67 éve volt Hiroshima
2012/08/06 14:50
1590 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

1945. augusztus 6-án, délelőtt 8 óra 15 perckor az Amerikai Egyesült Államok légiereje egy atombombát dobott a Japán Honsú szigetének nyugati partján fekvő Hiroshimára.

hiroshima_1

Ez volt az első alkalom a világtörténelemben, melynek során egy katonai összecsapásban atombombát vetettek be.

hiroshima_2

A bomba bevetésére Harry S. Truman elnök adta ki az utasítást, hogy vessék be az új fegyvert, melyet a Manhattan-terv keretében fejlesztettek ki. Három héttel az első sikeres próbálkozás után élesben vetették be a fegyvert.

hiroshima_3

A bombát egy B-29-es bombázó, az Enola Gay dobta le, parancsnoka Paul W. Tibbets volt, aki anyjáról nevezte el a légi bombázót. A gép hajnalban szállt fel Tinian szigetéről.

atombomba_520

A bombát az amerikaiak Litle Boy-nak nevezték el. A „kisfiú” egy urán 235-ös izotópszámú fissziós, vagyis maghasadás elvű bomba volt, mely 15 kilotonna robbanó erővel bírt, így ezt a becézés egyértelműen iróniának szánták. A bomba a Shima Sebészeti Kórház felett oldották ki, majd néhány pillanat múlva 600 méteres magasságban fel is robbant.

nuklearisrobbanas_520

Mikor felrobbant vakító villanást és gombafelhőt keltett a becsapódás helyén. Összesen 140 ezer ember halt meg a robbanás során, akiknek közel a fele nem a tragédia pillanatában, hanem később, a radioaktív szennyezés következtében halt meg. A sugárzás egy 1,6 kilométeres sugarú körben mindent elpusztított.
1947-ben Hiroshima polgárai megtartották az első „Soha több Hiroshimát!”Béke-ünnepséget, mely az óta is a legnagyobb ünnep az atomtámadást elszenvedett városban.

hiroshima_4

1949-ben Japán a Béke és az Emlékezés Városává nyilvánította Hiroshimát, valamint támogatta a kihalt város újjáépítését. Az atomtámadás előtt a város lakossága 350 ezer fő volt. Ezt a számot újra csak1960-ra érte el a város.

hiroshima_5

1945. augusztus 9-én, három nappal a Hiroshimában történt tragikus eseménysort követően Japán egy másik városára, Nagaszakira is atomot dobott az Egyesült Államok légiereje. Ez 60 ezer ember életébe került.

1945. augusztus 15-én Japán feltétel nélkül kapitulált.