Az ítélet: az Unióban tilos!
2007/12/05 08:00
786 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A társadalom jelentős részét megosztja az a kérdés, hogy alkalmazzák-e vagy sem a halálbüntetést a veszélyes bűnözőkkel szemben az európai államokban. Az Európai Unió hevesen tiltakozik, s nem egyszer lépett már fel indulatosan más országokkal szemben a halálbüntetés kapcsán.

itelet1 Az Európai Unió 27 tagállamában valamint az Európai Tanács 47 országában tilos a halálbüntetés alkalmazása, s az Unió 2007 februárjában elfogadott egy olyan határozatot, amelyben kezdeményezést indított el a halálbüntetés alkalmazásnak globális szinten történő felszámolására. Az Unió 2006-os felháborodását a téma kapcsán egy lengyel szélsőjobboldali kezdeményezés váltotta ki, melyben azt kérték, hogy pedofil gyilkosok esetében alkalmazható legyen a halálbüntetés. Lengyelországban, 1997-ben törölték el ezt a büntetési tételt, de 1988-ig moratórium volt ezzel kapcsolatosan érvényben. Az Unió természetesen elutasította az indítványt, s hangsúlyozták, hogy ez a fajta büntetés összeegyeztethetetlen az európai értékekkel. Az ez évben végzett lengyel felmérések szerint az ország lakosságának 52 százaléka nem támogatja a halálbüntetés helyreállítását, míg 2004-ben az ország népességének 77 százaléka érezte úgy, hogy a halálbüntetés visszaállítása szükséges ahhoz, hogy a bűnözést visszaszorítsák. 

Nem ez az egyetlen eset azonban, amikor az Unió hangot adott a témában nemtetszésének. 2007 augusztusában például Texast bírálta azért, mert az halálos ítéleteket hajtott végre, amelyet az Unió kegyetlen és embertelen cselekedetnek minősített. Sőt, úgy fogalmazott, hogy a halálbüntetés alkalmazása még nem bizonyította a bűnözés visszaszorulását, s amennyiben ezzel a lehetőséggel élnek, úgy már nincs mód arra, hogy helyrehozzák az igazságszolgáltatásban elkövetett tévedéseket. USA-n belül egyébként Texasban alkalmazzák a leggyakrabban ezt a fajta büntetést, a hetvenes évektől kezdve mintegy 1000 embert végeztek ki, mert így rendelkezett a bírósági döntés. Az EU már korábban, Irak kapcsán is kifejtette a halálbüntetéssel kapcsolatos álláspontját, s akkor határozottan kért az országot, hogy ne kerüljön visszaállításra az elitéltek kivégzése, még akkor se, ha az ország folyamatos terrorfenyegetettségnek van kitéve.

itelet2 Az iraki külügyminiszter ennek kapcsán 2004-ben úgy nyilatkozott, hogy a kormányzatnak határozottan kell fellépni a biztonság megteremtése érdekében, s az elrettentéshez szükség van a halálbüntetésre. 2003-ban az Európai Bizottság pedig Szaddam Huszein személye kapcsán gondolta úgy, hogy felszólal a diktátor kivégzése ellen, s akkor úgy vélték ez elvi kérdés, bármily súlyos bűncselekményről legyen is szó, s azt bárki is kövesse el. 2003 óta október 10-én tartják a nemzetközi halálbüntetés elleni világnapot, amelyhez az Unió tagállamai szimbolikusan egy „halálbüntetés elleni Európa nap” keretében csatlakoztak volna, ezt azonban Lengyelország megvétózta. Mert hogy a program elfogadásához szükség lett volna valamennyi tagállam beleegyezésére, de a lengyel konzervatív kormány úgy tűnik továbbra is a halálbüntetés helyreállítása mellett teszi le a voksát, így a program nem valósulhatott meg. 

A halálbüntetés ellen kampányol viszont Olaszország, amelynek kormánya úgy véli, hogy az uniós javaslatot, vagyis a halálbüntetés globális felfüggesztését érdemes lenne kiterjeszteni az ENSZ tagállamaira is a hatékonyság érdekében. A világban jelenleg 68 országban legális büntetési tétel a halálbüntetés alkalmazása, közülük nagyjából harminc országban nem alkalmazták már vagy tíz éve az igazságszolgáltatásban. Vagyis ez azt jelenti, hogy még további majd nem negyven ország ítéli meg úgy, hogy néhány esetben az életfogytiglani börtönbüntetés nem elégséges annak megakadályozására, hogy emberek ne kövessenek el gyilkosságokat, vagy komolyabb bűncselekményeket.