80 éve alakult meg Aleister Crowley apátsága
2002/09/02 00:00
1194 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Cefalú csendes, ám komor kis település Szicilia északi részén. Lakói mélyen hívő katolikusok. Ma már kevesen tudják róla, hogy 80 évvel ezelőtt itt jött létre egy olyan "apátság", amelyet a maga korában Szodoma és Gomorra új megtestesülésének tartottak, és amelynek "főapátja" Aleister Crowley, a nagy mágus, "a világ legbűnösebb embere" volt.

Az 1875-ben született Crowley szigorú anglikán nevelésben részesült - ez olyan sokkhatást jelentett neki, hogy egy életre elvetett minden kötött vallást. Szenvedélyessége, végtelen tudásvágya előbb az Arany Hajnal szabadkőműves páholyba vitte, majd - miután bejárta Kínát, Indiát, Nepált, és Észak-Afrikát - megteremtette saját "eszmerendszerét", amelyben a kelta pogány mitoszoktól az egyiptomi hiedelmekig, a reneszánsz gondolkodástól Sade márkiig mindent belekevert. 1904-ben a kairói Egyiptomi Múzeumban látomástól ihletetten írta meg "Törvénykönyvét", amelynek központi tétele: "Tégy, amit akaratod kíván és az lesz majd a törvény".

Crowley íróként, költőként is maradandót alkotott, mágusként misztikus írásai mellett szürreális tarot-kártyája az egyik fő műve. A XIX: század nagy dekadenseinek - Thomas de Quincy, Edgar Allan Poe, Charles Baudelaire - nyomdokán haladva kísérleteket végzett saját magán a különböző drogokkal és erről tanulmányokat is írt, sajátosan archaizált angol nyelven. A korlátlan szabadság hirdetése miatt az I. világháború végén el kellett egy időre hagynia Angliát, ekkor talált rá Cefalúra, ahol élettársával 1922-ben létrehozta a "Thelemai apátságot." A görög szó "szabad akaratot" jelent, és egy ilyen nevű apátság szerepel már a XV. századi Francois Rabelais Gargantua és Pantagruel című művében is. A cefalúi "kolostor" a szabad szerelem minden képzeletet felül múló szentélye lett, Crowley és társai felelevenítették a világtörténelem legkülöncebb orgiáit, tobzódtak az állatáldozatokkal egybekötött szexuális rítusokban. A hatóságok azonban egyre kevésbé nézték jó szemmel az "apátság" tevékenységét - ne feledjük, akkor már Benito Mussolini van hatalmon Olaszországban, és ő a "rend" embere - és egy évvel később, amikor Crowley egyik vendége meghalt, miután macskavért ivott az egyik szertartás során, az intézményt bezáratták, Crowley-t pedig kitoloncolták Itáliából.

A nagy mágus 1947-ben csaknem elfeledve halt meg Angliában. A 60-as években kezdték őt rehabilitálni a szexuális forradalom és az újpogányság terjedésével egyidőben. Különösen sok rock-zenész vált Crowley hívévé, köztük Syd Barrett, Ozzy Osbourne, és főleg Jimmy Page, aki még mestere egykori, boleskine-i házát is megvette, de arcképe ott van a Beatles Borsőrmester című lemezének híres borítóján is.

(gluck)