Az első magyar televízió közvetítés napja
2013/04/30 14:47
1919 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Május elseje a munka ünnepe, 80 országban, Argentínától Tanzániáig hivatalos állami szabadnap. A dátum az 1886-as chicagoi munkássztrájk időpontja, ahol a 8 órás munkaidő bevezetéséért harcoltak a szakszervezetek. Bár a 20. századi történelmi események kapcsán a szocialista tömb ideológiailag is kisajátította az ünnepet, jelenleg is az egyik legnagyobb nemzetközi ünnep világszerte.

Majus1_1957_converted

Ez alól természetesen hazánk sem lehetett kivétel, jól mutatja ezt az ’56-os forradalmat követő, több szempontból is történelmi első május elseje.

Az első élő televízió közvetítés

1957. május1-jén a munka ünnepén megtelt a Hősök tere ünneplőkkel. A források szerint ezen a napon több százezer ember jött el, ami elgondolkodtató - fél évvel az 1956-os forradalom után, hogy vonulhatott ki ennyi ember az ’56 árulójának tartott Kádár János beszédét meghallgatni?

Van, aki úgy véli, megfélemlítették őket, kötelezővé tették a munkahelyeken a felvonulást, mások szerint az embereknek egyszerűen elegük volt a feszültségekből, beletörődtek a forradalom leverésébe és békességre vágytak. Eljöttek a majálisra, s nem igazán törődtek azzal, hogy az utókor ezt majd Kádár melletti rokonszenvtüntetésként könyveli-e majd el. 

Tévétörténeti esemény, hogy erről a rendezvényről közvetítettek először élő, egyenes adásban a magyar televízió kamerái- megmutatták ország-világnak a szónokló Kádárt. Május elseje természetesen hazánkban is összekapcsolódott a szocialista rendszer ideológiájával.

Kádár beszéde

Kádár János 1957-es május elsejei beszédében nem kerülhette és nem is kerülte el az 1956-os forradalom értékelését. 

„Munkások, elvtársak, budapesti dolgozók!

Miben van a különös jelentősége az 1957-es magyar május elsejének népünk számára, és nyugodtan mondhatjuk, nemzetközileg is? Abban, hogy ezen a napon az októberi sikertelen ellenforradalom fölött a munkásosztály nemzetközi segítségével döntő győzelmet aratott magyar dolgozó nép ünnepli szabadon május elsejét, a proletár nemzetköziség ünnepét. (Taps.)

Mai májusi ünnepünkön messzehangzóan hirdetjük és ezt hallja meg barát és ellenség egyaránt, hogy népünk begyógyítja az ellenforradalom által okozott sebeket, és eltökélt szándéka, hogy a magyar földön, amelyet annyi munkás és paraszt nemzedék vére és verejtéke öntözött, és amelyen a bitang úri rend 12 évvel ezelőtt csak romokat hagyott örökül — felépítjük szabad, független, szocialista hazánkat, a szocialista Magyarországot! (Taps.)”

/Megjelent: Népszabadság, 1957. május 1. Rendkívüli kiadás./

Majális ma

Ma ez az ünnep leginkább a pihenés és szórakozás napja. Körbenéztünk, milyen programok várnak ránk idén.

Hajdúszoboszlón május 1-jén a Hungarospa nyitórendezvényére várják a strandolni vágyókat. Egész napos programmal, sztárfellépőkkel várják a vendégeket.

Parádfürdőn Palócmajálisra várják a látogatókat. Kisvonatozás, pónilovaglás, íjászat, lovaglás, kézművesek bemutatója, körút lovaskocsival, állatsimogatás, gyerekeknek játszóház, történelmi és játszóudvar színesíti a programot.

Süsd a halat, ahol éred! Biztatják az érdeklődőket Sáregresen. Sült hal fesztivált rendeznek itt, ahol minden féle jó halakat, keszegtől a pisztrángig, pontytól a csukáig sütögetnénk mindenféle módon, tepsibe, bográcsba, paprikás lisztbe, bundába, nyárson vagy parázson, ki hogyan kedveli.

A sportos majálist kedvelőknek Visegrádot ajánljuk, ahol délelőtt 10 órától játékokkal, vetélkedőkkel és sportversenyekkel várják a családokat, de a hagyományoknak megfelelően természetesen lesz lehetőség főzőcskézésre is.