A Környezetvédelmi Világnap alkalmából készült felmérés a felelős erdőgazdálkodás védjegyéről
2016/06/02 08:00
2169 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A Tetra Pak és a Lidl Magyarország közösen hívja fel a figyelmet a környezetvédelmi jelzés fontosságára.

A magyar lakosság 18%-a tudja, mit jelöl az egyik legfontosabb, fa és papír alapú termékeken szereplő környezetvédelmi tanúsítás, az FSC® (Forest Stewardship Council®, magyarul Felelős Erdőgazdálkodás Tanácsa) emblémája, 75% azonban úgy gondolja, hogy még nem találkozott a mindennapi fogyasztási cikkeken is szereplő védjeggyel – derül ki a Tetra Pak környezetvédelmi világnap alkalmából készített lakossági felméréséből. A Tetra Pak és a Lidl közösen hívja fel a figyelmet arra, hogy a védjeggyel ellátott termékek választásával, kis odafigyeléssel is sokat tehetünk a környezetünkért. A két vállalat összefogása révén a Pilos sajátmárkás termékek italos karton csomagolására is felkerült az FSC embléma, tanúsítva, hogy azok papír alapanyaga felelős erdőgazdálkodásból és egyéb ellenőrzött forrásokból származik.

Világnap a környezetért

1972-ben, Stockholmban tartották az ENSZ első környezetvédelmi világkonferenciáját „Ember és bioszféra” címmel. A világszervezet a tanácskozás kezdőnapját, június 5-ét nemzetközi környezetvédelmi világnappá nyilvánította, amelynek célja elősegíteni az együtt gondolkodást, a közös cselekvést és terjeszteni a fenntartható fejlődés eszméjét. Az alkalomhoz kapcsolódva világméretű rendezvényekkel hívják fel a figyelmet a környezeti kérdésekre, tavaly a világnap fókuszában a körültekintő fogyasztás állt, aminek az is részét képezi, hogy odafigyelünk arra, milyen alapanyagból készülnek az általunk vásárolt termékek.

Nem figyelünk a környezetvédelmi jelzésre

A Tetra Pak megbízásából a Sonda-Ipsos 1.000 fő megkérdezésével végzett felmérést arról, mennyire ismeri a lakosság az italos kartondobozokon is látható FSC emblémát és annak jelentését. A kutatásban résztvevőknek csak 18%-a tudta, hogy a védjegy azt jelöli, hogy a fa vagy papír termék felelős erdőgazdaságból és egyéb, ellenőrzött forrásokból származó alapanyagból készült, pedig az embléma nemcsak bútorokon, nyomtatványokon, könyveken és egyéb papíripari termékeken látható, de tejes és gyümölcsleves dobozokon is. 2015-ben összesen 152 millió,  FSC logóval ellátott Tetra Pak italos kartondoboz került a boltokba, ennek ellenére a válaszadók 75%-a nyilatkozott úgy, hogy még nem találkozott ezzel az emblémával.

De mit is jelent pontosan a felelős erdőgazdálkodás?

Az FSC tanúsítvány azt igazolja, hogy a papír alapanyagául szolgáló fa kitermelésével az erdészetek nem veszélyeztetik az erdők fenntarthatóságát, az erdő élőlényeinek lakhelyét, hanem úgy gazdálkodnak ezzel az erőforrással, hogy az biztosan és folyamatosan megújulhasson. A tanúsított erdőkben folyó fakitermelés minimálisra csökkenti az erdő növényeire, állataira és egyéb élőlényeire gyakorolt hatást, a helyi közösségek részesednek a gazdálkodás hosszú távú előnyeiből, az erdőgazdaságot pedig úgy tervezik és irányítják, hogy nyereséges legyen, de a megtermelt profit ne veszélyeztesse az erdő regenerációját.

kornyezetvedelmi-vilagnap