A Konföderációs Kupa országai
2013/06/25 13:01
2601 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

2013. június 15 és 30. között zajlódnak a Konföderációs Kupa mérkőzései Brazíliában. A világbajnokság „főpróbájának” tekintett rendezvényen minden kontinens képviselteti magát, az igazi meglepetés azonban Tahiti. Érdekes az is, hogyan oszlanak meg az országok a kontinentális labdarúgó-szövetségek között.

A világ felosztása a Konföderációs Kupa szerint

A FIFA által négyévente megrendezett labdarúgó tornán a kontinensek labdarúgó versenyeinek győztesei vehetnek részt. A kontinensek között értelemszerűen nem szerepel az Antarktisz, így tehát öt csapatnak kellene szerepelnie a rendezvényen, ehhez képest nyolcan vannak. Ennek egyik oka pedig az, hogy az amerikai kettős kontinenst - logikusan - kettéosztják. E szerint Dél-Amerika képez egy egységet (CONMEBOL: Dél-amerikai Labdarúgó-szövetség), illetve Közép- és Észak-Amerika képezi a másikat, a Karib-térséget is ide számítva (CONCACAF: Észak- és Közép-amerikai, Karibi Labdarúgó-szövetségek Konföderációja).

Afrika helyzete teljesen egyértelmű, mert az Afrikai Labdarúgó-szövetséghez (CAF) kizárólag afrikai országok tartoznak, beleszámítva a kontinens körüli szigeteket is (természetesen a Kanári-szigeteken és Madeirán kívül, melyek Spanyolországhoz, illetve Portugáliához tartoznak).

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) által rendezett kontinentális tornán szintén csak európai országok vesznek részt, leszámítva Izraelt, illetve a nem mindig Európához sorolt kaukázusi államokat (Azerbajdzsán, Grúzia, Örményország). Az európai területtel is rendelkező Kazahsztán, Törökország és Oroszország is ezen a kontinentális versenyen méretteti meg magát és a jelentős önállósággal rendelkező, politikailag azonban nem önálló területek is külön szerepelnek, mint pl. Wales, Skócia (Nagy-Britannia), illetve Feröer (Dánia).

A leghatalmasabb kontinensnek egy labdarúgó-szövetsége van (AFC - Ázsiai Labdarúgó-szövetség), ahonnan az európai tornán résztvevő ázsiai vagy ázsiai területtel rendelkező országok hiányoznak. Különlegesség azonban, hogy a labdarúgás szempontjából Ázsiához tartozik Ausztrália is. (Korábban az óceániai tornákon vett részt, 2007-ben lépett át az Ázsiai Labdarúgó-szövetségbe.)

Ebből logikusan következik, hogy az óceániai országok külön csoportot alkotnak (OFC - Óceániai Labdarúgó-szövetség). Legnagyobb tagja Új-Zéland és nem mindegyik óceániai szigetországnak van labdarúgó-szövetsége. Ide tartozik az Indonéziával szárazföldön is határos Pápua Új-Guinea, de az USA-hoz tartozó Északi-Mariana-szigetek, továbbá Guam az ázsiai tornán vesz részt.

A Brazíliába látogató országok

Mivel az éppen aktuális világbajnok és a rendező ország csapata is részt vesz a Konföderációs Kupán, ezért összesen nyolc ország csapata mérkőzhet egymással. (Ha bármiféle egybeesés van, akkor a második helyezett mehet a tornára, így jutott ki Olaszország is, mert Spanyolország – világbajnok lévén – alanyi jogon mehetett a kupára.) Idén Brazília mellett Dél-Amerikából Uruguay, Észak-Amerikából Mexikó, Európából Spanyolország és Olaszország, Afrikából Nigéria, Ázsiából pedig Japán vehet részt a kupán. Ebben a felsorolásban semmi meglepő sincs (kontinensükön, sőt világviszonylatban már régóta szép eredményeket elérő országokról van szó). Az igazi érdekességet az óceániai tornákon jól szereplő francia polinéziai válogatott okozza.

Konföderációs-kupa-résztvevő-országok-2013

Francia Polinézia és Tahiti

Tahiti Francia Polinézia főszigete (a lakosság 70%-a itt él), ahol az ország fővárosa is található (Papeete, 132 ezer lakos). Mivel Tahitin rengeteg futball klub létezik és a foci nemzeti sportnak mondható, nem teljesen véletlen, hogy a francia polinéziai futball szövetség is a fősziget nevét viseli. A Konföderációs Kupán a többi versenyzőtől eltérően nem az országot, hanem annak főszigetét emlegetik szinte kizárólagosan („Tahiti válogatott”, „Tahiti Labdarúgó-szövetség”), jól lehet, a focisták nem csak Tahitiról származnak, hanem Francia Polinézia egyéb szigeteiről is.

Francia Polinézia egyébként korábban gyarmati státuszban volt, később Franciaország „tengerentúli területe” lett. 2003-ban egy alkotmányreform kapcsán rendezték a francia külbirtokok helyzetét is. Francia Polinézia ennek kiemelt célpontja volt, hiszen az Európától igen távol eső terület önálló jogait még inkább garantálták a változtatások. 2003-tól már nem tengerentúli területként, hanem „tengerentúli közösségként” (collectivité d'outre-mer - COM) definiálható e távoli csendes-óceániai szigetország, ráadásul 2004-től a „tengerentúli ország a köztársaságon belül” jogi megnevezéssel illetik.

A gyönyörű szigetekkel és üdülőhelyekkel rendelkező csodálatos ország válogatottja tehát Brazíliában küzd a Konföderációs Kupán, igaz a szövetségi kapitány, igen józanul, arról nyilatkozott, hogy ha tisztességesen küzdenek, már azt is eredménynek könyveli el, hiszen a világ legjobb és leghatalmasabb futball nemzeteivel kell megmérkőznie a csendes-óceániai szigetvilághoz tartozó kis ország csapatának.

Még egy kis foci

Barta Géza cikke