Pedagógusnap- A nap, amikor a pedagógusokat köszöntjük
2024/05/29 22:31
231 megtekintés

A pedagógusnap, ahogy több más ünnepünk is, változó, mozgó ünnep. Hazánkban minden év júniusának első vasárnapján köszöntjük a köznevelésben és a felsőoktatásban dolgozókat. Így a pedagógusnap idén június 2-ra esik.

pedagogusnap

Gyermekeink életének meghatározó szereplői a pedagógusok, hiszen amellett, hogy oktatnak, a gyermekek lelkével, mentális jóllétével törődnek, közösséget formálnak és erkölcsi tudást is adnak át. Nap, mint nap sokat tesznek a fiatal generáció tagjaiért, ezért fontos, hogy a rohanó mindennapok mellett megálljunk egy kis időre és köszönetet mondjunk nekik.

Hazánkban a pedagógusnap története egészen 1952-ig nyúlik vissza. Ebben az évben június 7-8-án ünnepelték először szervezetten a tanárokat, ennek az ünnepségnek a keretében adták át a kiváló tanítói és tanári okleveleket, valamint ekkor tüntették ki a kiemelkedő szakmai munkát végző pedagógusokat. 1993 és 2012 között az oktatók kitüntetése átkerült január 22-re, a magyar kultúra napjára, majd 2013-tól ismét júniusban, a pedagógusnap alkalmával adják át a munkájukban kiemelkedő teljesítményt nyújtó tanárok számára a díjakat. Ilyen kitüntetés például az Eötvös József-díj, Trefort Ágoston-díj, Apáczai Csere János-díj, Brunszvik Teréz-díj és a Németh László-díj.

A pedagógusokról világszerte megemlékeznek. Az UNESCO 1994-ben nyilvánította október 5-ét a pedagógusok világnapjának (World Teachers’ Day), amely nem azonos a hazánkban ünnepként számon tartott pedagógusnappal. A dátumot, annak a nagy lépésnek az emlékére jelölték ki, amelyet 1966. október 5-én tettek a tanárok érdekében, amikor is az UNESCO által Párizsba összehívott rendkívüli kormányközi konferencia az ILO-val (International Labour Organization) együttműködve elfogadta a tanárok jogállásáról szóló UNESCO/ILO ajánlást.