Anyák napját ünnepeltük
2012/04/24 00:00
933 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Magyarországon az Anyák napja hagyományát a Magyar Vöröskereszt terjesztette el, ők voltak az elsők, akik 1925-ben a Mária tisztelettel összekapcsolva az első ünnepnapot megtartották. 1928-tól már miniszteri szinten rendelték el az iskolákban a hivatalos ünnep megtartását. Anyák napját május első vasárnapján ünnepeljük.

anyaknapja_520

Az országonként más-más napon megtartott ünnep amerikai hatásra került át kultúránkba, a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt révén, de megünneplésének már ókori gyökerei is vannak. Az ókori görögök által tisztelt Rhea egy női titán a görög mitológiában, Uranosz és Gaia leánya, majd Kronosz felesége, akitől öt gyermeke is született, köztük a legismertebbek Hádész, Poszeidón és Zeusz. A görögök Rheanak hódolva ünnepségeket rendeztek, ami egyben az édesanyák iránti tiszelet kiyilvánítását is jelentette.

A történelemben azonban számos ünnep ismeretes az anyák köszöntésére. Ezek közé tartozik az a 17. századi angol hagyomány is, amely nagyböjt negyedik hétvégéjére esett és Anya-vasárnapnak hívtak.

Az egyesült államokbeli megjelenése Julia Ward Howe nevéhez köthető, aki 1872-ben vetette fel az anyák megünneplésének gondolatát, amit egyben a béke jegyének is szentelt. Az édesanyjára való megemlékezésnek szánta azt az ünnepet a philadelphiai Anna Jarvis, aki a polgárháború sebeinek gyógyítására kívánta létrehozni az Anyák barátságának napját. Az anyja halálának második évfordulójának tiszteletére rendezett esemény után Jarvis egy kampányba fogott, melynek a célja az anyák tiszteletét kifejező hivatalos nap elismertetése volt.

Az első már hivatalosan is bejelentett Anyák napját 1914-ben tartották Woodrow Wilson elnök felhívására, ami inenntől kezdve nemzeti ünnepként íródott be az amerikai naptárakba. A Jarvis által beterjesztett ötlet végre hivatalos színezetet is kapott, de az ünnep 1923-ra elüzletiesedett, annyira, hogy halála előtt már azt is megbánta, hogy létrehozta azt.  Az amerikaiak által az öreg kontinensen is propagált ünnep hamarosan népszerűvé vált és elterjedt.

Az Anyák napjának első magyarországi ünnepére a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt által került sor. Az első köszöntőt 1925-ben tartották, majd három év múlva egy hivatalos miniszteri rendeletet követően az iskolai ünnepélyek közé is bekerült. Az első Anyák napjához kapcsolódó szobrot Pesterzsébeten állították az iskolák vöröskeresztes csoportjai. A szobor egy édesanyát ábrázol, aki jobb karjában egy kis gyereket tart, a baljával pedig hozzásimuló kislányát öleli át, a talapzaton a következő felirattal: „Állj me és gondolj édesanyádra”.