Hagyományos ételek - A kalács
2007/12/16 08:00
704 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Nagymamáink gyermekkorában igazi ínyencségnek számított a kalács. Ünnepekkor ezzel a finomsággal kedveskedtek a gyerekeknek: erre utal a "kis karácsony, nagy karácsony, kisült-e már a kalácsom" sor is. Édes tésztából pedig kisülhetett bizony kürtös-, mazsolás-, mákos-, bába- vagy éppen fonott kalács is.

kalacs Kalácsot mi magunk is készíthetünk otthon. Nem kell más hozzá, mint fél kiló liszt, 2 dkg élesztő, kevesebb, mint fél liter tej, két evőkanál porcukor, só, diónyi vaj és 2 db tojás. És persze tudnunk kell egy kicsit fonni :) A legegyszerűbb kalács pedig így készül: tegyük a lisztet mély tálba. Adjuk hozzá az 1 dl tejjel összekevert élesztőt (amit persze meleg helyen egy kicsit állni hagyunk, hogy "felfusson", megkeljen), keverjük el benne, majd öntsünk hozzá 3 dl kézmeleg tejet, két kanál porcukrot, késhegyni sót, a diónyi vajat és a két tojást. Keverjük csomómentesre! Ha a tésztánk állaga nem megfelelő tejjel vagy liszttel korrigálhatjuk.

A tésztát gyúrjuk jól össze! Ha van otthon dagasztógépünk, könnyebb helyzetben vagyunk, mert anélkül bizony jó félórás kemény karizommunkával érhetjük el a megfelelő "tésztaállagot". Akkor jó a tészta. ha elválik az edény faláról. Most már a tésztán a sor: tegyük el száraz, meleg helyre kelni. Addig mi pihenhetünk egy kicsikét.

Megkelt tésztánkat vágjuk három részre, majd a tésztadarabokból formázzunk csinos hurkákat. A hurkákat fonjuk össze úgy, hogy előbb a végüket összetapasztjuk. Tegyük kivajazott tepsibe a fonatot, majd kenjük meg a kalácsunk tetejét tojásba mártott kenőtollal. Ettől lesz szép rőtbarna színe a kisült kalácsnak! Előmelegített sütőbe helyezzük, majd addig sütjük, míg szépen megpirul a kalács. Természetesen nemcsak fonott kalácsot készíthetünk belőle, de bármilyen formába is belehelyezhetjük a tésztát.

Vízkeresztkor, a karácsonyi ünnepkör zárásakor a nálunk nyugatabbra élő népeknél él a "háromkirályok kalácsának" hagyománya. Az elnevezés onnan ered, hogy ezt a napot, január 6-át, Krisztus megkeresztelésének napját, a Háromkirályok napjának is szokás nevezni. Szerencsehozó napnak tartják: innen ered a kalácssütés hagyománya is. A "háromkirályok kalácsa" hasonlóan készül, mint a fenti egyszerű kalács, csupán annyi eltéréssel, hogy kuglóf vagy hasonló kerek alapú formába körbe helyezzük el a tésztából gyúrt gombócokat. Az egyik "gombócba" kicsiny, fából esetleg hőálló műanyagból vagy fémből készült figurát helyezünk.

Mikor a kalácsot megeszi a család, az számíthat különösen szerencsés évre, akinél ott lapul a kalácsában a kis királyfigura. Nagy-Britanniában a karácsonyi pudingba rakják a figurát. Jó étvágyat az omlós finomsághoz!