A rózsaszín város
2014/09/18 08:00
629 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az indiai aranyháromszögben található egy város, amely nemcsak az egyik legfontosabb gazdasági központ, hanem kulturális szempontból is rengeteg itt a látnivaló. A Rádzsasztán szövetségi állam fővárosa, Dzsaipur India 10. legnagyobb metropolisza.

dzsaipur-horizontal

Alapította a maharadzsa

A közel 4 millió lakosú város, ahogy az Indiában a kisebb városok esetében is uralkodók alapították, Dzsaipur II. Dzsai Szingh maharadzsa székhelye volt az alapítástól, 1727-től kezdve, ahol a radzsisztáni mahardzsák éltek. Ők hagyták hátra azokat a csodálatos palotaegyütteseket, amelyek a városban és környékén találhatók, s amely egész évben vonzó a turisták számára Indiának eme csodálatos szegletében.

A városalapító mahardzsa megszállotja volt a csillagászatnk, matematikának, így az építészek által tervezett első város egy 8 részes madala formára épült, amely az utcák elhelyezkedésén is felfedezhető. A rózsaszí város elnevezés a 19. századból ered, amikor is a walesi herceg látogatásának tiszteletére a belváros régi épületeit rózsaszínre festették, s ezt a hagyományt azóta sem szakították meg.

A Hawa Mahal

A turisták látványosságok egyik központja a palotakomplexum Hawa Mahal, vagyis a Szelek Palotájának nevezett része. Az épületet 1799-ben Sawai Pratap Szingh építette a háromhölgyeinek. Ez a hétemeletes, 953 ablakos, hatemeletes faldarab a maharadzsa feleségeinek kedvenc szemlélődő helye volt. Innen tekinthettek ki a városra, anélkül, hogy kíváncsiskodó férfi tekinteteknek ki lettek volna téve.

A világörökség része

A komplexum legészakibb részén található a Chandra Mahal, Hold palota, amely hasonlóan a palotakomplexum többi részéhez rádzspút és mongol építészeti jegyeket visel. A város másik kedvelt látogatói célpontja a Jantar Mantar, amely egy a 18. században épült obszervatórium, amely az Unesco kulturális világörökségének része. A hely érdekessége, hogy az épületegyüttes bármely részénél állva számtalan érdekes dolgot lehet megfigyelni az éjszakai égbolton.

Az erődök

A környék számtalan várban, félsivatagi környezetben erődökben gazdag vidék. Ezek közül is a legnagyobb az Ajmer erőd, amely szintén elnyert a kulturális világörökség pecsétet. Az épületet 16. század végén kezdték el építeni, és itt volt a Kacshváhák citadellája is 1727-ig. A város szélén, hat kilométerre észak-nyugatra található a Nahargarh Fort erőd, ami az 1730-as években épült. A sziklás, kopár hegytetőn álló várat az építését követő néhány évben folyamatosan bővítették.

Az erődrendszer harmadik látványos építménye a Jaigarh Fort, amely 1726-ban épült be a várrendszerbe, s ahol a falakon belül víztározókat, ágyúöntödét és templomokat is találhatunk. Az Ajmer erődben élő és uralkodó Kacshváhának állít emléket a város északi részén, a központtól 8 km-re található Gaitor márvány síremlék. A városban és környékén található minden egyéb látványosság, a Rani Sisodia kert és palota, a Galta, amely vallási központ volt a 18. században, vagy a várostól 15 km-re délre fekvő Szángánér dzsaina temploma is mind azt bizonyítják, hogy Dzsaipur, vagy más néven a rózsaszín város napjaikban az indiai aranyháromszögnek nevezett terület egyik legszebb városa.