A nemzetközi nőnap
2012/03/06 00:00
1437 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

1857. március 8-án több, mint negyvenezer munkásnő sztrájkolt New Yorkban az egyenlő bérekért és a munkaidő csökkentéséért. A politikai és feminista mozgalmakként indult társadalmi megmozdulás mára egy nemzetközileg elfogadott és ünnepelt eseménnyé vált.

kepeslap_nonap_520

Az ENSZ (Európai Nemzetek Szervezete) 1977-ben tette hivatalos ünneppé a nők jogainak és a nemzetközi békének a napját. A megannyi szakszervezeti mozgalom hatására jelent meg az ötlet, hogy az év egy napja jelképesen legyen a nőké. Amerikában már 1909-ben megtartották első nőnapjukat, amire a február 28-ai időpontot jelölték ki. Az 1910-es koppenhágai II. Nemzetközi Szocialista Nőkongresszuson egy Clara Zetkin nevezetű hölgy volt az, aki javaslatot tett egy évente megrendezett ünnepről.

Egyenlőségi mozgalmak

Az 1910-es évek elején számos országban felerősödtek a függetenségüket hangoztató és igénylő női mozgalmak, amik követelték gazdasági és szociális jogaik érvényesítését, hátrányso helyzetük megszűntetését. Az első március 8-i időpont, egy e-napon tűzben égett new york-i textilipari munkásnő emlékére lett kijelölve.
Az első Nemzetközi Nőnap megünneplésére 1911. március 19-én került sor Ausztriában, Dániában? németországban és Svájcban. A nők akkori jogi helyzetére jellemző volt, hogy Finnországban 1906-tól szavazhattak a nők, Oroszországban 1917-től, Németországban 1919-től, a francia és az olasz nők a szavazati jogukkal csak a második világháborút követően élhettek.

Egy 1980-ban tartott nőnapon a nőszervezetek felvonulással hívták fel a figyelmet a továbbra is tartó jogegyenlőtlenségekre, arra hogy a szavazati jog nem elég, ha nem párosul esélyegyenlőséggel. Az Egyesült Államokban egy 1936-os törvény biztosította a nemek közötti azonos béreket, de enek ellenéra napjainkig  több fizetést kapnak a férfiak.

Kevesebb fizetés

Ez az egyenlőtlenség az Európai Unió lakosságára is igaz, annak ellenére, jogy már 1975-ben lefektették az ezt szabályozó irányelvet, amely tiltott minden fizetésbeli megkölönböztetést. Az Európai Bizottság egy korábbi jelentése arról számolt be, hogy a magyar nők átlagosan 11 százalékkal keresnek kevesebbet, mint a férfiak, emelett köreikben a munkanélküliség aránya si sokkal magasabb. Egy statisztika szerint hazánkban egy férfival azonos munkakörben dolgozó nő 8 százalékkal kap kevesebb bért, ami a gyermekkel rendelkező nőknél még tovább, egészen 25 százalékos fizetéskülönbözethez vezet.

Mára az esmémény elvesztette politikai színezetét, a harcos női mozgalmak a múlt homályába vesztek, helyüket felváltották az apró ajándékokkal és virágokal kedveskedő ünneplések, de még sok helyütt mindig akadnak civil szervezetek, akik a nők elleni erőszakkal szemben, a munkahelyi szexuális zaklatások vagy a prostitúció ellen demonstrálnak.