A diplomácia története
2001/11/07 08:00
2818 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Vannak birodalmak, ahol hosszú évtizedeken át hivatalosan semmit nem lehet tudni a legfelsőbb állami, kormányzati vezetés belső történéseiből. A szemlélők, a profi megfigyelők, a politikát napi munkájuk tárgyaként kezelő szakértők, újságírók apró jelekből, parányi, szinte észrevehetetlen mozzanatokból, gesztusokból, tekintetekből igyekeznek tájékozódni, következtetéseket levonni. Vagyis a lehetetlent kísérlik meg, amikor egyéb információ híján politikai-hatalmi összefüggéseket tárnak fel külsődleges jelekből.

Diplomácia - az udvariasság nemzetközi nyelve

2. Titkos üzenetek - rejtvényfejtő tudósok


Brezsnyev (balra) és Nixon 1973-as Washingtoni találkozóján újságírók egész hada leste a két politikus rezdüléseit. Vajon mit súghatott a fülébe?

Kalandra készülődünk tehát a diplomácia kulisszáinak mögöttes világát fürkészve, s nem is sejtjük, hogy a nyilvánosság előtt zajló ceremóniák szótlansága olykor milyen beszédes. Vannak birodalmak, ahol hosszú évtizedeken át hivatalosan semmit nem lehet tudni a legfelsőbb állami, kormányzati vezetés belső történéseiből. A szemlélők, a profi megfigyelők, a politikát napi munkájuk tárgyaként kezelő szakértők, újságírók apró jelekből, parányi, szinte észrevehetetlen mozzanatokból, gesztusokból, tekintetekből igyekeznek tájékozódni, következtetéseket levonni. Vagyis a lehetetlent kísérlik meg, amikor egyéb információ híján politikai-hatalmi összefüggéseket tárnak fel külsődleges jelekből.

Saját példáinkból is tudjuk, hogy lessük a hazaérkező szülő arcát, vajon jó kedvvel toppan-e a házba? Mennyire drukkolunk, amikor tanárunk közeleg, s próbáljuk kitalálni lesz-e ma dolgozat írás, feleltetés? Vagyis a jelekből találgatjuk, mit is hoznak a következő percek és órák. Alig hihető, de valami ilyesféle játszódik le a nagypolitikában is, amikor a nyilvánosság elé lépő "vezér" személye körül tartózkodók erősorrendjének feltérképezése a feladat. Kivel fog kezet először? Ki áll a "főnök" jobboldalán és ki a baloldalán? Legutóbbi szereplésük óta milyen változás történt a szertartásos rendben?

Manapság, amikor mindenről azonnal hírt adnak az internetes sajtóirodák, helyszíni beszámolót láthatunk a televízió és hallhatunk a rádió segítségével, alig hisszük el, hogy a politikusok nyilvános fellépésének alaki rendjéből egész tudományág jött létre, amelyet az egykori szovjet birodalom esetében Kremlinológiának hívtak. A cárok moszkvai uralmi központja, a Kreml így lett jelképe a legújabb kori történelem mítoszainak is. Bármilyen furcsának látszik, a katonai parádét szemlélő pártvezetők közötti viszony lemérhető volt abból, hogy ki hol állt. Protokoll volt ez a javából, s egyben üzenet is a nagyvilágnak. Jelezte, hogy kinek erősödött és kinek gyengült a helyzete a politikai döntéseket meghozó legfelsőbb testületekben. Ám a legfontosabb dolog az volt, amikor feltűnt egy-egy addig ismeretlen arc és eltűnt a politika színteréről egy-egy régi.

További diplomáciai kalandozásainkban arról is szó lesz, hogy mikor és hogyan kérdezősködhet valaki a protokoll előírásai szerint, továbbá, hogy illik-e firtatni a személyi változások okát? Arra is választ kaphatunk, hogy mit jelent a diplomácia nyelvén az, ha valaki "egészségi okokból" távozik posztjáról. (J.I.)