsemő. Ez egészen nagy ugrás ahhoz képest, hogy 2001-ben még csak 6 milliárdan voltunk. A 20. században megnégyszereződött bolygónk lakossága és napjainkban évente közel 100 millióval nő a  populáció. A szakemberek becslései szerint 2050-ben már 8-10 milliárd ember fogja benépesíteni a földet.

populacio_01_520 1990. július 11. jeles nap a Föld történetében, lakóinak száma elérte az ötmilliárdot. Az ENSZ ennek emlékére jelölte ki a napot és adta neki a Népesedési Világnap nevet. A nappal fel akarják hívni a figyelmet a növekvő populációval járó gondokra. De ne ugorjunk ennyire előre, nézzünk meg egy pár érdekes növekedési adatot.

A robbanás

Krisztus után körülbelül 200 millió ember élt a földön, ez az 1650.es évekre 500 millióra nőtt, mignem a 19 század elejére elérte az egymilliárdot. A huszadik század végére ez a szám már hatmilliárdra ugrott. Napjainkban a világ népessége naponta közel 250 ezer fővel gyarapodik, ami egy Debrecen méretű város lakosságának felel meg. A sokak által felvetett legnagyobb probléma az, hogy a népességnövekedés nagyobb arányú, mint az előállítható élelemforrások.

A népességnövekedés igazán nagy problémát a városokra jelent, hiszen a megélhetés reményében naponta drámai méretű tömegek vándorolnak a metropoliszokba, míg a vidék elnéptelenedik. A lélekszámátlag így csak a nagyvárosokban lesz kiugró, a vidék számos élőterületi potenciált, lehetőséget jelent. Egy másik gyakran emlegetett jelenség a keletről nyugatra, illetve az afrikából északra (Európába) való áramlás. A demográfusok szerint a népességnövekedés és az azzal járó tendenciák nem olyan drámaiak, mint ahogyan azt sokan beállítják. A földön való vándorlás ugyanis egyfajta körforgáshoz hasonlít, így kritikus helyzetet nem okozhat.

Hazai viszonyok

Hazánkban érdekes statisztikák vannak a családtervezést illetően. A fiatalok zöme 3-4 gyermeket is tervez, míg átlagosan statisztikailag 1,3 gyermek születik családonként. A tendencia az, hogy magasabb iskolai végzettséggel rendelkező fiataloknál kevesebb gyermek születik – míg a tervek több gyermekszámról szólnak. Kutatások támasztják alá azt is, hogy a házasságot kötött családoknál születik a legtöbb gyerek, sőt ezen családokban élő emberek egészségügyi mutatói is kedvezőbbek az élettársi kapcsolatban-, vagy az egyedül élőknél.

Magyarországon, de az Európai Unióban is a társadalom elöregedése a legnagyobb probléma és a legfőbb kihívás is egyben. Az ezzel járó bajok logikusak, egyre több öreget kell eltartania, egyre kevesebb fiatalnak, ráadásul a fejlődő országokkal szemben még nagyobb a kontraszt, ahol robbanásszerű a populáció növekedése, rengeteg fiatallal, gyerekkel. Az elöregedő társadalom a következő generációkat sürgősen megoldandó feladat elé fogja állítani.

populacio_02_200 Csökkenés jön

Szakemberek szerint nem tart a végtelenségig a népességnövekedés, ötven évre tartják azt az időt ameddig még növekszik a populáció, aztán csökkenésnek indul. A XXI. századra az emberiség rá fog kényszerülni, hogy egyensúlyba kerüljön a föld eltarthatóképességével, az emberiség következő lépcsőfoka kell legyen, hogy túllépjünk a szaporodási ösztöneinken és belásuk a föld eltarthatóságának helyzetét. Előreláthatólag ez sem lesz egyszerű feladat, nehézségek elé fogja állítani az emberiséget, hiszen sok lesz az eltartott öreg és a még munkaképtelen gyermek, de az egyensúly kialakításához ez az egyetlen járható út.